Friday, September 02, 2016

ALEKSANDAR Aco Ravlić: DAVNASNJE KAZNE PROTIV PIJANACA U BANJALUCI

Prvih godina nakon Prvog svjetskog rata u Banjaluci, odnosno u čitavoj novostvorenoj državi Kraljevini SHS (Srba, Hrvata i Slovenaca; druge nacije bez obzira na brojnost, nisu priznate bile), naklonost alkoholizmu uzimala je maha. Zboga toga je povedena oštra borba “Da bi se stalo na put ovome zlu”, piše u dopisu kojeg je uputila banjalučka okružna oblast “Svim kotarskim uredima i ispostavama” 23. juna 1920. godine. Podsjećajući na naredbu Okružne oblasti iz početka decembra 1919. godine, oštro upozorenje je u uvodu imalo ovu rečenicu: “Svakodnevno se iz raporata straže sigurnosti i izvještaja kotarskih ureda uviđaju slučajevi o totalnom pijanstvu i izgredima pojedinaca u takovome stanju, te se isti podvrgavaju zakonskim kaznama” stoga se “naređuje:
I. Notornoj pijanici zabranjeno je u opće davati alkoholno piće. Opijeli se gost u takovom lokalu ili daje li se u takovom lokalu piti već pijanom gostu, to potpada pod kaznu vlasnik posla odnosno poslovođa, kako što i sam pijani gost.
II. Ko bude javno zatečen pijanom stanju biće kažnjen.
III. Iste odredbe vrede i za bufete, klubske lokale, čitaonice, restauracije na željezničkim stanicama kao i za plesovne, pozorišne i kinomatografske predstave, glazbene zabave i javne veselice u opšte, dok je u javnim kućama (bludilištima) zabranjeno točenje svakog pića. Voditelji željezničkih restauracija dužni su držati mineralne vode u malenim bocama uz umjerenu po vlasti potvrđenu cijenu.
IV. Gostioničar ne smije gostu uskratiti jelo radi toga što ne pije alkoholna pića.
V. Licima ispod 16 godina ne smije se u javnim lokalima davati u opšte alkoholnih pića makar bili u pratnji odrasli...”
Ovo naređenje očito je sporovozno nastajalo, što se vidi iz sadržaja. Ili ga je bezvoljno pisao onaj kojem se nije dopalo, pa stoga nije čudno da je dato u javnost i upućeno svim kotarskim/sreskim uredima, jako sporovozno. Dovoljno je reći da je banjalučka Okružna oblast naređenje uputila početkom decembra 1919., a spomenutim uredima i ispostavama je upućeno tek 23. juna 1920.
Nekako je dugo, i previse dugo, putovalo to naređenje iz Banjaluke do Banjaluke...

Aleksandar Aco Ravlić

No comments:

Post a Comment