Wednesday, September 30, 2020

Prva TV debata predsjednickih kandidata USA 2020!

Pet nedjelja prije predsjednickih izbora u Americi, Republikanac Tramp, trenutni predsjednik  i Demokrata Biden, bivsi podpredsjednik, imali su sinoc prvu od cetiri TV debate. 

Prvu, a mozda i poslednju jer nakon ove, ne vidim zasto bi se ponovo suocavali!

Debatu je vodio urednik Fox Newsa, konzervativne TV mreze, jedne od rjedjih koja podrzava Trampa. 

Ne znam da li je sa mnom sve u redu ili nije, ali moram priznati da sam ovu debatu zeljno ocekivao kao sto ocekujem jednu od zavrsnih NBA layoff utakmica. Iako to vjerovatno nije za pohvaliti se, mene ovakvi politicki dueli zaista interesuju i zabavljaju. Ovaj TV duel je imao posebno znacenje jer se naredni izbori smatraju najznacajnijim izborima za predsjednika Amerike za ovu i nekoliko narednih generacija. Sinocnu debatu u trajanju od jednog i po sata, bez reklamnih prekida, odgledao sam ne trepnuvsi. Vagao svako pitanje voditeljha, svaku izgovorenu recenicu suparnika... Vidio kad je neki od ucesnika u prednosti, kad se brani, kad napada, kad faulira, kad zakucava, kad ubada tricu... Navijao kao da gledam utakmicu!

Demokrate su ovog puta tim za koji navijam. Ustvari, preciznije je ako kazem da je  Republikanac Tramp kandidat koji, po mom misljenju, nikako ne bi trebao ponovo biti izabran za predsjednika Amerike. Jer, on je za ove skoro cetiti godine pokazao da je osoba kojoj se ne bi smijelo dozvoliti ni da vozi auto, niti da nosi cakijicu u dzepu - a ne da vodi prvu vojnu silu u svijetu. On je jednostavno covjek opasan po okolinu i kad nema nikakvu vlast - a na celu USA od njega se moze ocekivati da, ako mu Amerikanci poklone jos jedan mandat, izazove gradjanski rat u Americi ili , ako mu to ne uspije, bar svjetski rat. Covjek je jednostavno toliko lud i nekontrolisan a uz to bezrazlozno a neograniceno zaljubljen u sebe. On je opasan po okolinu i kad igra igrice na kompjuteru.

Na moju veliku radost, sinoc je Tramp, velemajstor u manipulisanju medijima i masama, pred ogromnim TV auditorijumom postigao nekoliko autogolova. Biden nije briljirao, ali je i u ovoj debati pokazao da je ono sto jeste - pomalo ostarjeli, normalni covjek i politicar. Tramp je od pocetka debate bio agresivan, bezobrazan, nevaspitan. Nametao je voditelju svoja pitanja, prekidao i njega i Bidena kad je trebalo ili nije. Bio je ono sto on zapravo jeste - bolesni diktator koji ne uvazava  nicije misljenje, niti postuje ikoga... 

Tramp je sinocnju debartu, zahvaljujuci svojim autogolovima,  ubjedljivo izgubio. Poslije ove debate, koja je, kazu, najodvratnija debata u istoriji americke demokratije, siguran sam da ce Biden za pet nedjelja biti izabran za predsjednika Amerike. To je dobro i za Ameriku, ali i za citav svijet jer su  nevaspitani i bolesni diktatori postali popularni i zavladali u previse zemalja svijeta. 

Sto bi rekli Amerikanci, Tramp je sinoc samog sebe upucao u nogu! 

I to je dobro za svijet i generacije koje ostaju iza nas!

No comments:

Post a Comment