Monday, April 02, 2018

GODIŠNJE NAGRADE AMUS

Hajde da ja to uradim kad vec zvanicna, i od vlasti pomognuta, sredstva informisanja u Banjaluci to nisu uradila. Vjerovatno nisu jer se radi o godisnjoj nagradi Asocijacije kompozitora muzickih umjetnika dodijeljenoj prije par dana u Sarajevu. A to Sarajevo je ne samo glavni grad neke tamo tudje drzave BiH, vec je, za globalni kulturni centar Banja Luka najobicnija provincija zvana Teheran. Vijesti iz te provincije ne dopiru do zvjezdanih kulturnih visina sredstava informisanja kojima komanduju potomci i obozavatelji u svijetu poznatog i priznatog instrumenta zvanog gusle.
  
Ni to sto je tu nagradu dobio i jedan Banjalucanin, pa uz to i moj prijatelj, Milorad Buco Kenjalovic, nije im bio dovoljan razlog da objave tu vijest. Ali nista to nije novo za kulturnu Banjaluku i za Banjaluku uopste. Nedavno su "propustili" da objave vijest da je banjalucki novinar Dragan Bursac dobio najvise Evropsko novinarsko priznanje. 

Banjaluka se sve vise izoluje i tone postajuci sve vecom kulturnom i svakom drugom provincijom. Jedine metropola koje se tu, u gradu kojim smo se nekada ponosili, zvanicno priznaju su Beograd i, naravno, Moskva. 
Uz cestitku mom  drugu Buci prenosim ovu vijest sa http://jelenmusicshow.com/godisnje-nagrade-amus-sassja-najbolja-mlada-autorka/ stranice. 

No matter what, I am proud of you, my friend!

****************


Ovogodišnja svečana ceremonija dodjele „Godišnje nagrade AMUS-a" je iza nas i ovim putem želimo iskazati iskrene izraze zahvalnosti cijenjenim autorima i gostima za prisustvo programskom sadržaju i podršci koju su uputili svim učesnicima, a posebno ovogodišnjim dobitnicima nagrada AMUS-a, koji su svojim radom doprinijeli razvoju autorskog muzičkog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.
 
Godišnja nagrade AMUS-a pripale su sljedećim dobitnicima:
  1. Nagrada  „Avdo Smailović“ (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike) – Ališer Sijarić;
  2. Nagrada „Fra Grgo Martić“ (za promociju muzike naroda u BiH) – posthumno Vehid Gunić i vokalni ansambl „Etnoakademik“;
  3. Nagrada „Vlado Milošević“ (za muzičku publicistiku i muzikologiju) – Milorad Kenjalović;
  4. Nagrada „Kemal Monteno“ (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike) – Zdravko Čolić;
  5. Nagrada „Ismet Alajbegović Šerbo“ (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike) – Damir Imamović;
  6. Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“ (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike) – Sinan Alimanović;
  7. Nagrada „Dražen Ričl“ (za najboljeg mladog autora) – Sassja (Sanela Josipović);
  8. Nagrada „Oskar Danon“ (za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH) – Lejla Trnčić;
  9. Nagrada za životno djelo – posthumno Omer Pobrić i Indexi.
 
Nagrada za najbolje studente na muzičkim Akademijama: Sarajevo, I. Sarajevo, Banja Luka i Mostar je tradicionalno već dodijeljena povodom svjetskog dana muzike 21.06.2016. sljedećim studentima: Mastilo Marija, Brigita Šilić, Mladen Janković i Ivan Dujmović.    
 
Vjerujemo da je ovo samo jedan od načina na koji zajednički možemo domaće muzičko stvaralaštvo vratiti na mjesto koje mu objektivno i pripada.







No comments:

Post a Comment