Saturday, May 18, 2013

Akcija "Let's do it"

Sigurno je da ovu akciju , kao i slicne, treba pohvaliti i afirmisati. Niko drugi, vec sami ljudi koji negdje zive, nece i ne moze brinuti o okolini u kojoj zivi. Taj osjecaj odgovornosti treba njegovati i razvijati, posebno kod mladih. I  pozeljeti sto vise ovakvih i slicnih akcija gdje ce se ljudima dati sansa da pokazu i dokazu da nije sve suplja prica i politizacija.
Jedino sto nisam siguran da je naslov akcije prikladan. Zasto "Let's do it" a ne "Uradimo to". Da li to ljepse zvuci kad se kaze na engleskom? Zar ce engleski privuci vise dobrovoljaca? Trebamo li se stidjeti sto govorimo neki drugi jezik, a ne engleski? Jesmo li to mi manje vrijedni samima sebi ako koristimo svoj, maternji jezik, ma kako ga zvali?  Koliko ovaj, i mnogi drugi nazivi govori o nama samima? Treba li to nama?
To sto radimo sa svojim jezikom lici mi na onu:"Vidjela zaba..." 
No i pored svega toga, bilo "Let's do it..." ili "Uradimo to...", do it every day, every time, not only one day or once a year..."
Jesmo li se razumjeli?

*****************

Bh. volonteri čiste svoju okolinu




U 110 gradova u Bosni i Hercegovini u subotu je počela akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" za jedan dan u kojoj učestvuje hiljade volontera koji kažu da žele da učine čistijom sredinu u kojoj borave
„Akcija je počela u svim gradovima u BiH, a očekujemo oko 100.000 volontera“, kazala je za agenciju Anadolija koordinatorica akcije za lokaciju Spomen park Vraca u Sarajevu Nadina Habibović.
„U BiH je prošle godine uklonjeno 5,5 tona smeća, a učestvovalo je preko 37.000 volontera i volonterki u 105 općina.
Prema njenim riječima, ovo je svjetska akcija koja se po drugi put održava i u BiH. Akciji "Let's do it“ pridružili su se i biciklisti iz svih dijelova BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja Evrope. Ispred Udruženja brdskih biciklista Emir Vučjak rekao je da se nekoliko stotina biciklista okupilo povodom manifestacije „Enjoy Sarajevo“ koja se održava po treći put.
Mlada Sarajka Emina Hošo jedna je 100.000 hiljada volontera u našoj zemlji koja će ovo subotnje popodne posvetiti čišćenju. Nju i njene prijateljice zatekli u Velikom parku u centru Sarajeva.
"Okupili smo se jutros i krenuli u čišćenje parka gdje svakodnevno boravimo. Na ovaj način, učinit ćemo naš grad ljepšim i čistijim", kaže Emina.

No comments:

Post a Comment