Saturday, October 22, 2011

Rusija formira evroazijsku uniju


Vijest: "Premijeri Rusije, Ukrajine i još šest bivših sovjetskih republika (Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgizija, Moldavija i Tadžikistan) potpisali su u utorak sporazum o osnivanju zone slobodne trgovine, koji bi mogao da stupi na snagu od januara 2012, ukoliko ga ratifikuju parlamenti zemalja potpisnica."
Apsolutni vodja Rusije, Putin, objavljuje da Rusija i zemlje bivseg SSSR-a intenzivno rade na formiranju Evroazijske unije koja bi trebalo da bude formirana do 2015. godine.

Moja prva reakcija na ovu vijest bila je: "Nece valjda!"
Koliko god bi takva unija  bila dobar balans u svijetu u kome danas vlada samo jedna sila, USA, jer Evropska unija, nije taj potrebni balans, i jer je pod suvise velikim uticajem  bas USA.
Moja se reakcija odnosi na uticaj takve unije na dogadjaje na Balkanu.  Ocigledno je da i u Srbiji i u Bosni postoje jake snage koje bi rado odvukli i Srbiju i Republiku Srpsku u zagrljaj majcice Rusije. Ocigledno je da se ambasador Rusije u Srbiji vec sada ponasa u toj suverenoj Srbiji kao prema Ruskoj guberniji, nekaznjeno dijeleci lekcije svima, cak i predsjedniku te nezavisne drzave, koja ponovo leluja izmedju istoka i zapada, izmedju totalitarne demokratije i demokratskog totalitazma, ma sta i jedno i drugo znacilo.
Nece valjda snage koje vuku prema zagrljaju majcice Rusije, ovim vijestima dobiti novu snagu, i time dovesti ne samo Srbiju, vec i cijeli Balkan u situaciju da bude linija razgranicenja, uticaja i borbe za prevlast velikih; zona gdje ce se zveckati oruzjem, izazivati politicke i vojne carke, mjeriti snaga...
Nece valjda totalitarna demokratija vlasti jedne partije i jednog covjeka postati model i na dijelu Balkana.
Nece valjda...

1 comment:

  1. U svemu tome učinilo se: Turska dobija na cijeni na osnovu svog statusa, razvoja i geopolitičkog položaja. Turska bi trebala sada biti interesantnija EU-i, gdje je aplicirala još ’59. a početak pregovora dobila tek 2004. Sada je jedna od rijetkih država koju je kriza zaobišla, država sa začuđujućim rastom BDP-a. I ja skont’o da bi se sve ove činjenice mogle pozitivno odraziti i na BiH. Međutim, prema turskim zvaničnicima, za njih je članstvo BiH u EU važnije nego same Turske. Jer, kažu, EU je najveći mirovni projekt u istoriji...

    ReplyDelete