Saturday, June 25, 2016

Iz ugla ekonomiste, evo šta će se dogoditi BiH nakon Brexita!

Ekonomista Damir Miljević za BUKU o izlazu Velike Britanije iz Evropske unije

„Eto desilo se i to. Britanija napušta EU nakon 43 godine. Interesantno je primijetiti da je ovo drugi slučaj u istoriji EU izlaska, naime 1985. Grenland je napustio Uniju. No posljedica izlaska Britanje iz EU biće neuporedivo dramatične kako po samu Britaniju, tako i po EU i svijet u cjelini, jer se radi o jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta i jednom od svjetskih finansijskih centara moći“ kaže za BUKU Damir Miljević
Ono što je već sada sigurno je da Evropa ulazi u dugotrajni period političke i ekonomske nestabilnosti, što s obzirom na trenutnu ekonomsku stagnaciju u EU i problem sa izbjeglicama samo vodi daljoj komplikovanju i onako već dovoljno komplikovane situacije i zaostajanju Evrope za ostalima.
„Posljedice u Britaniji će isto tako biti vrlo teške i ogledaju se u prvom redu u neizvjesnosti koja stoji pred njihovim građanima u pogledu ekonomske i političke budućnosti. Prije svega, s obzirom na vrlo tijesnu pobjedu pristalica Brexita, Britanija je od jutros duboko podijeljeno društvo,  a  s bzirom na rezultate referenduma u Škotskoj i Sj. Irskoj, koji su mahom glasali za ostanak u EU, postavlja se pitanje  i budućnosti opstanka Velike Britanije u sadašnjem obliku“ kaže naš sagovornik.
Bilo kako bilo, s obzirom da je Kameron jutros suštinski podnio ostavku i da će Britanija dobiti novu vladu u oktobru, slijedi period velike neizvjesnosti u kojem se za Britance otvara jako mnogo unutrašnjih pitanja.
„Paralelno sa tim počinje proces razdruživanja sa EU koji će trajati najmanje dvije godine, u skladu sa pravilima EU, a mogao bi protegnuti i na pet do 7 godina. Bilo kako bilo, trenutno je nemoguće predvidjeti sve ekonomske posljedice Brexita, osim što je već sada jasno da neće biti pozitivne ni za Britaniju niti za EU. Finansijska tržišta su već reagovala i vrijednost funte je u odnosu na euro pala za gotovo 10%,  a u odnosu na dolar na najniži nivo od 1985.godine. I euro je izgubio vrijednost  u odnosu na druge značajne svjetske valute“ ističe Miljević.
Svakako da se sada postavlja i pitanje kakav će Brexit imati uticaj na situaciju u Bosni i Hercegovini.
„Posmatrano čisto ekonomski i kratkoročno gotovo nikakav. Slabljenjem eura doći će i do slabljena konvertibilne marke zbog njene direktne vezanosti za euro, što bi moglo pogodovati izvoznicima u zemlje izvan EU zone, ali s obzirom na slabu konkurentnost naše privrede tu se ne mogu očekivati spektularni pomaci“ kaže za BUKU analitičar Damir Miljević
S druge strane, s obzirom na sve što će se dešavati u samoj EU, za prepotaviti je da će članice u narednom periodu preferirati neki oblik protežiranja domaćih proizvođača i proizvoda tako da se može očekivati sve teža situacija u pogledu izvoza BiH proizvoda na tržište EU.
„Uz sve ovo za BiH se otvara pitanje i mogućeg smanjenja doznaka naših građana iz inostranstva, te pitanje zapošljavanja građana BiH u EU, s obzirom da su doznake i odlazak na rad u zemlje EU bili glavni odušci za očajnu socijalno ekonomsku situaciju u zemlji“ ističe on.

I bez Brexita većini ekonomsta je bilo jasno da od provođenja tzv. Reformske agende i strukturnih reformi u BiH nema ništa, a sada je već to potpuno izvjesno s obzirom na političke blokade u zemlji i činjenicu da će se nakon Brexita glavni inicijatori Agende Britanija i Njemačka okrenuti sebi svojim problemima kao i EU sebi.
„Na ovaj način će građani BiH biti prepušteni na milost i nemislost isključivo domaćim političkim elitama koje su u prethodnih dvadeset godina već nebrojeno puta dokazale da ih život vlastitih građana uopšte neinteresuje“ kaže.
On dodaje da će proces evropskih integracija za sve zemlje koje imaju aspiracije da se pridruže EU objektivno će biti zaustavljen u naredne najmanje tri godine, što pred ove zemlje, a naročito zemlje regiona postavlja, ozbiljan zadatak da odrede nove nacionalne, političke i ekonomske prioritete i probaju redefinisati svoje spoljne, unutrašnje i ekonomske strategije.
Zadatak je, ističe naš saogovornik, težak i kompleksan i za daleko ozbiljnije zemlje nego što je to BiH a za BiH gotovo neostvariv s obzirom da zemlja nikakvih zajedničkih strategija i prioriteta i nema, osim deklarativno.
„Sve ovo govori da su pred nama, nažalost još teža ekonomska, socijalna i politička vremena. Nadu jedino budi činjenica da će, kad za apatične i autistične građane BiH situacija postane neizdrživa, nešto morati da se desi. Dobro ili loše vidjećemo vrlo brzo u naredne dvije do tri godine“ zaključuje Damir Miljević za BUKU.
Razgovarao Elvir Padalović

No comments:

Post a Comment