Sunday, June 22, 2014

Rambo Amadeus: DOBRE SLUGE, ZLI GOSPODARI


Apsurdno je da Njemačka nije dala sankcije Rusiji, a da Crna Gora jeste. Prilično šupački to djeluje, ali pitanje je koliko vlast na Balkanu uopšte ima slobodu odlučivanja, a koliko rade ono što im naređuju oni kojima su dužni pare. Naravno, zemlje bivše SFRJ su jasno i nedvosmisleno pokazale kako gazduju sa svojom zemljom. Imali smo sasvim solidnu zajedničku državu, ali pokazali smo da nam je važnije da se međusobno mrzimo nego da živimo lijepo. Dakle, pošto smo glupi, primitivni, nasilni i destruktivni, mi smo prisiljeni da imamo tutora, da budemo rasitnjeni i da postanemo nečije gubernije, jer je to po nas, sve zajedno, mnogo bezbjednije. Izabrati Evropsku uniju za novog gubernatora je naše nužno zlo jer smo se pokazali kroz istoriju kao dobre sluge, ali zli gospodari. Pri tom, naravno, mislim na sve zemlje bivše SFRJ jer sve one funkcionišu veoma slično.
+++
Ljudi su se prestali smijati jer su prestali da žive u skladu sa svojim uvjerenjima Uvjerenja su šine po kojima mi idemo, a ako napustimo svoja uvjerenja i živimo u strahu i pomirenju sa "zlom sudbinom" onda smo zapravo robovi. A robovi se ne smiju. U socijalizmu smo bili svoji gospodari, pa smo se puno i smijali.
+++
Primitivizam je uzrok. Najgora osobina primitivca je njegov prezir prema znanju i učenju novog. Primitivac mrzi i prezire sve što se od njega razlikuje. Demokratija je uvedena prerano, na silu, po diktatu Zapada, pa je bilo logično očekivati da će primitivna većina izabrati rukovodstvo po svom ukusu.
Dakle, rat na Balkanu je zapravo posljedica demokratske procedure i odluke, čim je narod dobio pravo glasa, glasao je za podjelu zemlje, iredentu, nacionalizam, šovinizam, mržnju i rat Od Vardara pa do Triglava, to jest hronološki obrnuto.

Antonije Pušić, muzičar (ili Rambo Amadeus, samozvani svjetski mega car)

No comments:

Post a Comment