Monday, May 07, 2018

Igor Kokoškov prvi NBA trener rodjen van USA


Igor Kokoškov, rodjen u Banatskom Brestovcu u Srbiji prije 47 godina, postao je prvi NBA trener rodjen izvan USA. 
Kosarkasku karijeru je zapoceo u OKK Beogradu i Parizanu. Bio pomocni trener u reprezentacijama Jugoslavije, Srbije i Crne Gore. Kao selektor tri puta je reprezentaciju Gruzije odveo na zavrsnicu prvenstva Evrope. Prosle godine je sa reprezentacijom Slovenije osvojio prvo mjesto. 
Kokoškov je jedan od prvih evropskih stručnjaka koji je postao pomoćnik na nekom američkom univezitetu. Bio je pomocnik na Univerzitetu u Misuriju. Prvi je Evropljanin koji je postao pomoćnik u NBA ligi, u Los Anđeles Klipersima 2002. godine. Kao pomoćnik Lerija Brauna u Detroit Pistonsima je osvojio titulu 2004. godine. Zatim je bio pomocnik u Orlando Magic, Clevelend Kavalirsima i na kraju u Juta Dzezerima. 
Vec je dogovoreno da slijedece godine kao glavni trener preuzme Feniks Sanse.
Ogromno je to priznanje za kosarkaskog strucnjaka sa prostora bivse Jugoslavije.    
Amerikanci su veoma podozrivi prema evropskim trenerima jer je evropska kosarkaska doktrina potpuno drugacija od one koja je osnova NBA kosarke. Ocito je da je  Igor Kokoškov kroz dosadasnji rad kao pomocni trener pokazao znanje i kvalitet koji su uvjerili "nevjerne Tome" da mu treba pruziti sansu u najjacoj kosarkaskoj ligi svijeta.
Zelim mu da uspije i na taj nacin dokaze da je kosarka sa nasih ballkanskih prostora nadmocna u odnosu na bilo koju drugu izvan NBA.

No comments:

Post a Comment