Friday, September 30, 2016

Mario M.: Kakva je ponuda?


Na ulicama išarani automobili sa preglasnim zvučnicima obavještavaju, pozivaju... Nije veselo, ali nameću se poređenja s djetinjstvom. Proradile slike: mi djeca trčimo, galamimo... cirkus Orfej, cirkus Columbia, cirkus Colorado... grad prepun plakata pastelnih boja, veliki šator na livadi, snažni reflektori, slonovi, mišićavi mladići i lijepe noge djevojačke na trapezu, glupi August... gužva, razdragani i odrasli, ne samo djeca...
Nije li i danas ovo neki cirkus? Cirkus Bosnia? Ili, možda neki mladi Felinijev kolega snima burlesku u Banjaluci? Nažalost ne, jer nema tu ni malo strasti, a akcija se odvija nekako ležerno, rutinirano... Glavni akteri sigurni u sebe, 'deja vu'... Prolazim ne osjećajući ni najmanju dozu uzbuđenja. Grad izlijepljen fotošopiranim facama... Istrošeni političari i njihovi istomišljenici okićeni neinventivnim sloganima u čiju istinitost ni oni sami ne vjeruju. Nadu mogu položiti samo još u mlade, ali, pitam se, hoće li i ova generacija djevojaka i mladića nasjesti na prazne ljušture obećanja? Danas, kada se i rijetka radna mjesta kupuju, svim i svačim, kada se i sportski treninzi juniora moraju plaćati, kada svoje udruženje formiraju i nezaposleni ljekari... danas se troše enormna sredstva za propagiranje 'šarenih laža'.
Uz predizborni plakat ugledam molbu za pomoć teško oboljelom djetetu... pozivom na ispisan telefonski broj donirate 1 KM. Pozivam iako svjestan da bi neka politička stranka obezbjeđujući desetak hiljada poziva, svoj slogan na plakatu učinila stvarnijim.
Iz poštanskog ormarića vadim 'štos' letaka... Već na prvom slika naočitog mladića; on uočio šta Gradu nedostaje. Pa valjda u ime mladih biračima lično obećava ležeće policajce, novu bolničku posteljinu, klupe za dojilje (?), ćirilicu... Kaže, važno je! Ipak, mislim, najvažnije je za njega da se učlanio u Stranku!
Kažu: sada je sve na nama! Jer, mi odlučujemo, mi biramo.... Da li je to tačno? Znamo da svakom biranju prethodi odgovarajuća ponuda. A kakva nam je ponuda? Pa, koliko smo mi bili zainteresovani za svoj Grad prethodne četiri godine, nismo ni zaslužili bolju ponudu!

Mario M.

No comments:

Post a Comment