Thursday, April 02, 2020

Fikret TUFEK: Koronavirus u Švedskoj: Ruski rulet ili uspješan model?


Svijetom hara pandemija koronavirusa, zabilježana u 183 zemlje, prema izvještaju UN to je daleko najgora katastrofa nakon Drugog svjetskog rata. Zadnjeg dana marta u svijetu je potvrđeno 857.487 slučajeva sa 42.107 umrlih, izliječenih 172.319; u Europi 451.758 slučajeva sa 30. 265 umrlih.
Što je najgore koronavirus se širi jako brzo: 16. marta bilo je 124.101 zaraženih sa 4.566 umrlih!


U zemljama Norden (Švedska, Norveška, Danska, Finska i Island) živi ca 27 miliona stanovnika ili ca 3 % europskog stanovništva (740 miliona) ili 1.320.886 km2 što je ca 12 % Europé (10 mil km2) - potvrđena su 13.533 slučaja koronavirusa, sa 326 umrlih. U Švedskoj je 31. marta bilo: 4.435 zaraženih sa 180 umrlih, u bolnicu je primljeno 1.219, od čega su na intenzivnoj njezi 293 osobe.


”Švedski model” izaziva interes cijelog svijeta jer je potpuno drukčiji: normalno se hoda ulicama, rade osnovne škole i predškolske ustanove, prodavnice, živi se gotovo uobičajeno, što izaziva i oštre kritike, kako susjednih tako i ostalih zemalja svijeta, Engleska ga naziva ”ruskim ruletom”!
Švedski pak stručnjaci misle da je držanje naroda u karantinu nepotrebno i ukazuju da se to pokazalo bezuspješnim. Oštre kritike su i u Hrvatskoj, pa tako dr. Alemka Markotić kaže da je u Hrvatskoj broj zaraženih 867 (u Švedskoj 4.435), a broj umrlih u Hrvatskoj je 6 (u Švedskoj 180).
- U ovoj fazi ide jako brzo razvoj korona virusa, kaze državni epidemiolog Anders Tegnell, te ističe da se sada više ide sa rasturanjem informacija starijima, jer ”Umiru jer ne prate preporuke!”


”Čuvaj sebe da bi zaštitio i druge”
Glavno pravilo u Švedskoj je da se svi drže pravila i uputa koje su donijeli nadležni organi i tijela. Švedska zaista ima razvijenu demokratiju, među najjačima u svijetu, na tome se i zasniva njihov ”model zaštite”: slobodniji pristup u donošenju mjera zbog koronavirusa.


Pola stanovništva može biti zaraženo
Krajem aprila u Švedskoj može pola stanovništva biti zaraženo, kaže prof. Tom Britton pri univerzitetu u Stockholmu. Jedini spas je da svi budu kući tokom aprila, kada će širenje koronavirusa biti najintenzivnije, kasnije se neće prestati širiti ali će biti sporije, kaže prof. Britton. Švedska je vlada odlučila da od 1. aprila ograniči mogućnost podizanja lijekova, koji će se moći dignuti najviše za tri mjeseca unaprijed, odluka je na snazi do daljnjeg.


Nove preporuke vlade zbog koronavirusa
Uprava narodnog zdravlje donijela je 1. aprila novi paket mjera za suzbijanje koronavirusa: radi se o feštama i zabavama, proslavama praznika, trgovini u prodavnicama, kolektivnom saobraćaju i sigurnom radnom miljeu. Tek sada se, prvi put, najavljuju sankcije ako se pravila ne budu poštovala!


Pad švedske ekonomije za 3,2 procenta
BND (bruto nacionalni dohodak) će opasti za 3,2 procenta u 2020. godini, saopćava Institut za konjunkturu (KI), dok će porasti nezaposlenost sa sadašnjih 6 na 8,7 procenata. Zbog koronavirusa ovogodišnji budžet će biti manji za 3,5 procenata od BND, tako da će se povećati državni dug ca 41 procenata od BND. Stalno raste broj firmi koje idu u stečaj: povećanje u ovoj godini dosada je 9 %, značajnije su pogođeni hoteli i restorani, sektor transporta, a ovo je samo početak! ”Imamo veoma ozbiljnu ekonomsku situaciju, smanjena je potražnja, otežana isporuka, što će uticati na proljetni budžet” kaže ministrica finansija Magdalena Andersson (S). Ona ističe da je stanje u prvom kvartalu gore nego u vrijeme finansijske krize, ali i da će oporavak biti brži, već na jesen, a potpuno 2021,
kada vlada računa sa porastom BND od 3,5 %.


April presudan za provođenje mjera i zaustavljanje pandemije
Eksperti ističu da je pred nama najvažnije vrijeme za suzbijanje pandemije i da se u aprilu moraju striktno provoditi sve planirane mjere. Samo zadnje sedmice marta testirano je preko10.000 osoba, s tim se nastavlja: na koronu i imunitet, triput veće, prvo zdravstvenih radnika, radnika u značajnim djelatnostima i starijih, sve da bi se obnovila ekonomija. Ako se Švedska trese ekonomski zbog korone, onda možete samo zamisliti kakva je situacija u drugim zemljama svijeta!


Krvna plazma se isprobava protiv korone
Švedski istraživači će isprobati da daju oboje: krvnu plazmu i antitijela osoba koje su ozdravile od ”covid-19” onima koji su teško obolili. Testovi iz Kine pokazuju da su antitijela u plazmi poboljšala stanje kod jednog broja pacijenata, što je objavljeno u studiji Journal of the American Medical Association, na čemu u Švedskoj radi Lennart Hammarstrom pri Karolinskom institutu.


Akutan nedostatak medicinskog materijala u svim regijama
Švedska je došla u situaciju da ni za svoje potrebe nema dovoljno medicinskog materijala i opreme za pandemiju koronavirusa: za pranje ruku, usta i zaštitu lica (viziri). Upravo 1. aprila upućeni su respiratori u regije u kojima se epidemija najviše raširila.


Zaposleni čuvaju djecu
Značajno je povećan broj roditelja koji zbog koronavirusa ne idu na posao zbog čuvanja djece: čak 191.000 je podnijela zahtjev za nadokandu od Kase osiguranja samo tokom jedne sedmice marta, što je više od 65 % od prognoze!


Povećanje nezaposlenosti u Švedskoj
I u Švedskoj ce se povecati nezaposlenost zbog koronavirusa, sa sadašnjih 6,0 na 8,7 procenata. Istraživanja i od ranije pokazuju da raste smrtnost u kriznim situacijama: među muškima je u vrijeme ekonomske krize 1992 - 1996. prije vremena umiralo cak 26 procenata!


Uznemireni tražioci azila
Mnogi tražioci azila obraćaju se Upravi za migracije tražeći duže vrijeme za ostanak u Švedskoj baš po osnovu pandemije. Uznemirenost je i zbog gubljenja posla, što je uslov ostajanja u Švedskoj, ili da se ne mogu samoizdržavati osobe koje traže azil, što je uslov dobijanja azila i spajanja porodica. Biroi rada upravo procjenjuju da su najgore pogođeni novopridošli na tržište rada i osobe koje su tek došle.


Ublažavaju se uslovi za ”a-kasu”
Biće jednostavnije dobiti ”a-kasu” (podrška nezaposlenima), kaže vlada: ublažiće se kriteriji tko je sve može dobiti, odnosno vrijeme provedeno na radu da bi se ona zaradila i koliko dugo traba biti član ”a-kase”. Sve je povezano: ako firme idu u stečaj - radnici idu na ”a-kasu”, te vlada predlaže ublažene mjere zbog koronavirusa. U tom kontekstu vlada planira izdvojiti i više para za konkretna radnička zanimanja, što sve ulazi u vladin tzv. ”krizni paket”, mjere koje ublažavaju pandemiju korone!


Domaćinstva nespremna za krizu
Jedna od pet osoba uspjeće se ekonomski izdržavati najviše tri mjeseca u eri povećane nezaposlenosti, a svaka deseta osoba nema nikakve uštede rezerve za izdržavanje. Mnogi već sada žive ”dan za dan”: od hiljadu ispitanih skoro polovina nema ušteđevinu da se može izdržavati više od tri mjeseca, a tri od deset mogu sa izdržavati najviše jedan mjesec. Šveđani inače puno troše zbog visokog životnog standarda, ali znaju i čuvati: ”Čuvaj se da ti ne padne švedska kruna na nogu – slomiće je”!


Turističke destinacije zatvorene
Poznate švedske turističke destinacije su već zatvorene i neće se koristiti za uskršnje praznike, što je za Šveđane nečuveno, jer će izletišta kao Vemdalen, Åre i Sällen biti zatvorena. Šveđani najviše putuju za Božić i Uskrs. Uz to koriste ljetni i zimski odmor, po tome se prepoznaje njihov visoki standard u cijelom svijetu. Pandemija koronavirusa sada je sve to poberbatila, što je Švešanima, s jako visokim standardo, jako teško prihvatiti: narušavaju se i kulturne tradicije i ”stil života”!


Zajedničko djelovanje EU
EU je formirala komisiju za medicinsku opremu, a na osnovu praćenja razvoja koronavirusa, proizilazi iz poruke predsjednice Ursule von der Leyen, koja je održala video sjednicu EU- parlamentana na distanci. Proizvodi se dovoljno medicinske opreme, međutim problem je bio u slaboj koordinaciji EU-zemalja. Isporuka medicinske opreme predviđa se međutim tek za nekoliko sedmica! Svi kasne u ozbiljnom tretiranju kodonavirusa, zato se i dešavaju neplanirana čuda u zdravstvu EU-zemalja! Europa je, uz SAD postala epicentar koronavirusa! – što je svojevrstan nonsens!


Otpuštanja iz bolnica
Zdravstvo će možda otpustiti iz bolnica i one koji imaju dobre izglede da ozdrave. Na snagu stupaju nove upte za prioritete. Za to su potrebni mjeseci, ali mi to svodimo na sedmicu. Pacijenti se po novom dijele u tri kategorije. Moramo se pripremiti za slučaj da se i u Švedskoj ne ponovi Italija.
Da bi se zaustavilo širenje korone u porodilištima u Švedskoj ne može dolaziti rodbina u klinike!


Ne trebaju ljekarske potvrde do 21 dan
Zbog korone olakšano je dobijanje novca na bolovanju, ranije nije trebalo ljekarsko uvjerenje do 15 dana, od od 27. marta ne treba ljekarsko uvjerenje sve do 21 dan. Ranije je vlada ukinula prvi tzv. ”karensdag” (dan koji nije plaćen) i potrebu za ljekarsko uvjerenje za prvih 15 dana bolesti. Sada treba ljekarsko uvjerenje tek od 22. Dana nedolaska na posao zbog zdravstvenih razloga.


3 od 4 teško oboljela od korone su muškarci
Muškarci su više zastupljeni kod najteže oboljelih od koronavirusa u Švedskoj. Od 200 osoba na intenzivnoj njezi od korone čak su 149 ili 75 % muskarci. Na intenzivnoj njezi je 76 % sa nekom drugom bolesti, kao npr. visok tlak. Najnovije cifre govore da je preko 78 % oboljelih od korone iznad 70 godina života.


Vantredno angaziranje zdravstvenog osoblja
Traži se daleko više zdravstvenog osoblja pa se angašuju penzioneri i studenti iz oblasti zdravstva, samo u regiji Stockholm prijavilo se više od 5.000 osoba koje su vanredno angažirane u bolnicama.


Ledene hale za mrtve
Rezervisu se ledena hale gdje se igra hokej za umrle u Göteborgu i Stockholmu. Ideja je ovo sa vjezbe o pandemiji koja je u Švedskoj održana još 2009. godine, jer ovu zemlju ništa ne može iznenaditi!


40 važnih zanimanja
Ako se skole zatvore, postoji lista roditelja iz 40 važnih zanimanja: društvena briga i službe pripreme i održavanja života, održavanje energije, finansijske službe, trgovina, industrija i komunikacije - čija će djeca i dalje biti u školi ili predškolskoj ustanovi – koje će raditi posebno za djecu važnih zanimanja.

Uz ”krizni paket” vlade Švedske, provode se značajne aktivnosti i u ostalim zemljama Norden-a: Danska, Norveška, Finska i Island. Donosimo samo neke, nazovimo ih pikanterije.


Danska samo za Dance!
Danska je otišla toliko daleko da u karantin stavlja Dance, dok se drugi građani kao npr. Šveđani koji tu rade, mogu kretati slobodno, ulaziti i izlaziti iz Danske! Mnoge partije misle da je to diskriminacija!


Finska: Helsinki u karantenu i čuvanje granica
Finska stavlja u karanitin do 19. aprila glavni grad Helsinki i regiju Nyland, gdje se grad nalazi, da se spriječi širenje koronavirusa. Policija je postavila 40 zapreka na puteve i ograničila ulazak i izlazak iz Nylanda - ca 68.000 osoba putuje dnevo u i iz Nylanda. Finska obezbjeđuje i svoje granice.


Za jedan dan 512 zaraženih i 59 umrlih u Švedskoj!
Taman kad sam mislio da završim informaciju, stižu novi podaci o koronavirusu za Švedsku, od 31. marta – do 01. aprila: 512 novozaraženih – sada ukupno 4.947 i 59 više umrlih – sada 239 ukupno!


Uspješan ”model” zaštite ili ”ruski rulet”?
Koronavirus se munjevito širi, kako se stvari sada odvijaju, nema ni govora još uvijek o njegovom zaustavljanju. Ni Hičkok ovo ne bi mogao režirati. Strah se uvlači u obični narod nordijskih zemalja, trenutno najrazvijenijih u svijetu. Kad je strah prisutan u zemljama Nordena-a, drugima nije lako!

”Čuvaj se da bi zaštitio druge!” – zlatno je pravilo u Švedskoj. Hoće li Švedska zaista uspjeti sa svojim ”modelom” zaštite od koronavirusa, ili će to biti proglašeno fijsakom, ostaje da se vidi..!

No comments:

Post a Comment