Wednesday, September 15, 2010

ANGEL: SLIKE OHRIDA-GALIJASI

Uz slike prelijepog Ohrida poslusajte meni najdrazu makedonsku pjesmu.
Ponekad je otpjevam mojoj Jeleni, kojoj je i danas posvecujem

******************************


Angel mi poslao predivne slike Ohrida. Vrijednije od divnih slika je da mu ih je poslao Zlatko Galijas, a njemu njegov brat Mirsad Galijas.
Slike pobudise sjecanje na Galijase: Sead, najstariji, nekada igrao vaterpolo za banjalucki Incel, a onda odselio u Porec ili Rovinj, nisam siguran, Zlatko, kosarkas Borca i najmladji Mirsad i kosarkas i vaterpolista. Jedno vrijeme nije mogao da se odluci izmedju ova dva sporta, jer je u oba bio izvanredan. I na kraju, ipak je odlucio za vaterpolo ali mislim da mu je kosarka ostala potajna ljubav. Nakon banjaluckog Incela igrao je za zagrebacku Mladost, reprezentaciju Jugoslavije.



Sjecanja nam blijede, i evo, cudnim spletom dogadjaja slike Ohrida su prilika da se prisjetimo jedne divne banjalucke porodice. Majka Bisera, ako se dobro sjecam,  bila je uciteljica u Braca Pavlic skoli.
(Pomijesao sam imena mama- uciteljica u Braca Pavlic skoli. Mama Galijasa zvala se Nakija, a Bisera je bila mama Seje Frlje. Ako opet moja memorija nije nesto izmijesala. Ne zamjerite, od osnovne skole je proslo poprilicno decenija)

Zlatko sada zivi u Pragu, Sead, vjerovatno i dalje u Istri, a za Mirsada ne znam gdje se zaustavio. Mozda neko moze pomoci!?





2 comments:

  1. Sa Zlatkom i Ekremom Corom (Trubom) sam prije 3-4 godine pio pivo na Vaclavskim Namjestima u Pragu.Tu, na ulazu u podzemnu zlaja ima prodavnicu tekstila.
    Doktor Sejo je bio u Novoj Gorici, mislim da je jos tu ili u Ljubljani.
    Mirsad je , koliko znam, bio u Svici i mislim da je i sada tamo.

    Pozdrav od Seje B.

    ReplyDelete