Thursday, October 27, 2011

Nataša: O pravom prijateljstvu

Za razmisliti!
Možda nekoga inspiriraju ove riječi i napiše nešto o svom pravom prijatelju. Mene su inspirirale da ih pročitavši, podijelim s prijateljem i s vama.

Druženje s prijateljima i njegovanje bliskih i kvalitetnih odnosa nije samo ugoda, zabava i zadovoljstvo, već i nužan faktor za zdrav i dug život.

Tko pronađe prijatelja, pronašao je eliksir zdravlja i sreće - prirodan, učinkovit i jedinstven. Nije riječ o pretjerivanju: prijateljstvo je zaista jedno od najmoćnijih oružja protiv bolesti, vrhunski pomagač za brži oporavak, najbolje sredstvo protiv depresije, usporava proces starenja i produljuje život.

Utjecaj prijateljskih odnosa na zdravlje već je dugo predmetom opsežnih i temeljitih znanstvenih studija i potvrđuju gore rečeno.

Čvrsti prijateljski odnosi mogu znatno poboljšati i očuvati intelektualne sposobnosti u starijoj dobi.


Formula sreće


Sreća se ne pronalazi u ljepoti, aktivnom životu, zdravlju ni religiji.
S filozofskog stajališta kamen temeljac sreće upravo je prijateljstvo. Svi znamo da su stres i tjeskoba neprijatelji zdravlja i psihičke ravnoteže.
Znamo i da emotivni problemi, ako se guraju pod tepih, s vremenom mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Stoga nije čudno da se u cijelom svijetu svakodnevno troše gomile novca na različite metode pokušavanja rješavanja problema psihičke i emotivne prirode te pronalaženja unutrašnjeg mira: od tečajeva joge, autogenih treninga, masaža, odlazaka u wellness centre do biljnih pripravaka i brojnih alternativnih pristupa.
No prava je istina da za oslobađanje od stresa postoji puno jednostavnije, učinkovitije i potpuno besplatno rješenje, a to je razgovor s prijateljem.

Prijateljstvo pomaže u oslobađanju od stresa na više razina.

Pomoć kad je najpotrebnija
U teškim situacijama osjećamo veći pritisak i stres ako ih doživljavamo kao beznadne i ne vidimo izlaz iz njih. No kad imamo prijatelja za kojeg znamo da je spreman učiniti sve za nas, situacija se čini manje crna i lakše podnošljiva jer smo svjesni da će, ma što se dogodilo, netko uvijek biti uz nas.

Podrška

Stres je uvijek manji ako se naučimo suočavati s teškoćama uz vjeru da će se sve riješiti na najbolji način. Upravo su prijatelji oni na čiju podršku uvijek možemo računati kad smo u krizi: hrabre nas i pomažu nam da stvari gledamo iz druge, vedrije perspektive. Osim toga, mogu nam pomoći i u traženju rješenja.

Smijeh

Zdrav i iskren smijeh dokazano popravlja raspoloženje, ublažava napetost, smanjuje strest i otvara put pozitivnijem pristupu životu. Društvo prijatelja pomaže nam da se smijemo i kad smo pritisnuti brigama.

Uho za slušanje
Ponekad jednostavno imamo potrebu glasno izreći svoje frustracije i izbaciti ih iz sebe kako bismo se osjećali bolje. Nije nam čak potreban nikakav feedback, već trebamo samo da nas netko bez osuđivanja i predbacivanja sasluša dok gunđamo ili kukamo.

Kao i u svemu tako i u prijateljtvu ima prevelikih očekivanja i na žalost razočarenja. Znamo li biti pravim prijateljem?

Tako i u ovim izrekama možemo vidjeti s čime su se ljudi susretali.

http://www.mathos.hr/~zstevic/Izreke%20o%20prijateljstvu.htm

"Samo u jednom trenutku je bitno da se probudimo. Taj trenutak je sada."
( S.G.Budha)

No comments:

Post a Comment