Friday, April 24, 2020

Borivoj Vulin: BOLJE IZOLOVAN NEGO UZEMLJEN!

Borivoj Vulin je medju nama, tada mladjim inzinjerima u Cajavecu, vazio za covjeka od autoriteta i znanja, ali i za izuzetno duhovitog covjeka. O cemu god da je pricao Boro je pricao sa dozom specificnom mu humora kojim je sagovornike pokusavao udaljiti od ozbiljne tehnicke teme o kojoj se razgovaralo.  Pokusavao nas je, mlade i neiskusne, opustiti i time osloboditi kreativnost koja je, zamislite, cak i u tehnici bila neophodna. 
Vec godinama zivi u Beogradu i koliko vidim iz ovih par emailova koje sam posredno dobio, konacno se, nakon mnogo pokusaja, javio njegovih kolegama u svom karakteristicnom stilu. Prvo ih je podsjetio na cajevacki bon za tolpi obrok a nakon toga i na, danas, neizbjeznu temu -koronavirus.
Procitajte do kraja. Shvaticete o cemu govorim!

***********
  

Drage koleginice i kolege,

Dostavljam vam bon za topli obrok Radne organizacije Društveni srandard u sastavu Složene organizacije udruženog rada RUDI ČAJAVEC, BANJA LUKA.
Bon je ovjeren žigom RO i važeći je, te se može doživotno koristiti za jedan virtuelni besplatni obrok dnevno. Jelovnik je zaista raznovrstan, počevši od čevapa u lepinji (mala, srednja, velika, deset u pola, kombinacija, solo šiš-ćevap).Ukratko, jelovnik je ograničen jedino nebom i vašom maštom.
Međutim, zbog vanrednog stanja nisu predviđenje ni reklamacije ni primjedbe. Da, dozvoljen je komentar, ali jedino napisan u toku obaveznog boravka u stanu zbog epidemije virusa i vremensko ograničenje je uslovljeno trajanjem uredbe o „policijskom času” zbog epidemije Covida-19.

Veeeliki pozdrav
Borivoj Vulin

BOLJE IZOLOVAN NEGO UZEMLJEN!

Svim Čajevčanima, bez obzira na struku, poznata je ova terminologija te sam siguran da niko od nas neće navedeno eksperimentalno provjerovati, čak ni u Klima-mehaničkoj laboratoriji. Nemojte ni simulacijom na računaru, bez obzira na softver; može imati grešku.
Koristio sam riječ sentencija kao najprecizniji termin za ovu priliku.

Parola nije prikladna, a i otrcana je.

Slogan je vjerovatno prihvatljiv s obzirom na postojeće široko poimanje.

Ali Bratoljub Klaić (1909.-1983.) u Velikom rječniku stranih riječi i kratica, Zora, Zgb 1966. kaže: Slogan eng, (škotski bojni poklič; parola, lozinka) uspjela i prihvaćena reklamna rečenica…. Pa onda uzmemo toljagu i bučno se tučemo sa virusom, uz oduševljenje komšija. Ipak, to nije prikladno ni učtivo.

U ovom slučaju bojevanje je upravo suprotno i treba biti miran, ostati kod kuće.
Sentencija, po istom izvoru jeste: Sententia, lat. 1. izreka moralnog sadržaja, mudra pouka; 2. ......
Piše i ovako: сентенц(иј)а ж лат- изрека, реченица моралног садржаја , мудра изрека, гнома, kako je napisano u Речнику српског језика Матице српске, Нови Сад 2007. године, Милан Шипкa (1931.-2011.) kaже: Сентенц(иј)а ж лат- изрека, реченица моралног садржаја , мудра изрека, гнома.

Uzgred, Šipka je i naš Banjalučanin, maturant Gimnazije u BL, generacija 1950/51.
Zapravo, Prof. Dr Milan Šipka rođen je u Drageljima kod Gradiške, naselju smještenom između „velikih rijeka” Lubine i Lukovca. Dakle, pravi, pravcati žabar. Sledi Filozofski fakultet u Zagrebu, Učiteljska i Viša pedagoška škola u BL......redovni profesor Univerziteta u SA, gostujući na pojedinim univerzitetima ovog našeg Trećeg kamena od Sunca.

Da, da, spomenuo sam žabare.
Sjetimo se stalnog i preko stoljeća dugog vicevima vođenog „rata” između rođenih na Zmijanju, u Vrhovini (pravilan izgovor: VR’OVINA) i onih rođenih u Lijevču polju, u ravni. i koji su, logično, žabari. A koji su sišli (šljegli) u Lijevče.

Iz tog opusa poznat je onaj o kukuruzu i o ljudskosti, poštenju:
NI U VR’OVINI KU’‘RUZA NI U LIJEVČU LJUDI

Stoga su me moji dragi Vr’ovci, drugovi od djetinjstva, atestirani i sertifikovani prijatelji, takođe pojedini locirani diljem Trećeg kamena od Sunca, blagovremeno obavijestili o virusu. Prije nego što je virus dobio ime, oni su me brižno i nježno informisali o naučnim dokazima i stručnim zaključcima: Lijevčanima ne prijeti epidemija, virus ide sa čovjeka na čovjeka.

Kada smo kod informisanja o epidemiji ne dopada mi se djelomično terminologija.
Socijalna distanca svakog Titovog pionira (a i šire!- kako se nekada govorilo) asocira na klasnu podjeljenost, rasne predrasude itd.
Uzgred, socijalna distanca ne mjeri se metrima nego parama prvenstveno. I mnogo je fluidna, rastegljiva u okviru sadašnjih tehnoloških mogućnosti. Na primjer, kada muzičari imaju koncert, a u svojim su stanovima, u raznim zemljama.
Fizička distanca nije dobra! Šta znači? Distancu od knjge, televizora, toaleta? Ili distancu od tople lepinje sa kajmakom, ćevapima i pivom (pazi na akcenat!), a nisi na dijeti.
Međusobno rastojanje čini mi se prikladnim. Pri čemu rastojanje znači samo razdaljinu u metrima, samo geometrijsko poimanje po klasičnim principima Euklidske geometrije (Čast Lobačevskom, ali...).

Priznajem, Ismet me je „nagovorio” da pišem, ali se nadam da nisam obolio od skribomanije, ozbiljne bolesti. Nespojiva je sa mojom urođenom i dokazanom lijenošću.
Ipak, molim da ovo moje pisanje ne tretirate kao škrabanje (na tastaturi, a ne na papiru sa čakijom zašiljenom drvenom grafitnom ili tintoplavom olovkom).

Međutim, u ovim jednoličnim danima, škrabanje u većini slučajeva, dokazano je, pomaže da sami sebe ne pitamo: Je li ovo sada juče ili danas?
Ostanite kod kuće.

Srdačan pozdrav svima
Borivoj Vulin

No comments:

Post a Comment