Saturday, December 21, 2019

Decembar nase mladosti


Od svih mjeseci u godini sjecanja na decembar iz mladosti su nekako najljepsa, najsvjezija,  najmirisnija... Decembar je donosio neku posebnu radost, ushicenje.
Znalo se da odmah nakon velikog praznika 29. novembra dolazi jos veci - decembar i pocinju pripreme za Novogodisnje praznike. Za neke, bio je to samo jedan praznik - Nova godina. Za druge, dva tri ili vise praznika. Za neke je pocinjao Svetim Savom, drugima Danom armije, trecima prvim Bozicem, cetvrtima nastavljao drugim Bozicem, pa drugom Novom godinom... Svima nama koji smo zivjeli zajedno kao jedna prorodica bili su to dragi praznici koje smo, ili sami slavili ili isli prijateljima i porodici na njihove proslave.
Novogodisnje jelke su se skidale tak nakon sto prodje i druga Nova godina, naravno ako prije toga ne bi pocele rasipati svoje osusene iglice.


Kicenje jelki je bio poseban dozivljaj. Nestrpljivo se cekalo da prodje prva ili druga nedjelja decembra i da otpocne kicenje jelke. Nije to moglo proci bez onih cetvrtastih secernih bombona uvijenih u staniol, koje smo, dok smo ih vjesali na jelku, u potaji, "probavali". Tada, na srecu, nije bilo plasticnih jelki pa su one prirodne u kucu unosile svoj dio decembarskih mirisa. Sjecam se proslava Nove godina u osnovnoj skoli Braca Pavlic uz novi ritam tvista... Jedne godine sam, sjecam se, cak uspio slomiti ruku plesuci tvist na novogodisnjoj proslavi!


A tek novogodisnji kolaci! Vecina njih su nase mame pravile skoro iskljucivo za Novu godinu: cokoladne rum kuglice - i sad su mi puna usta njihovog opojnog okusa, stanglice zvane "cigarete"  -  podloga od oraha i bijeli slag od bjelanca, petrogradske kuglice (njih nisam previse volio jer su se uvijek pravile u velikoj konkurenciji), sape - one su dugo trajale jer ni njih djeca nisu bas obozavala, oblatne, ruzice, rolat, griz zaljev sa orasima u sredini, urmasice...
Za Novu godinu se ni na orasima i jajima nije stedilo! Torte se, ako me sjecanje ne vara, nisu bas pravile za Novu godinu. One su vise bile rodjendanski kolac.

A tek miris kuca u decembru!
Miris kolaca iz rerni spreta na drva mjesajuci se sa mirisom svjezih jelki pravio je ugodjaj neke posebne, nezaboravne topline...

Neka i vama neke od ovih slika vrate sjecanja na decembre vase mladosti.







1 comment:

  1. Predraze, bas tako bilo... Gde se seti twista. Ha, ha, ha... Setih se istog u OS Kasim Hadzic...
    Branislav Kljajic

    ReplyDelete