Saturday, August 27, 2011

Ima li postenje cijenu?

Vijest ne bi dospjela dalje od lokalnih novina i RTV stanice da se nije desio neocekivan obrt nakon koga je  vijest postala svjetska. Dobro, mozda ne svjetska, ali sjevernoamericka sigurno jeste, jer su je vrtili svi, novine, radija televizije, od jutra do mraka: Danima.
Sta je ta vijest bila i sta se to promijenilo da bi postala VIJEST.
U gradicu Faribault u drzavi Minesota (USA) odrzan je dobrotvorni hokej mec. Na poluvremenu tog meca djecak Nick Smith, cije ime je izvuceno iz bubnja je sutao pak sa polovine terena (oko 30 m udaljenosti) u cilj koji je samo malo veci od samog paka ( cilj je bio oko 9 cm sirok). Nagrada, ako pogodi cilj, $50.000. Velika nagrada. Vjerovatnoca da taj djecak pogodi cilj veoma, veoma mala. I kako to vec u nevjerovatnim vijestima biva, na iznenadjenje i radost svih prisutnih, djecak pogodi cilj.
Eto, to je vijest. Iste veceri je objavljena na lokalnom radiju i TV. Sutradan ujutro u lokalnim novinama.
I nigdje vise! Opravdano!


Medjutim, sutradan se desio obrt, koji je ovu vijest izmijenio i pronio je cijelim svijetom, ili bar Sjevernom Amerikom. Da ne pretjeram.
Naime, Nick cije ime je izvuceno i koji je time odredjen da suta taj pak u taj cilj, ima i brata blizanca, cije ime je Nate. Obojica su, zajedno sa ocem Patom, prisustvovali hokej utakmici. U trenutku kada je njegovo ime bilo izvuceno i kada je trebalo sici na ledenu plocu i sutati pak u taj mali cilj, Nick je bio van sale. Poluvrijeme je, i njega je vise interesovalo da se vani sastane sa drugarima nego da gleda sutanje paka.  Kad je Nikovo ime prozvano, jednom, drugi put... a Nicka niodakle, Nate, iako ne bas u dobroj formi jer je nedavno skinuo gips sa ruke, odluci da pokusa umjesto brata. Ionako je to samo zabava i mala sansa da se pogodi.
I, bingo! Pogodio je. Bio slavljen! Dobio onaj veliki cek na kome pise $50.000.
Sutradan, organizatorima se javio otac i sve objasnio. Sve o tome da je sin-blizanac cije ime nije izvuceno, uspjesno pogodio cilj, a ne onaj koji je bio izvucen. I kaze, postenje je vaznije od tih para, koje i nisu male. Mogle bi se iskoristiti za skolovanje oba blizanca, ali ipak, djeci treba dati primjer kako treba zivjeti.
I tako je ta vijest postala svjetska.
Kazu, da bi zbog njihove iskrenosti i postenja, Smitovi uskoro ipak mogli doci do $50.000 i tim novcem platiti skolovanje obojici blizanaca.


Za mene, ova i ovakve vijesti bi trebale biti objavljene i ponavljane mnogo cesce od, na primjer vijesti kako da su se sastali politicari, rukovali, kreveljili pred kamermanima i kamerama, prije vijesti o jahtama kriminalaca, ubistvima, pljackama, prije slika silikonskih glupaca, prije....
Ali, "Daleko je sunce" a ni Kalimero nema snage.

1 comment:

  1. Uvijek se iznenadimo kad čujemo o ljudskom poštenju, a nebi trebali, još uvijek ima poštenih ljudi, i to ne malen broj, ali nažalost o njima se ne piše.

    Lijepo od tebe Predraže što si nas upoznao s pravim primjerom ljudskog poštenja i roditejskog odgoja.

    ReplyDelete