Tuesday, January 04, 2022

Ko nam je kriv?

"Dodijala, brate ova korona, pravila, zabrane, restrikcije, sirenje straha, sirenje istine, sirenje neistine...!"

Koliko puta smo svi mi culi ovo. Koliko puta smo i sami pomislili nesto slicno. Koliko puta smo gledali izvjestaje sa protesta protiv covid restrikcija i sukoba sa policijom u cijelom svijetu.


Svijet se podijelio na one koji, iako svjesni rizika, prihvataju i trpe vakcinaciju i mjere, i one koji sve to odbijaju. 
"D
a su svi stariji od 18 godina u svijetu do sada primili bar jednu dozu kovid vakcine, Omikron se vjerovatno ne bi ni desio!"rijeci su Noni MacDonalda, imunologist sa Dallhousie Univerziteta iz kanadske provincije Nova Skotia. 
Ona je samo jedan od hiljade naucnika u svijetu, koji se bave virusologijom i vakcinamacijama, i koji govore isto sto i ona. 

Za razliku od nje, Twiter je republikansku clanicu Predstavnickog doma americkog kongresa Madzori Tajler Grin,  nakon nekoliko privremenih, danas trajno suspendovao , jer je objavljivanjem laznih podataka i dezinformacija na svom Twiter nalogu plasila ljude laznim informacijama o smrtnosti od vakcine i ubjedjivala ih da se ne vakcinisu. Time je neposredno doprinijela vecoj smrtnost prouzrokovanoj kovidom. Jedan od 500 Amerikanca je do sada umro od kovida.

Dakle, ako su vam restrikcije zbog kovida dodijale, ako trazite krivca sto ne mozete otici u restoran, pozoriste, sto ne mozete normalno da se druzite, da putujete... osvrnite se oko sebe i pronadjite one koji nece da se vakcinisu (iskljucujem one koji iz medicinskih razloga to nikako ne smiju), one koji vas  obmanjuju sirenjem raznih dezinformacija, teorija zavjere, lazi i poluistina. Pronadjite "prepametne" protivnike vakcinacije i zaljubljenike u teorije zavjere  u svojoj okolini. Jer, oni su vam krivi sto korona u vasoj okolini i u cijelom svijetu jos uvijek nije savladana. Vrijeme je da se otvoreno suprotstavi  njihovoj agresiji i kaze da im se kaze da su se svrstali u grupu sa uglavnom sebicnim ljudima, koji iz, samo njima poznatih razloga, u velikoj vecini najvjerovatnije iz nedovoljne obrazovanosti i prigluposti, u ovoj vrlo teskoj situaciji za cijeli svijet, ne prihvataju ono sto nas savjetuju naucnici i strucnjaci, vec se povode za raznim likovima sumnjivih  strucnih i mentalnih kvaliteta,  ne mareci ni za svoje najblize jer ih, izbjegavajuci vakcinaciju a dolazeci s njima u kontakt, dovode u neposrednu opasnost. 


Koliko je kovid antivaksera u svijetu? Studije o tome se jos uvijek rade, i niko jos ne donosi procjene, ali mislim da je antivaksera u svijetu manje od 10% od ljudske populacije u svijetu . Cini se da ih je mnogo vise jer su veoma organizovani i glasni; i jer se u svaki protest ukljucuju i "profesionalni protestanti" kojih ima svugdje u svijetu a i oni koji  putuju po svijetu da bi protestovali. Protiv cega, - to njima nije previse ni bitno. 

"Otpor vakcinaciji i politicki populizam pokrece slicna dinamika: veliko nepovjerenje u elitu i eksperte... U zdravstvenoj oblasti nepovjerenje i ljutnju na doktore i farmaceutsku industiju. Medicinski populizam je skepticizam koji je neinformisan" pise sociolog Jonatan Kenedi sa Queen Mary Univerziteta u Londonu.

1 comment:

  1. Ma treba im samo reći da ako se razbole oc Covid-a...izvoli platiti troškove liječenja i gotovo.Ja ne znam šta su ti likovi sebi umislili ?

    ReplyDelete