Monday, September 25, 2017

Maja Đurić: Lijepa septembarska strana Banjaluke

Nakon duzeg perioda ponovo nam se javlja Maja Djuric. Nadam se da ce ovaj kolaz "Lijepa septembarska strana Banjaluke" biti uvod u Majina stalna javljanja na Parkic i da ce nam donijeti prijeko potrebne lijepe vijesti iz naseg grada.

*****************
Odlučila sam da Vam se opet malo javim, ovaj put sa lijepim vijestima. Naime, mjesec koji se polako približava kraju donio je dašak ljepote i posebnosti u Banjaluku, pa ako da ako vam se ovo učini interesantno možete proširiti po Parkiću.



Prvo je 12.09. u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor održana promocija definitivnog i autentičnog izdanja "Kameni spavač" najvećeg bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara. Ove godine se obilježava stotinu godina od Makovog rođenja i, u sklopu velikog jubileja, i mi smo imali priliku da makar nakratko budemo dio jedne takve priče. Tada je u Banjaluku, ravno iz Indonezije gdje je bila promocija indonežanskog izdanja knjige, stigao Makov unuk Gorčin Dizdar, a osim njega govorili su i profesor Sanjin Kodrić koji je jedan od priređivača izdanja i banjalučki pisac Ranko Risojević. Svima toplo preporučujem da, ako već ne mogu posjetiti Makovu stolačku hižu, barem virtuelno zavire na stranicu Fondacije Mak Dizdar. Evo malo o promociji iz ugla novinske vijesti:
http://www.nezavisne.com/kultura/knjizevnost/Promovisano-autenticno-izdanje-Kamenog-spavaca/442883



Zatim, 19.09. u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS desila se neobična, topla i iskrena promocija knjige "Priče iz komšiluka", za koju se tražila stolica više. Za razliku od ustaljenih, uobičajenih i već toliko puta viđenih književnih večeri, ovo je zaista bilo pravo osvježenje. Knjiga je nastala na osnovu konursa portala mondo.ba i čine je priče više autora, a sve govore o onim pravim, istinskim vrijednostima koje, sudeći po knjizi, ipak traju i nisu posve izgubljene. Meni je posebna čast što je i moja priča "Klupe s pogledom" uvrštena u ovo posebno izdanje, tim više što sam pronašla divne kćerke koje su u spomen na oca klupe i podigle, a jedna od njih (obe žive u Londonu) se čak i zadesila u Banjaluci za vrijeme promocije. O klupama bi se dalo još pisati, ali one su tema za sebe i o njima mogu nekom drugom prilikom, a sada se još malo osvrnimo na promociju "Priča iz komšiluka":


Naposljetku, 22.09. na istoj adresi, veče za pamćenje. Izdavačka kuća "Imprimatur" iz Banjaluke, u čijem izdanju su izašle "Priče iz komšiluka" i izdavačka kuća koja se trudi da sačuva bogatstvo knjige, priredila je radionicu Uvod u kreativno pisanje, koju je održao pisac i profesorZoran Živković, a nakon toga smo mogli više da čujemo o njegovim knjigama. Vrstan pisac u čijim knjigama se prepliću naučna fantastika, humor i sjajne priče ne samo da je najprevođeniji srpski pisac, nego je njegova knjiga "Biblioteka" uvrštena u obaveznu srednjoškolsku lektiru u Portugalu. Po njegovim pričama Puriša Đorđević je snimao kratke filmove, dok je čitanje priče Voz/ Train jedno od najizvođenijih na radiju BBC 4. To je tek dio onoga što Živković jeste, a nemoguće je ne napisati da je, iako izuzetnog uma iz kojeg idolaze čudesni zapleti, riječ o izuzetno prirodnom, jednostavnom i šarmantnom čovjeku. Toliko da je nakon radionice publici dijelio kiflice jer nas je već zadržao, a jpred nama je bilo još druženja. Evo i intervju vrijedan čitanja:


Navikla sam odavno da je banjalučka publika uspavana, a ovakve vijesti se slabo i gotovo nikad ne obrađuju dublje i ne više od puke informacije. Rastužilo me je što je Makov "Kameni spavač", tako vanvremensko i jedinstveno književno djelo prošao gotovo neopaženo kroz Banjaluku. Ali, mi smo valjda takvi. Kako reče profesor Kodrić: "Da je Mak pisao na jednom od velikih svjetskih jezika, naprimjer na engleskom, on bi bio poput jednog T.S Eliota". Ali, to smo mi, kako reče Branko: "Znam ja nas, j... ti nas". Ipak, važno da je Mak "došao" i nama. A ono što je za svaku pohvalu je iskren trud portala mondo.ba, IK "Imprimatur" i NUBRS da osvježe učmalost i rutinu banjalučkih književnih promocija. U tome su itekako uspjeli!


Svako dobro i srdačan pozdrav,

Maja Đurić
Banjaluka

No comments:

Post a Comment