Saturday, June 27, 2020

"Pare ili život"

... tako smo nekada davno sa komadom drveta koji je predstavljao pistolj u ruci prilazili zrtvi i prijeteci izgovarali: "Pare ili zivot".
"Zrtva" bi tada, u znak predaje dizala ruke u vis ili, glavom bez obzira, bjezala od strasnog lopova...
Igra bi se tada nastavljala u stotinama razlicitih i nepredvidivih  varijanti...


Tako nekako izgleda i igra koju svijet, zbog korona virusa, igra u poslednjih pola godine.
Koliko zrvovati ekonomiju da bi se spasili ljudski zivoti ili obratno, koliko ljudskih zivota zrtvovati da bi se ozivjela ekonomija?

"Pare ili život" je i danas, u doba kovid - 19 pandemije, pitanje svih pitanja. Pandemija, istina,  pokazuje znakove da jenjava, ali u isto vrijeme, pokazuje i znakove da se nije predala.

Za neke, jedino pravo pitanje je koliko ljudskih zivota je opravdano zrtvovati da bi se spasila ekonomija?
Za neke druge, pitanje je koliko zrtvovati ekonomiju da bi se spasili ljudski zivoti.

Razliciti pristupi u razlicitim dijelovima svijeta pokazali su da su se oni koji su prednost dali ekonomiji i nisu provodili rigorozne mjere zastite u pocetku izgledali uspjesnijima, Ali su na kraju imali vise zrtava. Oni drugi su imali manje zrtava ali totalno propale ekonomije.

Svima je jasno da rigorozne mjere zastite treba da se ublazavaju rustvo postepeno otvarati.
Pitanje je kada i kako?

Neki  koji su, zbog ekonomije, prerano ublazili mjere zastite, imaju porast oboljelih i umrlih. Neki od njih se vracaju poostrenim mjerama - neki ne. Neki se izvinjavaju zbog pogresnih mjera, neki drugi se ne izvinjavaju, jer se smatraju bezgresnim!

Teske su to odluke. Za njih treba mnogo pameti, znanja u raznim oblastima. I veoma mnogo  discipline...

Ono sto smo naucili do sada naucili je da je problem coviod-19 pandemije veoma kompleksan, mustidisciplinaran i da posljedice, na razne nacine, trpe svi; i zdravi i bolesni; i bogati i siromasni; i poznati i nepoznati, i oni na vlasti i oni koji samo glasaju za njih...

Na zalost, za mnoge problem se sveo na dilemu "pare ili zivot", koja, moralno, ni ne moze biti dilema jer  ljudski zivot je valjda vrijedniji od bilo cega drugog.
Ali istorija i iskustvo nas uce da kad se problem svede na ovu dilemu - pare najcesce odnose pobjedu!

No comments:

Post a Comment