Thursday, August 11, 2011

Boco: Poeziji u čast‏

Derventa, posavski gradić na obalama rijeke Ukrine, bio je domaćin 10. pjesničkih susreta "Prljača 2011". Dva dana druženja uz poeziju, obilazak znamenitosti tog kraja i sticanje novih poznanstava, za pedesetak pjesnika iz Makedonije, Srbije, BiH , Hrvatske, Švajcarske, predstavljalo je starno osvježenje.


Domaćini, članovi Književnog Kluba "Vihor" i Opština Derventa, učinili su sve da se gosti i ostali učesnici osjećaju ugodno.

U vrijeme, kada i veće sredine odustaju od organizacije kulturnih manifestacija, susreti pjesnika u Derventi su za svaku pohvalu.



Imao sam čast da učestvujem na konkursu i po ocjeni stručnog žirija , zaslužio nagradu " Vodeni cvijet" za istoimenu pjesmu.
Za one koji ne znaju, vodeni cvijet je leptir, što jednom godišnje , polovinom augusta mjeseca , zabijeli iznad površine rijeke Ukrine, položi jajašca i nakon samo nekoliko sati života ugiba. Rijetka pojava koja privlači mnogo radoznalih posjetilaca.

Nadam se da će nekoliko fotografija koje šaljem "Parkiću" dočarati dio atmosfere i podsjetiti posjetioce da je nekad poezija zauzimala značajno mjesto u životu svih nas.
Ovom prilikom, želim se zahvaliti domaćinima i zaželiti mnogo , mnogo uspijeha u organizaciji budućih susreta.

Hvala Derventa !

5 comments:

  1. Svaka čast Boco.
    Čestitam.
    Vjerujem da su lijepa ova druženja i da nadahnjuju za nove pjesničke izazove.

    ReplyDelete
  2. Veoma lijepa pričica o Boci, koji to zaslužuje !
    Pozdrav iz Dervente Savko Pećić Pesa

    ReplyDelete
  3. Divna pričica o Boci, koji to zaslužuje !
    Pozdrav iz Dervente: Savko Pećić Pesa

    ReplyDelete
  4. Lijepa pričica o Boci, koji to zaslužuje.
    Savko Pećić Pesa

    ReplyDelete
  5. Sve čestitke Boci.
    Širiš ljubav i prijateljstvo medj ljudima.

    ReplyDelete