Wednesday, November 09, 2016

Sokantna pobjeda Trampa

Pobijedila je zelja vecine Amerikanaca za promjenama


Nocas se desilo cudo u koje je prije dvije godine vjerovao samo jedan covjek na svijetu, on sam - Donald Tramp.
Nocas je Donald Tramp izabran je za predsjednika USA!
Necu o strahu koji svako realan osjeca od covjeka koji nikada nije radio za nekog drugog, nikada u nekoj politickoj administraciji, covjeka koji je pokazao da vrlo malo zna o medjunarodnoj politici, koji vrlo malo zna o mnogim drugim stvarima... a sada, u svojim rukama ima vlast da vlada najjacom drzavom na svijetu, da vlada svijetom, jer druga jaka drzava ne postoji u danasnjem svijetu. Strah od njegovih ishitrenih i nepromisljenih odluka je opravdana i jasno izrazena u cijelom svijetu...

Pokusacu  da rezultate izbora za predsjednika USA posmatram sa pozitivne strane.

Prvo, odlicno je sto je Hilari Klinton izgubila izbore.
Mnogi su razlozi za to. Ona je predstavnik istrosene politike koja je, ne samo Americi, vec i cijelom svijetu donijela mnogo zla i nesrece poslednjih decenija. Njeni govori i potezi su predvidivi i prazni. Jedino sto sam tokom njene kampanje vidio je njena neogranicena zelja i potreba da vlada. Sve sto je radila i govorila bilo je vjestacki; fraza do fraze. Govorila je ono sto ona i njen stab smatraju da je dobro reci u cilju postizanja cilja, osvajanja vlasti u USA i svijetu.

No rezultati onih izbora pokazuju da i Amerikanci zele PROMJENE. Pokazalo se da je Amerikancima dodijala ugladjena, lazna politicka vrhuska koja ih vodi iz jednog u drugi poraz, i u unutrasnjem i na spoljnom planu. Treba se samo provozati sjevero-istokom Amerike uz kanadsku granicu, i vidjeti domete americke politike na unutrasnjem planu. Kilometri oronulih, polusrusenih i napustenih kuca; kvartovi Filadelfije, Detroita sa oronulim zgradama bez prozora, u koje je opasno zalaziti, jer su, napusteni od nekada zaposlenih Amerikanaca, sada leglo kriminala i bijede.... Jad i bijeda najjace zemlje na svijetu koji ne nalaze mnogo minuta na televizijskim ekranima.
Tramp je otvoreno govorio o tom jadu. Otvoreno rekao da ce javnim radovima obnoviti Ameriku. Otvorenim i jednostavnim jezikom, bez uvijanja, je govorio o velikim greskama americke medjunarodne politike, o proizvodnji neprijatelja na svakom koraku, o nezaposlenim Amerikancima, o oronulim podzemnim zeljeznicama, aerodromima...
Mnogo toga sto je govorio bilo je i naivno i ludo i logicno je da je izazivalo strah. Ali svojim otvorenim i nekonvencionalnim nastupom privukao je na svoju stranu Amerikance koji zele PROMJENE. Zbog toga se moze reci da je na ovim izborima pobijedila je opcija za promjene. Ono sto Sandersu nije uspjelo, da ubijedi vecinu da ce njegov plan promjena donijeti dobro Americi pa ga je Klintonova  lako pobijedila, uspjelo je politickom autsajderu Trampu.
Jedino sto se sa sigurnoscu moze predvidjeti da americka a i svjetska politicka scena sa Trampom na celu USA nece biti ista.

Da li ce biti bolja ili losija za Amerikance i sve nas pokazace nam bliska buducnost.


1 comment:

  1. Jadna i bijedna, nadajmo se da ovo nije '87.

    Netjak

    ReplyDelete