Wednesday, June 01, 2016

Sule: No. 7: Duane Allman

HOWARD DUANE ALLMAN
20.11.1946-29.10.1971.


Životna priča Duejna Almana započela je u Nešvilu, Tenesi – muzičkoj prestonici tradicionalne američke muzike.
Rodio se 20. novembra 1946. i zajedno sa godinu dana mlađim bratom Gregom, početkom šezdesetih počeo da svira gitaru.
Provodeći djetinjstvo u srcu američkog juga, braća Alman su slušali bluz, kantri i džez. Kao tinejdžeri osnovali su grupu Allman Joys, sa kojom stiču prva iskustva na koncertima u Džordžiji, Alabami i Floridi.
U drugoj polovini šezdesetih uputili su se u Los Anđeles, gdje su izvjesno vrijeme radili kao studijski muzičari. Duejn se brzo vratio u Alabamu, gdje je bio tražen kao vrhunski majstor  „slide“ tehnike. Svirao je na snimcima Otisa Redinga, Arete Frenklin i Vilsona Piketa.
Iz neformalnih „džem - sešn“ svirki sa grupom „31 Of February“, bubnjara Buča Traksa i „The Second Coming“, gitariste Dikija Betsa nastao je kostur nove grupe The Allman Brothers Band, koju je kompletirao Greg svojim dolaskom iz Los Anđelesa.
Tek nakon trećeg albuma „The Allman Brothers Band At Fillmore East“, autentični mit američkog juga pretvorio se u muzičku snagu od svjetskog značaja.
Duejn je gostovao na albumu „Layla And Other Assorted Love Songs“, Erika Kleptona i dao mu specifičan pečat.
Kada je sve izgledalo da ide na ruku velikoj muzičkoj porodici iz Mejkona, nesrećni događaj je učinio svoje. Vozeći motor, poginuo je 29. oktobra 1971. godine.
Za mjesec dana navršio bi 25 godina.
Album koji Duejn nije uspio da završi nosi naziv „Eat A Peach“. Na omotu albuma piše: „Dedicated To A  Brother Duane Allman“.

Eric Clapton: Autobiografija,strana 149

Jedne večeri producent Tom Daud mi je rekao da grupa Alman Braders Bend svira u dijelu Majamija zvanom Kokonat grouv i predložio da ih pogledamo.
Sa svojim dugim kosama i bradama nevjerovatno su izgledali i uz to bili sjajni muzičari. Dopao mi se bend, ali ono što me je zaista razbilo bio je način na koji Duejn Alman svirao gitaru. Bio je visok, mršav i odisao čvrstim ubjeđenjem u to što radi. Iako nije pjevao, po govoru njegovog tjela bilo mi je jasno da je on vođa grupe.
Tom nas je upoznao s njima poslje koncerta, a onda smo ih pozvali na džem u studio, što je dovelo do toga da Duejna zamolim da nam se pridruži na snimanjima dok su u gradu.
On i ja postali smo nerazdvojni tokom boravka na Floridi; snimanju albuma "Layla" zajedno smo dali injekciju koja mu je do tada nedostajala.
On mi je postao muzički brat kakvog sam želio, a nikad nisam imao. I to više nego Džimi, koji je u osnovi bio usamljenik, dok je Duejn bio čovjek porodice i brat.
Na moju žalost već je imao svoju porodicu, ali uživao sam dok je trajalo. Ovakva iskustva nisu mogla biti uobičajna i tada sam već naučio da ih njegujem dok mogu.


Za naredni mjesec preporučujem The Allman Brothers Band i album „Brothers & Sisters“

S poštovanjem, Little Sule.

No comments:

Post a Comment