Wednesday, May 15, 2013

Sule: The Allman Brothers Band – Black Hearted Woman


Negdje u ljeto 1972. dokopao sam se jednog kompilacijskog albuma pod nazivom „20 zlatnih hitova kompanije Atlantik“, na kom se, između ostalih sjajnih rok-ostvarenja, nalazila i LP-verzija moje pjesme No. 1 „You Keep Me Hangin’ On“. Sama činjenica da se ta praiskonska tema nalazi na ploči za mene je predstavljala pun pogodak. Pored ove pjesme, tu su bile i „Whole Lotta Love“, „Groovin“ i „For What It’s Worth“ (izvode ih Led Zeppelin, Young Rascals i, naravno, Buffalo Springfield), kao i meni do tad nepoznata grupa The Allman Brothers Band i tema „Black Hearted Woman“.

Iskren da budem, na tu pjesmu nešto posebno nisam ni obraćao pažnju, ali vremenom, kako mi je pomalo dosadilo stalno slušati Vanilu Fadž i Cepeline, odlučih da i nju pažljivije poslušam. Nakon trećeg slušanja utisak je bio nevjerovatan, mislim da sam tad po drugi put „potpisao ugovor sa nebeskim negativcem“ i prvi put nakon „Story Of Bo Diddley“ ostao nijem.

Odmah odem do Zorana i pitam ga da li je čuo za te „Allmane“, on odgovori u svom stilu: „Jesam, seljačine kao i ti, ali ako ti je do njih baš toliko stalo ja sutra idem kod staraca u Švabiju i donijeću ti jedan od njihovih albuma. Da’ išta znaš o muzici znao bi da su do sada izdali tri albuma“.

The Allman Brothers Band-orginalna postava
Jai Johanny Johanson, Duane Allma, Gregg Allman,
Berry Oakley, Dicky Betts i Butch Trucks

Stvarno je tako i bilo. Džo mi po povratku iz Švabije donese dva albuma ove sjajne grupe, „The Allman Brothers Band“ i „Idlewild South“.

Tako ti ja, zahvaljujući pjesmi „Black Hearted Woman“, krenuh na „The Road Goes On Forever“, koji još uvijek traje, a u mojoj kolekciji na počasnom mjestu stoji cjelokupna diskografska aktivnost ovih „Sinova Juga“ ili, po Willie Nelsonu, najmoćnijeg rokenrol i bluz benda na svijetu.

Svi vole Allman-e
„UNO RADIO“, 2007. godine - emisija „Dreams“
sa drugarima i saradnicima Đivom i Elvom

Little Sule

No comments:

Post a Comment