Friday, October 30, 2020

"Vecni Marks"


Jedan drugi Marks, oslobodjen dogme, posmatran kroz prizmu danasnjih odnosa i tehnologija. Posebno je ineresantan Marksov pristup pitanju Jevreja, polozaju zena, "kasarnskom komunizmu:, Diktaturi proletarijata... Da bih vas zainteresovao, jer clanak je zaista interesantan, ponudicu vam nekoliko citata.

Govoreci o problemu Jevjera u svijetu Marks na naglasava da " ...da marginalizacija nije pripremila evropske Jevreje samo za uloge bankara, trgovaca i preduzetnika, već i za ulogu siromašnih proletera. Dobar primer je Solun, grad u kom su Jevreji činili većinu 1912. godine, u vreme kad ga je Grčka anektirala: Jevreji su zaista kontrolisali trgovinu, ali su istovremenu bili i među najteže eksploatisanim radnicima (oni su, sa Avramom Benarojom na čelu, osnovali komunistički pokret)."

O polozaju zena: "Žensku borbu protiv patrijarhata opisivao je kao prvu klasnu borbu, a brak kao ponižavajući imovinski ugovor, ali je zadržao veru u mogućnost romantične ljubavi."

 O "kasarnskom komuniznu": "Užasavao se mogućnosti „kasarnskog komunizma“ i njegovog obećanja „zajedničkih šerpi i spavaonica, komesara i kancelarija za kontrolu, regulative obrazovanja, proizvodnje i potrošnje – jednom reči, kontrole nad svim društvenim aktivnostima; a u isto vreme, pojavljuje se Naš komitet, bezimen i nepoznat, kao vrhovni autoritet“.

O diktaturi proletarijata: "Čim su opšte pravo glasa i parlamentarni put do vlasti postali mogući, Marks se okrenuo protiv nasilnih sredstava i upozoravao pariske radnike, 6 meseci pre Pariske komune 1871, da bi ustanak bio „čin očajničke ludosti“." 

Uostalom, odvojite pola sata i procitajte clanak "Vecni Marks", Yanisa Varoufakisa iz Pescanika.


No comments:

Post a Comment