Tuesday, November 08, 2011

Bodriti reprezentaciju Bosne i Hercegovine-egzotika ili politicka izdaja - Martina Mlinarevic-Sopta

(Preuzeto sa Index.hr)

BRITANSKI Guardian ovih dana donosi zanimljiv tekst o bosanskohercegovačkoj nogometnoj reprezentaciji i njenom društveno-političkom značaju. Zanimljiv, ali uobičajeno površan, kao i uvijek kad se stranci uhvate svoje vizije naših kompleksnih nevolja, koje ti nisu sasvim jasne ni kad svaki dan u istima dišeš, a kamoli kad se uprizore kao dio egzotičnog turističkog izleta u trajanju od maksimalno četiri dana. Po Guardianu, reprezentacija je ujedinila rastureno tkivo tronacionalističkih elemenata rasutih po bridovima srcaste države (koja skoro da uopće više nema srca, a odavno ne liči niti na državu) i jedina je zaista multietnička organizacija u tom kaosu. Dobra je to bajka. Šteta samo što smo u njih davno prestali vjerovati.
Priča s reprezentacijom BIH je preslikana priča o jednoj nesretnoj zemlji, vječnom politički potrebnom, nestalnom žarištu na Balkanu, ubijenoj u ratu, još više išamaranoj u miru. Sjajnih jedanaest momaka i izvrsna klupa na svojim ramenima danas nose sve naše rane, svu nataloženu mržnju, bol i inat koje su od naših stvarnosti stvorili psihotične aveti koje rezignirano egzistiraju u podijeljenim društvima, kao jedinom receptu za opstanak ovakvih divljaka.

Biti reprezentacija jednoj ovakvoj zemlji


Ako pogledamo desetinama, pa i stotinama godina unatrag, svjesni smo da je Bosna i Hercegovina pod svojim gordim planinama, iskričavo modrim rijekama i posivjelim kamenom dala i izrodila, kao nijedna druga zemlja u regionu, nezaboravne književne, glazbene, intelektualne, sportske i povijesne ličnosti. Rat je iskorijenio razum s ovih prostora i sa sobom odveo brojne od njih koji su, ili bili protjerani ili su pobjegli svojevoljno gorčinom ispunjeni. Bosna i Hercegovina najteže je ipak podnijela sve one koji su je se odrekli kasnije, u takozvanom miru. Noževi u leđa imaginarnoj multietničnosti, koja je u najtežim postratnim, političkim problemima kao bijeg od svega još uvijek debilno sanjala olimpijske žičare, boljeli su najgore. Ali su istovremeno izvrsno poslužili za prizemljavanje mnogih.
Ekipni, nacionalni timovi u rastrganom bh. društvu postali su znanstvena fantastika. Uspjesi pojedinačnih sportskih klubova slavili su se samo na onim etničkim teritorijima kojima isti i pripadaju. Dok su ostali bili potpuno ravnodušni. Ili bi posegnuli za kamenovanjem ili pištoljem, ovisi kakav im dan zapadne. Dvije "maćehinske" zemlje u komšiluku odvele su sve što valja pod svoja sportska okrilja. BIH je tako, ostavljena i oskrnavljena, s užasnim političkim uređenjem i dva naroda kojima se gotovo fućka za nju takvu, naoko ispoliranu kao u Guardianovoj reportaži, natruhe svoje silovane državnosti pronašla samo i jedino u trenutnoj generaciji odličnih nogometaša koji su se ponosno skupili s laktom do lakta pod himnu bez ijednog slova.
Edin Džeko, ovaj nevjerojatan mladić i genijalni virtuoz s loptom, postao je tako zadnje uporište svih bosanskohercegovačkih nadanja o održivosti jednog urušenog društva. Svaki njegov gol je personifikacija zemlje koje nema, ali čija bajka traje i životari onoliko koliko Džeko zabija. Onoliko koliko je potrebno da se kroz taj kratkotrajni zanos zaboravi na sve drugo što naše dane pretvara u nacionalističke samice. U njegovim i kopačkama njegovih suigrača je priča o svim nekadašnjim Bosancima i Hercegovcima, danas stanovnicima Zagreba, Beograda ili ostatka svijeta, koji posprdno gledaju na zemlju iz koje su potekli ili se, s druge strane, prehranjuju od svog lažnog, dobro unovčenog patriotizma, kroz knjige ili znanstvene skupove na kojima objašnjavaju suludost nas ovdje nastanjenih, kao da govore o drogiranim miševima u nekakvom laboratoriju. U njegovim i kopačkama njegovih suigrača je priča o licemjerju koje je od ove države okrenulo polovicu njenih stanovnika, o nataloženoj nesnošljivosti koja se proizvodi u političkim strankama i dalje aplicira na pojedinačne, poslušne ovce kao jedina istina. Potpuni je to teatar apsurda. Kad Džeko i dečki igraju za Bosnu i Hercegovinu s toliko časti i ponosa, to je toliko paradoksalno, kao kad kancerogena osoba nadomak smrti poželi graditi kuću i imati dijete. Takvi talenti apsolutno nisu zaslužili ovakvu državu i nas ovakve.

"Ono si za koga navijaš"


Priča o reprezentaciji Bosne i Hercegovine je preslikana priča o jednoj nesretnoj zemlji. S toliko mogućnosti za razvoj i čudesnim prirodnim resursima stagniramo u našim očajima, klimajući glavama pred lopovskim političkim liderima kao jedinim bogovima naših života, potpuno predani kretenskim odlukama "izvana" koje nas u potpunosti razgrađuju iznutra. Svaki pokušaj iskakanja iz zadane linije, kažnjava se strogo i promućurno, jer BIH nije predodređena za nikakva rješenja. Također, u trenu kad je nogometna reprezentacija na pragu svojih najboljih dana, dodjeli im se pičkasto-manekenski Portugal za najvažniji ogled pred odlazak na prvenstvo. Džaba što bi možda taj plasman mogao konačno pogurati svojevrsnu reinkarnaciju našeg rasturenog društva, bar u onom osobnom smislu. No, nikome nije u cilju da se mi ovakvi reinkarniramo. Mi smo predodređeni za mržnju, samo da bi se književnici, režiseri, političari i svjetska bagra imali čime baviti u narednim godinama svojih finih života.
"Ne razumijem...išla bi na utakmicu na Bilino Polje, iako znaš da bi se devedeset posto prisutnih na stadionu, u anketi o tvom narodu izjasnilo kao da je bolje da vas uopće nema", pitao me je hladno, razobličujući taj gotovo naivni moment koji mi je na trenutak visio nad glavom. Zašutjela sam, po tko zna koji put se ugrizavši za jezik.
Prestrašno je koliko smo zaglibili. Poistovjećivanje s reprezentacijom danas je parametar po kojem se određuju politički obrasci kojima pripadamo i ladice u koje nas svrstavaju. Nemam nikakav poseban osjećaj prema utakmici Hrvatske i Turske i imam muda da to kažem. Osim osjećaja što mrzim činjenicu da će se opet na moj najljepši Mostar nadviti sjena raznih razbijačkih idiota i policijske čizme. Iznimno sam poštovala hrvatsku nogometnu generaciju iz `98. godine, ali danas bih zaista voljela da na veliku europsku smotru odu hercegovački dečki poput Papca ili Pandže. Oni koje nije stid zemlje za koju igraju. Zemlje koja se uništava sama od sebe i zbog sebe. Zemlje koja ne zaslužuje takve momke.

3 comments:

  1. Ovaj tekst nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
    Duboko sam ga proživjela i ponovo osjetila da za takvu realnost više nemam ni dobar želudac ni zdravo srce.
    Tekst je opravdani izljev gorčine nad svime što se u Bosni događalo i još se uvijek događa, izljev je užasnutosti nad vlastitom nemoći. Ne vidi se izlaz. U takvom okruženju i duhovnom stanju ne čudi i mržnja koja se također izčitava i koje autorica nije i ne može biti svjesna.
    Mržnju ne mogu podnijeti, ona do kraja uništava čovjeka, od nje se sklanjam, gdje god da ju sretnem. Nekad sam bila borac, ali više ne mogu, niti želim, preveliko je razočarenje u ljude.
    Nerazumijevanje ljudi izvan granica Bosne o stvarnom stanju u BiH proizlazi samo od nerazumijevanja neshvatljive mržnje među njenim narodima i njihovog prihvaćanja stanja u kojem žive.
    Možda ipak idealiziramo nekadašnju Bosnu?
    Od kud tolika mržnja?
    Zar mislimo da ona može biti uvezena?

    ReplyDelete
  2. Bar devedeset posto ovog teksta i sam bih potpisao. Zaista se sadašnja fudbalska reprezentacija BiH može smatrati paradigmom neobičnosti ove zemlje i njene sadašnjosti uopšte. Ja BiH vidim kao državu s najkompliciranijim ustavom na svijetu koji ne omogućava da njom u potpunosti upravljaju Bosanci i Hercegovci, s nametnutom političkom podjelom na bazi tri naroda koji putem stvorena tri centra moći svjesno potiskuju građanske opcije. Na papiru sekularna, u praksi udruženi teror religija... Ustav ovaj Dejtonski podržava ambijent usporenog zarastanja ratnih rana i oslobađanja patološkog straha. Praktično, nametnuti ustav čini državu neupravljivom (ne želim ni pomisliti kao oni koji mrze: i neodrživom jer ta riječ na Balkanu znači - pucanje).
    Država projektovana sa međunarodnom zajednicom kao komponentom upravljanja, u situaciji kada je ta ista zajednica ostala bez ideja, BiH je zamrznuti protektorat bez protektora.
    Proizvodnja nacionalizma na području bivše domovine nije ništa manja nego u BiH, mržnja i primitivizam idu uporedo. Uvjerio sam se lično, i u Srbiji, i u Hrvatskoj... Mržnja u BiH je realnost, ali u njenoj genezi vidno učešće ima kako lokalna ’troroga’ politika tako i ona komšijska.
    Status BiH otežava i njen tretman zemlje za potkusurivanje ... od jedne podjele na istorijskoj salveti do konačne definicije statusa Kosova. E, sad se tu nađu neki momci koji vole i znaju igrati fudbal i koji na bazi atavističkog patriotizma i sportskog inata igraju dobro, čak nadigraju neke velike... A publika kao masa sa svojom psihologijom ovdje dobija i jak politički naboj.
    Poštujem atraktivnu autoricu ovog teksta; cijenim pametnu Hercegovku i zbog toga što je ostavši u BiH ostala svoja, što se hrabro obračunava sa suludostima domaćim...

    ReplyDelete
  3. O SPORTU SPORTSKI bez pragmaticnosti.
    Odgledah, poprilicno se iznenadih.
    Razultat nije ono sto je vidjeno na terenu.
    Zna se stara boljka: prigovor, zuti, crveni, van, 10 igraca, protiv 11. Do tada neizvjesno.
    Sudija? Sjeckao, malkice navijao.
    Za BiH svirao samo na njihovoj polovini ili kad je bezopasno.
    Susic napravio dobar tim, ali, to izgleda nije dovoljno.
    Dzeko odlican, borben i zna.

    ReplyDelete