Friday, December 27, 2019

Most Radija Slobodna Evropa: BiH i NATO

Da li je BiH na putu u NATO?

Novinar Omer Karabeg je razgovarao sa Milošem Šolajom, profesorom Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke i Jasminom Ahićem, profesorom Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije iz Sarajeva.
Miloš Šolaja: BiH je članica Partnerstva za mir, ona je preuzela konkretne obaveze i mora da ostvari neke reforme. Da bi neka zemlja postala članica zapadnog vojnog saveza ona mora da iskaže političku volju za članstvom na demokratski način. Pošto je Republika Srpska element odlučivanja u takvim procesima, jasno je da u ovom trenutku u BiH nema političke volje za članstvo u tom vojnom savezu. I sam NATO ne želi takvu novu članicu.


Jasmin Ahić: U Zakonu o odbrani BiH, koji je jednoglasno usvojen 2005. godine, kaže se da će Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo i subjekti odbrane u okviru svoje ustavne nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u NATO savez. Ne možemo time što smo promijenili stav odustati od naših obaveza i tako rušiti vlastiti kredibilitet u okviru međunarodnih odnosa.
Šolaja: Neke stvari su se promijenile u odnosu na situaciju kakva je bila 2009. godine kada je Predsjedništvo BiH poslalo usaglašenu aplikaciju za Akcioni plan za članstvo u NATO paktu. Rusija je mnogo jače prisutna u regionu i postoji pozitivna inklinacija javnog mnjenja Republike Srpske prema Rusiji. I ne samo Rusija. Ovih dana se dosta intenzivno govori i o perspektivama kineskog prisustva kada je u pitanju bezbjednost.

Ahić: Rusko propagandno-obavještajno i medijsko djelovanje dovelo je do toga da je lokalni nacionalizam u Republici Srpskoj dosegao takve razmjere da se otvoreno prijeti secesijom, što je političko-sigurnosnu situaciju u BiH učinilo vrlo, vrlo kritičnom. Korumpiranje političara u Srbiji i Republici Srpskoj i prodor u državne institucije preko njih, energetska ovisnost od Rusije, Srpska pravoslavna crkva, kulturne institucije i humanitane organizacije koriste se za jačanje veza između Rusije i Srbije, odnosno Republike Srpske. Taj uticaj je negativan.

Šolaja: Ja zaista ne mogu da prihvatim da sve što dolazi iz Rusije ne valja, a da sve što dolazi sa Zapada valja. Kada je u pitanju NATO, u ovom trenutku u statusu quo koji je dostignut negdje oko 2009, kada je podnijeta aplikacija za Akcioni plan za članstvo u toj organizaciji. Ono što se je u međuvremenu promijenilo to je da je Republika Srpska odustala od podrške članstvu u NATO savezu.

Ahić: BiH je na putu ka članstvu u NATO paktu. Otišla je još jedan korak dalje jer je 5. decembra prošle godine dobila poziv od NATO saveza da pošalje Godišnji nacionalni program. Poslala je
Program reformi koji je određena forma Godišnjeg nacionalnog programa. Time je postala punopravni član Akcionog plana i otvorila put za članstvo u toj organizaciji. Nadam se da će za dvije, pet ili deset godina Bosna i Hercegovina biti član NATO saveza.

(Radio Slobodna Evropa)

No comments:

Post a comment