Friday, May 06, 2011

STA POSLIJE?

Heroj?

Sta nakon smaknuca (ili ubistva, kako vam drago ) Bin Ladina?

Do prije nekoliko dana, Obama je smatran nesigurnim covjekom kome nedostaje samopouzdanje za funkciju koju obavlja. Smatran je previse intelektualnim za tu funkciju. Nakon ubistva Bin Ladina, situacija se naglo promijenila u Obaminu korist.
Do Bin Ladinovog ubistva, procenat onih koji su zadovoljni njegovom administacijom bio je ispod 50%. Precizno 46%.
Nakon smaknuca , podrska Obami popela se na 57%.
Na ubistvu najtrazenijeg teroriste svijeta Osame Bin Ladina, predsjednik USA Barak Obama je zaradio 11 procenata.

Nije lose. Pokazao covjek da zna i moze narediti ubistvo (ili smaknuce, kako vam drago) i zaradio.

Ali pokazuje on i svoju vec ranije dokazanu ljudsku stranu.
Odlucuje da se slike smaknutog najveceg neprijatelja covjecanstva ne objavljuju.
Odlucno, hrabro i humano!
Odlucno – bez odlaganja naredio smaknuce cim je zlocinac otkriven ili cim je uhvacen i vezan. Zavisi koji izvori daju informaciju.
Hrabro – nije mario za moguce posljedice po njega i svijet nakon ubistva jer vjerovatno je do dna svoga bica ubijedjen da ce svijet nakon tog cina biti sigurniji i mirniji. Sigurno i mirno!
Humano – nije dozvolio da svijet vidi kako izgleda metkom ( ili vise njih) prosvirana glava ubijenog najveceg teroriste svijeta. Kako je unakazeno izgleda  rezultat njegove hrabre i odlucne odluke. Svijet treba zastiti od gledanja takvih scena, kaze Obama. Ne od ubistava ili smaknuca. Ne. Ova druga logika nije mu u opisu radnog mjesta.

U svijetu vec brojne reakcije na ovu akciju. Od onih u malim krugovima, koji su nebrojeni ali i nevazni. Do onih do kojih se na ovaj ili onaj nacin drzi:
Bivsi Njemacki Kancelar Helmut Schmidt naziva akciju „jasnom povredom medjunarodnog prava“, isticuci da bi oni radije vidjeli sudjenje Bin Ladina na Medjunarodnom sudu.
Broj onih koji bi radije vidjeli Bin Ladina na sudjenju nego ubijenog, raste.
I Kastro koristi priliku da kaze kako je hladno ubisvo covjeka, pa makar i dokazanog teroriste i to pred djecom, dokaz slabosti amerikanaca i njihovog predsjednika. Pita se cika Kastro da li je to vrhunsko dostignuce demokratije koja svoju volju namece cijelom svijetu.
A evo i ja nesto razmisljam.
Svijet svakako treba zastiti od terorista. Tu nema dileme. Terorizam i ubijanje nevinih ljudi je sigurno jedan od najvecih problema danasnjice. I svijet se treba i mora boriti protiv terorizma.
Ali i protiv hrabrih i odlucnih predsjednika koji, nakon sto ostvare svoju namjeru i ubiju, jos i likuju nad ubijenim, prave pozorisne predstave, pale glupi narod...  Od predsjednika koji ne upotrebljavaju svoju ogromnu politicku, pravnu , vojnu i naucnu masineriju da odgovore na pitanje postoji li drugi nacin komunikacije sa svijetom osim gole sile. Moze li se izmisliti ako ne postoji?!
Kako ne proizvoditi teror i teroriste? Kako proizvoditi prijatelje?

Ponavlja si se jos jednom prica od Zlocinu i Kazni?

U slucaju bivse Jugoslavije postoji Medjunarodni sud koji odlucuje o zlocinu i kazni. I dobro je da postoji, i to ne samo zbog onih kojima se sudi, vec zbog generacija koje dolaze; kao poruka da ucine sve moguce i izbjegnu rat i ubijanje prije nego sto ga pocnu. Da imaju na umu da ce ih pravda stici kad-tad, cak i one koji su, u trenutku donosenja odluka, mislili da ispravno cine, i da njihov uzviseni cilj opravdava sredstvo.

Da li ce covjecanstvo ikada suditi pobjednicima u ratovima i dezurnim svjetskim policajcima.
Sjetimo se Hirosime, Hagasakija, Drezdena, Blajburga, Iraka, Libije...

Dezurni policajac svijeta je izuzet od mogucnosti da im se sudi na medjunarodnim sudovima.
Ne daje li to odgovor na mnoga pitanja!
*********************
Dodao 2011-05-07: Procitajte:

Predrag Lucic: Barack Pet Be - e-Novine

1 comment:

  1. Jedini odgovor je da mjerila za sve nisu ista, što ne znači da nam je zato dozvoljeno činiti zločin i što ne znači da na tu nepravdu ne treba ukazivati.

    Ne treba idealizirati, razlike postoje i uvijek će ih biti, napretkom društva će se smanjivati, ali će na žalost uvijek postojati:
    Dobar, pravedan, pošten, bogat, moćan, pametan, obrazovan, …. i oni na drugoj strani.

    ReplyDelete