Monday, April 25, 2016

Muharem Sitnica - Sica: Banjaluka u vjekovima


Vila "Božić" ("Crvena kuća"), reprezentativni objekat izgrađen 1913. godine prema projektu arhitekte R. Lubinskog. Trgovac drvetom Božić vilu je kasnije prodao Mari Mitrov. Do izgradnje Banske palate u vili je bilo sjedište bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosavljevića. Od 1933. godine u zgradi je bilo sjedište "Kola srpskih sestara", a u toku Drugog svjetskog rata Kulturbunda. Nakon Drugog svjetskog rata u zgradi su djelovali Škola za babice, Medicinska škola, Crveni krst i Zavod za socijalni rad. Zgrada je teško oštećena u potresu 1969. godine, a konačno porušena 2002. godine.


Stambeno-poslovna zgrada trgovca Isaka Salomona Poljokana, izgrađena prije 1880. godine. U prizemlju i na galeriji nalazila se trgovačka radnja mješovitom robom, a na spratu stambeni prostor. Zgrada je sanirana i adaptirana 1936. godine. U toku Drugog svjetskog rata porušen je prednji dio zgrade sa kupolom i Davidovom zvijezdom na vrhu. Poslije Drugog svjetskog rata u zgradi je bila smještena Robna kuća "NA-MA". Zgrada se nalazila se u glavnoj ulici, pored Hotela "Palas" (danas parking prostor). Zgrada je porušena poslije zemljotresa 1969. godine. Lijevo je džamija Sijamija (Šehova džamija), porušena 1931. godine radi izgradnje Hotela "Palas".


Pazarni dan na prostoru ispred Pokrivenog sokaka. Desno su ćepenci Gliše Nikolića, a lijevo trospratnica trgovca Leona Levija Dude Poljokana. Ovu su zgradu jedno vrijeme uzeli pod zakup braća Baum, trgovci kožom. Po njima je zgrada nazvana Baumova palata. Snimljeno 1912. godine.No comments:

Post a comment