Saturday, November 07, 2015

Damir Pilić: Titov pukovnik kontra Tuđmanovih generala


Najstariji kandidat na predstojećim izborima je 95-godišnji Splićanin Lovre Reić, legendarni antifašistički borac  koji je preživio i Neretvu i Sutjesku. Reić je kandidat Socijalističke radničke partije (SRP) u X. jedinici, u kojoj se natječu i dva visoka zapovjednika iz Domovinskog rata, general Damir Krstičević (HDZ) i stožerni brigadir Ante Kotromanović (SDP). Svu trojicu povezuje bitka za Knin, ali u razmaku od pola stoljeća – Reić ga je oslobodio 1944., a Krstičević i Kotromanović 1995. godine.
 - Šjor Lovre, zašto baš SRP?
- Zato šta su jedini protiv kapitalizma. Ja sam iz SDP-a izišao još 1989., na Gradskoj konferenciji Meje, i čim je Stipe Šuvar osnova SRP, učlanija sam se kod Šuvara.
 - Zašto ste napustili SDP?
 - Na toj konferenciji iz 1989. razrađivao se tekst o društvenim i privrednim reformama. I vidim – ne paše mi. Kakve društvene reforme, koje, oćemo dovest HDZ i kapitalizam, šta? A oni meni da je to došla direktiva iz Centralnog komiteta. I tada napustim SDP. Reka sam im: “Više ja ne pripadam vama.”
 Socijalizam je najpošteniji
 - Što vam smeta kod kapitalizma?
 - Da sam tija bit kapitalist, moga san i prije Drugog svjetskog rata. Ja sam bija iz imućne obitelji: moji su imali pekaru, dućan, vinograde, kuće za iznajmljivanje, ali ja sam 1938. uša u SKOJ i krenija putem ljudskosti, a ne putem kapitalizma. Šta će mi to bogatstvo ako su drugi ljudi gladni i ne mogu dostojanstveno živit. A to je kapitalizam. Kakvo je to društvo?
 Socijalizam je društveno najpošteniji program, to su moji ideali od djetinjstva, i neću pod stare dane minjat svoje ideale. Mi smo na Svetog Duju 1941. kao prvi u Jugoslaviji dali zakletvu za borbu protiv fašizma i kapitalizma, cili život sam se borija protiv toga i borit ću se do kraja života.
- Natječete se u istoj jedinici s junacima Domovinskog rata, Krstičevićem i Kotromanovićem. Kako to komentirate?
 - Vidija sam da smo u X. jedinici nas tri vojnika. Njih dva su generali, a ja sam pukovnik, nije me nikad zanimalo postat general. Njih dva su iz ovog režima, a ja sam iz narodnooslobodilačkog režima.
 - Sva trojica ste vodili ključne bitke za Knin, u dva različita rata? Možete li usporediti te dvije bitke, u vojničkom smislu?
 - Moji su borci prvi ušli i u Knin i u Kotromanovićev Sinj. Slušaj, ne želim nikog podcjenjivat, ali 1944. protiv nas su u Kninu bili 15. njemački korpus s 264. i 373. divizijom, plus pomorsko-desantni puk, plus oko 5000 ustaša i domobrana, plus pet-šest iljada četnika. Sve skupa oko 30 iljada fašista. A Garda je u Kninu imala za protivnike 120 Martićevih milicajaca.
 ‘Sjetite se starog skojevca’
 - Dobro, i vojska tzv. Krajine je imala 30-40 tisuća vojnika?
 - Je, ali su bili širom Krajine. A Knin je branila šačica milicije.
 - Rekli ste na početku što vam smeta kod SDP-a. A kod HDZ-a?
 - To šta je od prvog dana bija naklonjen ustaštvu i Paveliću, to je nastavak onih koji su 10. travnja 1941. aplaudirali njemačkim tenkovima kad su ulazili u Zagreb. To je izdaja.
 - Rekli ste da je i SDP izdao vaše ideale?
 - SDP-ovci su oportunisti. Zaboravili su Titovu politiku progresa i materijalne i ljudske jednakosti.
 - Kako ocjenjujete Zorana Milanovića?
 - Inteligentan je, ali čini mi se da se gubi u malo težim situacijama.
- A Tomislava Karamarka? On bi micao antifašizam iz ustava?
 - Vidija sam u novine. I ne čudi me. To najbolje govori o tome kakav je to čovik. Ambiciozni karijerist, ali šta je njegova politika? On se ne ograđuje od ustaške politike, od onih koji su napali našu zemlju, ubijali ljude i stvarali izbjeglice od našeg naroda. Meni je Nijemac bija okupator. A šta mi je bija ustaša, nego livo i desno krilo tog poretka. Nisu Pavelić i ustaše oslobodili Split i Hrvatsku, nego Tito i partizani. Sramota je da takve bljuvotine izlaze u našem vrimenu. To je duboko nemoralno, a i to je preblaga ocjena.
- Imate li poruku za građane uoči izbora?
- Neka se site starog splitskog skojevca.


Damir Pilić  (Slobodna Dalmacija) snimio Vojko Bašić

No comments:

Post a Comment