Friday, May 20, 2011

MIKROORGANIZMI SPASAVAJU TRAVNJAKE

Mario poslao ovu sliku da pokaze kako su maslacci u travi lijepi


Neki od vas ce se sjetiti da sam prosle godine pisao o svojim mukama sa travnjakom i korovom. Moram se pohvaliti da je onaj dio travnjaka koji sam tada popravljao sada (skoro) odlican,  ali (uvijek ovo ali...), na zalost, onaj drugi dio, koji je lani bio (skoro) odlican, sada nije ni za dovoljnu ocjenu. Tako je to svake godine. Uvijek ostaje dio travnjaka koji treba generalno popravljati.
Radeci to  iz godine u godinu naucio sam nazive korova i sto je zanimljivo, znam samo engleske nazive, ne i nase, jer kod nas se umjerena kolicina korova nije ni smatrala nekim problemom. Vjerovatno se i to u medjuvremenu promijenilo ali ja to ne znam.
Znam, na primjer da se maslacak kod nas ne smatra korovom. Evo, i slika koju Mario salje to potvrdjuje. Ovdje, to nije tako. Korov, i nema diskusije.
U suzbijanju maslacka sam strucnjak. Metoda: vadjenje. Alat: onaj poduzi metalni, lici na stap. Pritisnes nogom, iscupas s korjenom, oslobodis alat maslacka i napadas slijedeci. Nema saginjana. Ne bole ledja. U mom travnjaku malsacaka vise nema. Mozda, dva-tri...
Ali ima onih drugih travnatih nasilnika cija imena znam samo na engleskom. Creeping Chalie (iliti CC) mi je ovog proljeca zagorcao uzivanje. Iscupao sam ga na trecini travnjaka ispred kuce, istoj onoj trecini gdje sam lani cupkao crabgrass. Svake godine nesto novo, kazem vam! Creeping Charlia sam prvo cupao, pa zalio nekim sredstvm da ga ubije a kada nmi to nije pomogle, uzeo onaj mali plinski plamenik, pa palio. Lud covjek, kazem vam...
Od svih stetocina po travnjake su ipak najopasnije velike zivotinje kao na primjer rakuni ili tvorovi. Oni mogu u jednoj noci prekopati pola travnjaka. Traze male bijele crve ispod zemlje, koje nazivaju ( ne rakuni, vec Englezi)  grabs. Ruju, kopaju i kad ujutro ustanes, umjesto svog zelenog tepiha na koji si tako ponosan, ugledas izrovanu ledinu. Tada ti ljutnja ne pomaze a ni borba protiv zivotinja koje ruju. Posipanje raznim preparatima koje te zivotinje ne vole i koji ih , k'o biva tjeraju, je samo trosenje vremena i para.
Ali, kazu, ima i tu pomoc! Ove godine sam probao. Mikroorganizmi po imenu nematodes su paraziti koji unistavaju te crve. Pospricaju se po travi, uvuku u zemlju i uniste crve. Nema crva, nema rakuna i tvorova. Nema prerovanih travnjaka. Kazu potpuno bezbedno po ljude, zivotinje (sve osim ovih crvica) i  biljke. Ja nedavno probao i to cudo. Kosta, ali kazem ako vrijedi nista nije skupo. Cudan sam osjecaj imao pripremajuci se da tim mikroorganizmima prscem travnjak. Kutijica mala. U kutijici kesica, a u kesici spuzvica. U spuzici mikroorganizmi spremni da pojedu crvice u zemlji. Nevidljivi! Na kutijici pise pet miliona mikroorganizama nematodes. Kako li ih broje? U kofu sa vodom iscijedis te nevidljive mikroorganizme. Ciribu-ciriba. Ni boje, ni mirisa. I onda tom vodom zalijes travu. Lici mi to na kupovinu flasice sa  maglom. Djeluju u roku od 48 sati. I zaista nakon dva dana nisam vidio ni jedan iskopani dio travnjaka. Ali sesti dan, na istom mjestu gdje su kopali i ranije, ponovo sve ikopano, izrovano, isprevrtano.
Izgleda da sam travnjak zalijevao maglom!

1 comment:

  1. Predraže čini mi se da si se ti uhvatio u koštac s vjetrenjačama.
    Nigdje kraja toj bitci, taman središ jedan dio vrta, a korov zahvati drugi dio.

    A vidim da je korov polako počeo da hvata i naš Parkić.
    Nego blogeri, što misliti može li Predrag sam i ovaj park sređivati?
    Dobro, razumijem ja da su došli lijepi dani, da smo više u prirodi s obitelji, da se sređuju i naše okućnice, pa da nas je možda i «fjaka» malo uhvatila.
    Vjerujem da se samo o tome radi, sve ostalo nije za prihvatanje.
    Nemojte da to duže potraje, jer je pokrenuti se tada mnogo teže.
    A bilo bi šteta, lijep je naš Parkić. Koliko nas je puta šetnja njime obradovala, a tek susreti i razgovori s prijateljima i poznanicima.

    ReplyDelete