Thursday, October 22, 2015

Nova vlada u Kanadi

Džastin Trudo

Dok se mi ovdje odmaramo, radni narod Kanade je glasao. I kao da je nas pitao, izglasao je novu vlast - Liberale! I to neocekivano ubjedljivo! Prije cetiri godine nadali smo se smjeni vlasti, ali su konzervativci tada ubjedljivo porazlili Liberale. Kandidat liberala je tada bio covjek koji se smatra jednim od najpametnijih i najuspjesnijih Kanadjana. Mimo svih ocekivanja, ubjedljivo je porazen i nakon toga se potpuno povukao iz politickog zivota. Tada su Liberali pali tek na trece mjesto po snazi u Parlamentu. Ubjedljivo su ih pretekli i NDP (Nove demokrate). Pouceni ubjedljivim porazom, prestrojili su se, na celo partije doveli Dzasina Trudoa, sina bivseg i veoma omiljenog premijera Pjera Trudoa. Veoma brzo Dzastin se pokazao kao pravi izbor: pametan, mlad, lijep, otvoren, jasan, kulturan, sarmantan - sve ono sto se od politicara danas trazi...
Za Kanadu je dobro sto se vlast promijenila.  Zavarani pobjedana u poslednja dva izborna ciklusa, dosadasnji Predsjednik Vlade (PM), Stiven Harper i konzervativci koje je vodio, odvojili su se od Kanadjana. Nisu bili svjesni da se Kanadjanima ne svidja ni njihova unutrasnja niti spoljna politika. Nisu bili svjesni da su poslednje izbore dobili samo zbog toga sto su tada Liberali imali pogresnog covjeka koji ih je vodio - covjeka bez imalo, u politici veoma vazne, harizme i veze sa glasacima. Vodili su zemlju kao da nikada nece biti preglasani. Povecavali su poreze srednjoj klasi. Smanjili penzije. Podrzavali Ameriku i kad treba i ne treba. Ponasali se kao mali brat. Precesto isli po svoje misljenje u Vasington. Upadali iz afere u aferu. Ignorisali prijedloge opozicije...Sve to i mnogo toga drugog Kanadjani im nisu oprostili.
Radujem se pobjedi Liberala zato sto ce povecati poreze za bogate, a smanjiti ih za srednju klasu (gdje smo mi) , zato sto ce ce voditi nezavisniju spoljnu  politiku, zato sto ce povecati penzije (gdje smo opet mi ) koje su u Kanadi poslednjih decenija relativno smanjene, zato sto ce premijer biti covjek koji izaziva respekt, koji govori jasan jezik, koji sagovornika gleda ga u oci - za razliku od Harpera koji se u predizbornim kampanjama svoj pogled uvijek fokusirao u jednu tacku na zidu sto me je uvijek veoma nerviralo.. 

No comments:

Post a comment