Tuesday, June 16, 2020

Fukret Tufek: Dileme dijaspore u Švedskoj: Putovati ili ostati



Bosanskohercegovačka dijaspora je zbog pandemije koronavirusa „ni na nebu ni na zemlji“, očekujući svaku „korona prognozu“ kao životnu „dijagnozu“! Nema, naime, jasnih pravila o svim mogućim (i nemogućim) zabranama koje vise kao Damaklov mač nad glavama bh. dijaspore. Građani su prisiljeni zvati ambasade brojnih zemalja, koje često ni same ne znaju odgovor kuda je moguće putovati, pa upućuju da se zovu granični prelazi npr. u Rostoku, da bi se saznalo može li se autom kroz Njemačku, čije su tri pokrajine navodno zabranile ulaz Šveđanima, ili 14 dana u karantinu! Stena Line je još u aprilu ukinula do daljnjeg brodsku liniju Trelleborg-Sassnitz. Došlo je praktično do početka ljetne turističke sezone uz brojne dileme: putovati li ostati?


Švedska produžila zabranu ulaska
Švedska je uvela zabranu ulaska još od 19. marta 2020, i rok je bio do 15. juna, sada je taj rok produžen do 30. juna. Švedska pomno prati preporuke EU-komisije, pa će od 1. jula početi postepeno otvaranje granica i za građane izvan EU. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova ne preporučuje nikome putovanje u inozemstvo do 15. jula 2020, izuzev neophodnih putovanja!

Slobodno kretanje unutar Švedske
Šveđani koji nemaju znake zaraze koronavirusom mogu slobodno putovati unutar Švedske od 13. juna, nakon čega je odmah povećan broj putovanja, posebno rezervacija za putovanja vozom. Ova mjera donesena je iako je upravo ovih dana povećan nivo zaraze: dnevno bude novozaraženih čak 1.396, dok dnevno prosječno umire ca 40 novih osoba!
Mjere opreza prilikom putovanja se ističu - da se putuje na odgovoran način, bez rizika i novih kontakta, uz propisno rastojanje i manje posjeta! Socijalna ministrica Lena Hallengren kaže: „Korona pandemija stvara probleme za djecu i 'ranjive' porodice, trebaju se posebno čuvati u kolektivnom saobraćaju“, dodajući da ako se ne budu poštovala pravila o gustoći i kolektivnom putovanju, da se kretanje unutar zemlje može ponovo zabraniti.
Mnogo upitnika za putovanja kroz Europu
Pandemija koronavirusa stvara probleme čak i među EU zemljama. Tako je Njemačka objavila da tri njene pokrajine ne dozvoljavaju prolazak građanima iz Švedske, koja je na karti označena „crvenom lampicom“. Slovenija je otvorila granice za 14 EUzemalja, ali ne i za Švedsku!
Sve to je izazvalo pomutnju kod Šveđana, posebno doseljenika sa područja prethodne Jugoslavije, koji u velikom broju putuju u zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. Danska je najprije zabranjivala, pa onda dozvolila tranzitni prolaz Šveđanima do svojih luka (veza sa Njemačkom i ostalom Europom) i aerodroma u Köpenhamnu (Kopenhagenu). Da teškoće budu još veće, ukinuta je još u aprilu 2020. trajektna linija Trelleborg Švedska - Sassnitz Njemačka. Onima koji žele ka jugu ostale su linije prema Rostocku ili Travemunde, ali građani ne znaju da li uopće mogu i kuda mogu nastaviti put kroz Njemačku.
Zvali smo ambasadu Njemačke u Stockholmu i dobili „odgovor“ da zovemo granične slušbe u Rostocku, gdje smo dobili informaciju da je tranzit kroz Njemačku slobodan.
EU ukida granične kontrole
Sve zemlje Schengenskog ugovora, prema stavu EU komisije, dužne su 15. juna 2020. ukinuti granične kontrole. Obezbijediće se i postepeno otvaranje za putovanja za građane izvan EU od 1. jula 2020. godine. Preporučuje se postepeno ukidanje restrikcija za sve zemlje u kojima je epidemiološka situacija slična zdravstvenoj situaciji u EU - EU komisija i njena predsjednica Ylva Johansson.
Norveška i Finska otvaraju granice - ali ne i za Šveđane
Od 15. juna Norveška otvara granice, ali ne i za Šveđane, što striktno piše u Direktivama putovanja! Isto to je učinila i Finska: u nju mogu sve nordijske i baltičke zemlje, ali ne i Švedska. Obje zemlje to tumače visokim rizikom od zaraze u Švedskoj. Ko se toga ne pridržava, ići će 10 dana u karantin u tim zemljama. Da apsurd bude još veći, Norveška je dozvolila putovanja samo u regiju Gotland, Švedska, kao i dolazak građana sa Gotlanda u Norvešku! - a što npr. Norvežani mogu sresti građane iz Stockholma ili Göteborga, gdje je zaraza najviša u Švedskoj, nikom ništa! Ministar unutrašnjih poslova Švedske Mikael Danberg: „EU komisija upozorava sve članice EU da ukinu granične kontrole od 15. juna“. Međutim, ovo što se sada dešava u praksi i ne liči na pravila europskog ponašanja!
Potrebna CIPS lična karta
Veoma je važno za putovanje u Bosnu i Hercegovinu da putnici imaju važeću CIPS ličnu kartu ili bh. pasoš. Neki putnici avionom Malmö - Tuzla vraćeni su iz Tuzle narednim avionom za Švedsku jer nisu imali CIPS-ovu ličnu (osobnu) kartu. Za putovanja u turistička odredišta u Hrvatskoj morate prije putovanja na nekoliko dana obezbijediti ispunjavanje upitnika za odlazak u Hrvatsku, inače ćete duže čekati na granici dok ne popunite te papire, te imati rezervaciju za neko turističko odredište, rezervisan smještaj u hotelu, kampu ili privatno.
Borba za turizam
Šta zaključiti nego da se čak zemlje unutar EU bore za „svoje“ turiste, odnosno da otvoreno preporučuju da se ne putuje u druge zemlje i destinacije. Kako drukčije protumačiti to da se preporuke EU komisije različito tumače i u EU zemljama ili da više zemalja ograničava mogućnosti švedskim turistima za odlazak na ljetnji odmor. Ili da se čak dozvoljava nekim regijama da odlučuju ko u njih može dolaziti, odnosno ko ne može!? Da pamet stane i da se čovjek upita: „Kakva je to EU!?“
Pandemija koronavirusa raste
Zbog koronavirusa sa 13. junom 2020. godine: 425.316 umrlih je u svijetu - zaraženih 7.628.613, u Europi 182.071 umrlih - zaraženih 2.166.307; u SAD je 114.600 umrlih, a zaraza se najviše širi u Južnoj Americi: 76.300 umrlih, u Brazilu 41.800 umrlih, a u Velikoj Britaniji 41.500 umrlih.
U zemljama Nordena/Sjevera 77.676 je zaraženih - te 6.015 umrlih; u Švedskoj 50.931 zaraženih - 4.874 umrla, 1.352 osobe bile na intenzivnoj njezi, na kojoj je trenutno 267 zaraženih osoba.

No comments:

Post a Comment