Thursday, October 01, 2020

Mario M.: AMIROVI TUNELI

 

Fotografija sa uredno postavljenim, precizno razmaknutim stolovima na nekoj terasi sa koje se vjerovatno vide morski valovi slika je na naslovnici knjige. Između korica te knjige je treći roman Amira Alagića “Tuneli“. Dok stolovi na prostranoj terasi upućuju na ljetni odmor, napadno prazne stolice mogle bi asocirati na početak ovogodišnje pandemije. Ali dizajn ovitka knjige nije vezan sa aktuelnom situacijom i sada pomodnom tzv. novom normalnošću jer knjiga je objavljena krajem prošle godine. Taj niz stolova, likovno jako zanimljiv (fotografirao Stanko Abadžić), usklađen je s ritmom romana. Interesantna fabula, čita se lako, po završetku imam utisak kao da sam pogledao jako dobro režiran film. Adaptacija za veliki ekran se zaista nameće, priča je filmična... Plakat za film “Tuneli“ sigurno bi se razlikovao od naslovnice knjige!

U vrijeme sveopšteg napada nepoznatog virusa kada su dani počeli ličiti jedan na drugi rješenje je bilo s knjigom pobjeći u sasvim drugi svijet. Iz prethodnih Amirovih knjiga ostao mi je u sjećanju njegov originalni rukopis, nema u njima jednoličnosti, nema manira... Ali ovaj put Alagić iznenađuje romanom koncipiranim kao triler koji intrigira nizom zanimljivih priča kombiniranim sa ’flešbekovima’ događanja.

Jedan tragičan dogadjaj, smrt misterioznog čovjeka, je povod da se ispiše cijeli roman. Nepoznatom gostu, a tek je pristigao u jedan pulski kafić, je pozlilo... Postupno se otkriva njegov identitet, a pokazat će se da je on i glavni junak romana. Neočekivana scena u lokalu uzburkala je lijenu atmosferu kakva već zna biti na prelazu jedne u drugu godinu. Tako dolazak tajanstvenog stranca pokreću pitanja oko kojih se vrti radnja romana. Ključnu scenu njegove smrti gosti kafića vide različito, svako na svoj način, onako rašomonski. Oni ostaju u svojim filmovima, a profilirajući ih Alagić postepeno otkriva neke dodirne tačke do pažljivog razotkrivanja tajni iz života glavnog aktera.

Pula je grad u koji je Amir smjestio radnju svog romana i grad koji on dobro poznaje. Grad premrežen spletom tunela koje Alagić metaforično preslikava u međusobnu povezanost aktera jednog zagonetnog tragičnog događaja.

Roman “Tuneli“ Amira Alagića (izdavač “Durieux“, Zagreb 2019.) iskreno preporučujem za čitanje!

Ovo je peta knjiga Puljanina ili Puležanina banjalučkog porijekla, Amira Alagića. Pula je dobila jednog plodnog i zaista dobrog književnika.

Mario M.

1 comment:

  1. Lijep osvrt na knjigu i naslovnicu moje knjige! Zahvaljujem!

    Pozdravi,

    Amir

    ReplyDelete