Monday, November 14, 2011

Joe Paterno ili pitanje morala

Vjerovatno ste culi ili procitali, a mozda i niste, vijest koja je uzdrmala americke sportske i univerzitetske krugove.
Osamdesetcetvorogodisnji  legendarni fudbalski trener ( americki fudbal) Pensilvanijskog univerzitetskog tima, cuveni Jeo Paterno, je prosle nedjelje otpusten sa posla. Popularnost ovog trenera i njegov ogroman doprinos razvoju studentskog fudbala u USA svjedoci i to da je pobjednicki trofej nosio i njegovo ime.
A do prija par dana Paterno je objasnjavao da ne zeli da se penzionise jer niti igra golf, niti peca niti lovi, niti ima i jedan drugi hobi. Fudbal je bio i njegov hobi i posao i zivot. I sve do dana kada je otpusten on je sa svojim timom postizao vrhunske rezultate. Neokaljana i blistava karijera trenera! Sve do prije nedjelju dana!
I onda, kao bomba odjekne vijest da je ta trenerska velicina otpustena, da se njegovo ime brise sa trofeja....
Naime otkriveno je da je jedan od njegvoh pomocnih trenera (Sandunsky) seksualno iskoristavao mlade igrace. Izgleda da je to trener Joe znao, a nije nista poduzeo, sve dok neko drugi nije otisao tamo gdje treba i dok nije pokrenuta zvanicna istraga.
Vrlo jednostavno. Znao - a glavu okretao.
I rjesenje je jednostavno. Legendarni trener je otpusten.
I ako ga cak i mimoidje sudska ili neka druga kazna on je vec kaznjen, jer je na njegovu bespijekornu karijeru  stavljena neizbrisiva mrlja.
Slusam i citam vijesti koje slijede nakon njegovog otpustanja, podrsku i osude i razmisljam o moralu. O moralu u demokratskoj Americi i moralu kod nas na Balkanu. Ali ne o ovom danasnjem balkanskom mortalu. O tome ne vrijedi ni razmisljati, jer ga nema. O onom moralu koji je nekad, u ono lijepo doba, postojao.
Da li neko od vas koji ovo citate zna ili je cuo da su se slicne stvari desavale i kod nas u nasem banjaluckom sportu. Koliko ja znam, nikada takve stari nisu izlazile u javnost. A u sportskim krugovima o njima se pricalo.
Prica o Joe Paternu me podsjetila na dugogodisnju pricu o jednom fudbalskom treneru mladjih kategorija, za koga se godinama suskalo da seksualno iskoristava mlade igrace, i godinama niko, ni u Borcu, ni u sportu, ni u gradu nije nista poduzimao. Ili kosarkas koji se pored relativne slave na  kosarkaskom terenu "proslavio" i time sto je svoje kolege, drugove, prijatelje, potkradao. Godinama su iz svacionica, iz dzepova nestajale sitnice, sve dok se jednom nije otkrilo ko je taj koji te "sitnice" potkrada. I sta se desilo? Skoro pa nista.
Vrijednosti vise nisu ostavljane u svlacionicama, a nas kosarkas-kleptoman je nastavio igrati u istom klubu.
Jedino su se njegovi saigraci organizovali tako da ga nikad ne ostave samog u svlacionici.
Ni pomena od osude ili istrage, ni u jednom, ni u drugom primjeru.
Da li je ikome u sportskoj Banjaluci zapala u oci cinjenica da su se bar tri trenera zenskih kosarkaskih timova ozenili svojim bivsim igracicama, i to sva trojica neposredno nakon sto su igracice prestle igrati ili su jos igrale? 
Niti mi je namjera da moralisem u poznim godinama, niti da hvalim Ameriku, ali mora se reci da se skandali u toj zemlji otkrivaju i da cak i oni najslavniji bivaju istrazivani.
Prica o treneru Joe Patarenu me podsjetila da su slicni slucajevi u sportu, o kojima se u nasem gradu samo suskalo, imali i svoje zrtve. Da li su oni koji su, kao  i Joe Paterno, okretali glavu dozvoljavali da zrtve nikada ne budu zasticene, da se nove generisu, da pocinioci nikada ne budu kaznjeni...
Istina, od vremena o kome razmisljam do danas proteklo je dosta vode u Vrbasu. I nasa, pretjerano patrijrhalna sredina, se izmijenila. Nadam se da bi se sada i kod nas nasao glas koji bi otkrio ono sto svi znaju i o cemu svi suskaju. 
Napredak je oko se bar jedan pocinilac otkrije.   
kako nazvati moral u kome smo odrastali i zivjeli?
I jedan i drugi
*************
Kompletan ovaj prilog je greskom objavljen juce. ( Uocio sam da je objavljen tek nakon Natasinog komentara na "Rijetki fotosi poznatih").
Nedovrsen, sirov materijal. Ja sam ga pripremao za neki drugi dan, pa stao, kad mi je dodijao. Nekom cudnom greskom, umjesto da ga spremim u memoriju, ja ga objavim. Sad, kad je vec proveo citav dan i noc u javnosti, bilo bi glupo da ga povlacim, doradjujem i preuredjujem.
Citam ponovo. Mnogo toga nedorecenog. Ali sta mogu. Neka ide, uz ovaj post-komentar onako kako je vec bio objavljen. Dodacu jedino sliku Joe Patenoa jer sam je vec ranije pripremio. Da mi trud ne propadne.

No comments:

Post a Comment