Thursday, January 06, 2022

I onda se desi Djokovic u Australiji...


Da li slucajno ili ne, ali bas na dan kad sam objavio moj prethodni post "Ko nam je kriv?!" desila se drama na granici Australije. Koincidencija ili nam bog ponovo rezira zivot?!

Vlada australske drzave Viktorija je prethodno obecala ili vec izdala vizu Djokovicu  i nekolicini drugih tenisera koji nisu vakcinisani. Time su oni izuzeti od covid mjera a na osnovu ljekarskog uvjerenja o jednoj od bolest zbog koje se covid vakcina ne smije primiti.  Odluka o izuzecu je snazno odjeknulo u svjetskim medijima. Vecina komentara je bila pozitivna isticuci da ucescem Djokovica sam turnir dobija na znacaju, popularnosti u svijetu, a ne treba smetnuti s uma da se njegovim ucescem vrijednost TV prava za prenos, vrijednost svake reklame naplacuje visestruko vise. Domacinima turnira je to svakako vrlo bitno. Vijest je posebno odjeknula u Srbiji, gdje je dozvola ili viza za Djokovica popracena osjecajem pobjede jednog Srbina nad nadmenim zapadom. Identifikacija vecine Srba svijeta sa ovim, nesumnjivo veoma uspjesnim sportistom, bila je i prije ovog dogadjaja vise nego nemjerljiva. Djokovic se u "Srpskom svijetu" dozivljava kao sportski, ali i ljudski heroj, idol, ikona... Nebrojeni su i razlozi  za to. Medjutim, kao i u svakom idolopoklonstvu tu se, bez Djokoviceve krivice, i pretjeruje.   

I onda juce - hladan tus! 

Savezna vlada Australije pronalazi formalne greske ili od Djokovica ne dobija medicinske dokaze koji bi potkrijepili izuzece za vakcinisanje i, gle bruke; zadrzava najboljeg tenisera svijeta i njegovu ekipu na aerodromu dok ne ispita i provjeri svu dokumentaciju. Na kraju,  ponistavaju mu vizu za ulazak u Australiju i Djokovic se vraca kuci. Ne mislim da je ovim vracanjem sa granice Djokovic osramocen. Ali mislim da nema nikakvog razloga da se Djokovic tretira drugacije od svih ostalih ljudi svijeta u pogledu vakcinacije i kovid ogranicenja. I u tome nije smjelo biti kolebanja u australijskim sluzbama. Sve ovo sta se deslio i kako se desilo je bruka za drzavu Australiju!

U Srbiji, i svim "srpskim zemljama" od Drine do Kine, pa opet do Drine, ovo je protumaceno kao napad na sve Srbe. Djokovic je za veliku vecinu prije svega Srbin, pa tek nakon toga veliki sprortista, teniser, najbolji na svijetu! I ova odluka je od velike vecine shvacena kao direktan atak na sve Srbe. Ponovo Englezi maltretiraju Srbe, ovog puta engleski otpadnici i robijasi, oni koji su se zenili prostitutkama da bi ih pustili sa robije da odu u Australiju, pobiju Aboridzinale i nasele taj kontinent. I sada takvi, ili njihovi potomci - nije ni bitno, treba da odlucuju o vizi za jednog velikog Srbina - veceg i od Australije koja ga ne prima!

Rat emocijama, izjavama, pricama, prijetnjama je otpoceo i prije krajnje odluke australske vlade. Policija u Beogradu pojacava zastitu i nadzor nad australskom ambasadom, jer neki javno predlazu da se ide pred Australsku ambasadu! Cak i Noletov tata poziva na demonstracije, jos uvijek ne precizirajuci lokaciju. Predsjednik naziva Djokovica koji ceka na odluku na aerodromu, izrazava mu svu mogucu podrsku, pita ga treba li mu nesto, ako treba i raketu da saljemo u Australiju. A onda se  jadan sjeti da toliko - dometne rakete jos uvijek nisu napravljene, ali svejedno, uz pomoc brace Rusa, napravicemo mi njih za dan-dva! Takav je taj predjsednik! Samo javi sta treba  uradicu! Imamo mi veze i sa Aboridzinalima koje su Englezi u naletu pobili, etnicki ocistili i genocidirali - sve to u jednom, a Hag im nije sudio - jer Hag je osnovan da sudi samo nama Srbina! Objavicemo opstu mobilizaciju Srba u Australiji i Aboridzinala. Ako treba i  opstu mobilizaciju u Srbiji i svim srpskim zemljama. U tim mobilizacijama bar  imamo iskustva. I bice to jos jedan odbranbeni rat, ovog puta na teritoriji Australije!  Nole brate, samo javi, jeca predsjednik, uzima reket i odlazi da vjezba tenis - kao sto je o radio prvi predsjednik mrske komsijske drzave nekad!

Umalo zaboravih, Djokovic ce igrati na Australia open ove godine! Vidjecete!

No comments:

Post a Comment