Saturday, October 31, 2020

Otišao je Šon Koneri (Sean Connery)

1930. - 2020.

Cuveni skotski glumac, najbolji Džejms Bond (James Bond), jedan od najboljih svjetskih filmskih glumaca i najseksipilnijih muskaraca, dobitnik Oskara, umro je u  90. godini. 

Poceo je vjezbajuci u teretani, nastavio kao model za kupace gacice, nogometas... legendaran je postao u svijetu filma. Preko pedeset godina je sa filmskog platna plijenio svojom glumom, stasom i glasom.  Povukao se prije petnaestak godina kada vise nije mogao da igra glavne uloge macho-muskaraca,  a nije zelio da igra sporedne uloge "macho staraca", koje su mu nudjene...

Za one koji su odrastali i zivjeli uz njegove filmove otisao je u nezaborav.

P.S. Dan prije njega ovaj svijet je napustio i mitropolit SPC Amfilohije. Ubila ga je, kazu, korona, koju je, kao i mnoge druge stvari, iako cijenjen kao izuzetno mudro svesteno lice, ismijavao i izazivao i u svoj izazov uvlacio sve one koji su mu slijepo vjerovali i slijedili ga. 

Dobar dio Srbije, Crne gore i Bosne i Hercegovine oplakuju ovog vjerskog vodju koji se nikada nije zadovoljavao samo vjerom i molitvama. Najvise kletvama, bavio se politikom, ratom i mirom, zivotom i smrcu. Direktno je uticao uspio da pastvu, zasljepljenu mitovima i legendama, dovede u istorijski i civilizacijski corsokak.  

Za one koji su mu slijepo vjerovali i koji su ga za zivota, od milja, zvali "Risto sotona", zbog kulta koji je za zivota izgradio - otisao je da postane svetac. 

Kakve veze imaju smrt Šona Konerija i Amfilohija - ocijenite sami!

1 comment:

  1. Kad zatvoris prelijepu knjigu na zadnjoj stranici...osjetis i vidis kako i ti odlazis s njom!

    A ponovo ti se ne da citati!

    ReplyDelete