Sunday, September 06, 2020

Djokoviceva diskvalifikacija sa US opena


Prvo, nisam upucen u detalje teniskih pravila. Ali, posto sam dugo godina bio kosarkaski sudija, kontrolor sudjenja, ucestvovao u nekim disciplinskim odlukama na nivou KS BiH, naucio sam dovoljno o logici donosenja vaznih odluka u sportu,  mogu imati svoje misljenje i o ovoj situaciji...

Danasnji Dokovicev mec nisam gledao. akon sto sam na sportskim vijestima vidio Djokovicevo izvinjenje, gledao sam snimke situacije koja je prethodila njegovoj diskvalifikaciji sa US opena. 
To sto sam gledao utvrdjuje me u uvjerenju da se radi o potpuno pogresnoj odluci. 

Ocito je da je Dokovic sasvim slucajno pogodio linijsku sudinicu. Istina, to ga ne opravda jer je i kanadski teniser Denis Sapovalov, prije nekoliko godina, kao sedanaestogodisnjak slucajno voleom pogodio sudiju. Diskvalifikovan je i kaznjen on kao igrac i Kanada sa Devis kupa te godine. Istina je i da je Sapovalovov volej bio neuporedivo jaci i opasniji od Noletovog. ,

Ono sto ja vidim na ovom snimku je da je Nole nesto jace vratio loptu u pravcu skupljaca lopti. Na zalost, i Noletovu i svih onih kojima je sport u srcu, pogodio je sudinicu i povrijedio je. Na srecu, ona je nakon ljekarske pomoci na terenu, jos uvijek u soku, svojim nogama izisla sa terena.

Nakon toga rukovodstvo US opena saopstava Djokovicu da je diskvalifikovan sa turnira. 
U nevjerici i ocitom neslaganju Djokovic raocaran, bez protesta brzo pakuije rekete i odlazi sa terena. 

Nedavno sam kritikovao Djokovicevo ucesce u organizaciji turnira Na Balkanu u doba korona virusa bez odobrenja Svjetske teniske organizacije. Turniri i Noletovo ucesce na njima su bili prekinuti u trenutku kad se shvatilo, da se zbog nepridrzavanja mjera distance i zastite, korona siri sa jednog na drugog ucesnika turnira, pa i samog Noleta , nesto kasnije. Djokovicu ta organizacija radjena uz nos Svjetskoj teniskoj organizaciji nije trebala.

Koliko god ima razloga da se ta vjerovatno okostala organizacija razdrma mislim da Djokovicu ne treba ni skupljanje potpisa i organizovanje novog udruzenja profesionalnih igraca, ponovo uz nos Svjetskoj teniskoj organizaciji. 

Umjesto da se skoncentrise i osvoji jos tih nekoliko titula koje ga dijele od  titule najboljeg tenisera svijeta u istoriji  a to mu je na dohvat ruke, on gubi snagu i energiju na reorganizaciju svjetskog tenisa. Sve on to moze uraditi  i malo kasnije - a ne sada.

Mislim da su ga sada docekali i iskoristili da mu pokazu da nije neporvrediv i da imaju snagu.

Na zalost, ova, po mom misljenju, pogresna odluka da se Djokovic diskvalifikuje sa turnira ce dati povoda svim onima, a njih je kod nas veoma mnogo, koji u svemu vide zavjeru protiv Srba, Srbije pa i Djokovica,  da dobiju jos jednu cvrstu potvrdu za svoje teorije zavjere!

1 comment:

  1. Ako sad nista nedobace burazeri teniseri, ne znam kad ce.

    ReplyDelete