Friday, September 09, 2016

Vladimir Jokić: ĐAČKO DOBA - tri sastava




I
ĐAK PRVAK
Sinoć me kupali. Mirišem ko devojčice. Jutros se mama i tata i baba i deda i tetka Olga i teča Rade posvađali ko će da me vodi u školu. Deda kaže to je zato što niko ne ide na posao i kaže sve go lezilebović i luftikus. A teča Rade kaže nismo mi krivi što smo tehnološki višak. A tata kaže za sve je kriva svetska kriza i domaća tranzicija a mama kaže gde su mi bile oči. Baba je ćutala i zalizala mi kosu.
U školu me odveli svi. Tetka Olga kaže to joj usput do biroa a teča joj pravi društvo. Svi me slikali telefonima.
U školi bila priredba za nas đake prvake i bio govor i posle smo pošli u učionice. Mama je plakala a baba je kazala pu pu kure babino. A teča Rade koji me naučio da čitam i pišem šapnuo mi na uvo da požurim sa školom pa da palim odavde.


II
SREDNJOŠKOLAC
Au jebote ode raspust. A i nije bio neki. Matori nemaju kintu ni za gajbu (kredit u švajcima) a kamoli za Kop ili Budvajzer. Kako sam proveo raspust? Bezveze. Bleja sa ekipom. Uveče izbunarimo negde za bubreg piva ili dva pa u park. Dođu i neke cupi, okupi se živalj, sastavimo klupe, kuliramo. Bude tu i neki dijabola koji pravi kao neke planove za budućnost, svi ga đanimo niko ne kapira. Koja budućnost, rođače? Gde? Ovde?
To kad je vreme ok. Kad zukne kiša blejimo u haustoru. Jednom Deks doneo vutru, odvalili se od hepinesa.
Ovi moji moroni Ankica i Leka ubiše se od šljake za sitnu kintu, sestru cima neki bumbar sa televizije, loži je na neki rijaliti, ona odlepila. Ja pao na Juventusu. Lela zakevila. Ogi u ćuzi. Ma opšti smor.
I sad još jedan. Škola. Danas na prvom času stalno mi blickalo ono letošnje veče sa onom dijabolom i njegovim planovima za budućnost. A da i ja svičujem ovaj smor od škole i zapalim odavde?


III
STUDENT
Prvo i prvo, ja sam studentkinja a ne student! I molim da se ne dobacuju pošalice tipa: metaloglodačica, vatrogaskinja, kovačkinja i tome slično. Ja sam apsolvent etnologije i borkinja za prava žena, član više nevladinih organizacija, učesnik mnogih akcija koje promovišu ljudska prava i slobode.
Stidim se svih onih devojaka što paradiraju malim ekranima i duplericama tabloida bezočno se služeći atributima svoje ženstvenosti. Takozvanih starleta. Stidim se i onih svojih vršnjakinja koje jure "dobru priliku" ne birajući sredstva. Takozvanih udavača. I onih koleginica i kolega koje vodi geslo "Da diplomiram pa da emigriram". Ne, ja neću nikud iz svoje zemlje. Kad diplomiram, ja se čak neću ni prijavljivati Birou za zapošljavanje.
Upisaću se u SNS.

Vladimir Jokić
(‘Danas’)

No comments:

Post a Comment