Thursday, January 13, 2022

Sigurnosni pojas u autu i vakcinacija


Sjecate li se kad je uvedena obavezna upotreba sigurnosnog pojasa u autima; i kazne za nevezanje pojasa?

Sjecate li se kako smo svi bili protivnici te ideje?! "Sto mene ima neko kaznajvati ako ne vezem pojas u svome autu? Ako svjesno hocu da rizikujem a nikoga ne ugrozavam?! " Ponavljali smo to i mnoge druge argumente kao mantru jedno vrijeme. 

I sta se desilo? Sigurnosni pojasevi postali obaveza. Kazne za nevezanje sve vece i vece!

Meni i danas nelogicno! Ali se vezem, sad vec mahinalno. Po stotinu puta na dan. I ne smeta mi vise uopste! Cak sada sa zadoveljstvom procitam vijesti u kojima se kaze da je nekome sigurnostni pojas spasao zivot u sudaru!

A onda mi se ta prica o sigurnosnom pojasu nekako logicno nadoveze sa pricom o kovid 19 vakcinaciji.

Veliki je otpor vakcinaciji u svijetu. U pocetku su strah i otpor bili opravdani, jer se radi o novoj pandemiji, novom virusu, novoj i nedovoljno ispitanoj vakcini. Medjutim, vremenom se pokazalo da vakcina radi, stiti, vecini pomaze da ne zaglave na respiratoru, da prezivi...  Ogromna vecina ljudi na svijetu prihvata vakcinu kao nuzno zlo i vakcinise se. Ogromna vecina strucnjaka preporuca vakcinu i demantuje lazne vijesti o njoj koje se sire posebno internetom. Ogromna vecina strucnjaka svijeta kaze da bi se pandemija vec povukla i da bi svijet danas normalno zivio da se bar 90% ljudske populacije vakcinisalo ili imalo covid 19. Cinjenica je da se nove varijante corone pojavljuju upravo u zemljama gdje je mali procenat stanovnika vakcinisan, Originalni Covid - 19 je nastao u Kini. Izvori kasnijih varijanti su bili u ovim zemljama: Alfa - Velika Britanija, Beta- Juzna Afrika, Gama - Brazil, Delta - Indija, Omikron - Juzna Afrika.  Prva, u Velikoj Britaniji koja zastiti od Covida u to doba nije davala znacaj. Tada su mislili da covid nije toliko smrtonosan i da ce se lako stvoriti imunitet krda i da ce to sprijeciti sirenje covida. Kasnije su u Velikoj Britaniji promijenili misljenje i nacin borbe protiv kovida.  Ostale zemlje su uglavnom zemlje sa veoma niskim procentom vakcinacije u doba nastanka varijante kovida kod njih. 

Dakle, zakljucak je vecine strucnjaka svijeta: Vakcinisite se i Covid ce biti savladan!

U cemu je slicnost izmedju sigurnosnog pojasa i vakcinacije?

I jednom i drugom je u pocetku pruzen veliki otpor. Obaveza za vezanje sigurnosni pojasa, kao i kazne ako se ne veze, je uvedeno u zakon. I sigurnosni pojas se koristi u ogromnoj vecini u svim zemljama svijeta.

Vakcinacija protiv Korona virusa nije obavezna. I otpor protiv vakcinacije jos traje, iako je nebrojenim primjerima dokazano da nevakcinisanje veoma doprinosi  daljem sirenju i produzenju corona 19 pandemoije u svijetu!

Oni koji ne vezu pojas u autu ne ugrozavaju nikoga osim sebe licno! Ali pojasi se vezu i pored opravdanog i velikog otpora u pocetku!

Zasto se vezu?

Vjerujem da se vecina veze jer vjeruje da ih pojas stiti ali i zbog kazni koje su uvedene i koje se provode za nevezanje pojasa. 

Ne zelim nikoga da plasim, ali sta ce biti sa koronom i novom varijantom Lambda koja se u decembru 2021 vec pojavila u Peruu?! Koliko dugo ce se Corona agonija koju svi prozivljavamo produzavati?!

https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/  

No comments:

Post a Comment