Saturday, December 12, 2020

Sead Bahtijarević: Banjalučki teniseri u svijetu (2)

Jos od prvih pocetaka tenisa u B. Luci treneri su obavljali dobar posao. Prvo Huso Arslanagic a onda Riza Pasic ( u dva navrata – 1959 kao instruktor TS BiH a poslije nekoliko godina kao vojnik u BL , na sluzbi u Sportskom centru JNA u Boriku ) dali su nam solidnu osnovu da mozemo prenositi znanje a posebno tenisku tehniku na solidnom nivou .

Vec Teniska skola 1964 godine bila je vrlo uspjesna a nakon seminara za trenere 1972 godine , nivo treninga je bio jos visi a pojavili su se i novi treneri .

Prije svih , pokraj Fahre i mene , koji smo prvi , zajedno sa Antom Grubisicem , poceli da treniramo druge clanove kluba , prijatelje i poznanike , bili su tu Ante-Sjor Friganovic , Zoran Obrovski , Denis Galijas , Trikic Pero , Dule Crnogorac . Poslije su se prikljucili Sukalo Vojo , Arnautovic Husref – Talijan , Simeunovic Sinisa ,Maglajlic Dzabir, Knezevic Sonja , Milan Zivkovic- Zika , Simeunovic Zagorka , Trivic Nenad - Penda , Hrga , i jos mnogi drugi .

Pokraj Ivana Ljubicica , treceg igraca svijeta i sadasnjeg trenera Federera , Bojana Vujica , Igora Radjenovica , Merida Zahirovica , Gorana Jankovica i mnogih drugih odlicnih igraca , Banja Luka je dala veliki broj trenera , sudija i rekreativaca , koji su razbacani po cijeloj zemaljskoj kugli.

Ivan Ljubicic iz vremena kada je, pred rat, igrao za Žokin Klub iz Coburga

Tradicionalno , prva zemlja za „ tenisku pecalbu „ je bila i ostala Njemacka .

Najsvestraniji sportas Banja Luke svih vremena , Ante – Sjor Friganovic , u vrijeme kada je poceo tenis u B. Luci zivio je i radio u Zagrebu . Prilikom posjeta familiji u B. Luci , navracao je na teniske terene i mi smo postali veliki prijatelji . Odlaskom na rad u Njemacku gdje je , u Hamburgu , radio kao profesor fiskulture na skoli i trener za rukomet i stoni tenis , poceo je davati i casove tenisa.

Brat Zorana Obrovskog je takodje zivio i radio u Hamburgu i kada je Zoran 1976 godine isao da ga posjeti , predlozio sam mu da posjeti i Sjora i da kaze da sam ga ja poslao , posto se oni nisu poznavali. Sjor mu je predlozio da vrati avionsku kartu za povratak i da odmah ostane u Hamburgu i pocne raditi kao trener .

Sljedece godine sam ja otisao u Stuttgart i tu sam proveo 5 teniskih sezona . Imao sam profesionalni ugovor za igranje za ekipu Heidenheima i za to sam dobijao 400 DM po mecu i putne troskove za putovanje od Stuttgarta do Heidenheima. Igrao sam na prvoj ploci uspjesno i upali smo u vrlo jaku Verbands – Ligu . Sljedece 4 godine sam igrao za „Blau-Weiß“ , Stuttgart-Zuffenhausen i za to sam od kluba imao placen stan za citavo vrijeme mog boravka u Stuttgartu.

Prvu godinu sam radio kao trener u Stuttgartu- Feuerbach a sljedece , 1978. sam radio paralelno i u St.-Zuffenhausenu.

Kasnije sam , na molbu Novaka Sukala , oca Voje Sukala , doveo Voju u Stuttgart i prepustio mu klub St.-Feuerbach. Stanovao je kod mene prvu sezonu a drugu godinu je stanovao u klubu gdje je radio. Pored Feuerbacha , nasao sam mu jos jedan klub u okolini Stuttgarta.

1977 godine je i Fahro isao na 2 mjeseca u Hamburg i radio kao trener.

Nakon Voje Sukala , doveo sam Arnautovic Husrefa-Talijana na mjesto trenera u isti klub. Sljedecih godina su u Feuerbachu radili i Obrovski Zoran i Dimitrijevic Zoran.

Na Mastersu u Londonu prosle godine: Kevin i Zoka

Poslije sam se ja vratio u Banja Luku i nisam imao vise namjeru raditi kao teniski trener . Fahro je radio u svojoj struci a Zoran Obrovski je svoj poziv autoelektricara zamjenio pozivom teniskog trenera , sve do danasnjih dana .

A onda su dosla ratna vremena i sve se promijenilo . Mnogi nasi ucenici su otisli u svijet i mnogi od njih zive i rade kao teniski treneri ili su to radili jedno vrijeme dok nisu nasli neki drugi posao.

Naravno, u Njemackoj nas je najvise. Na jugu Njemacke su Radjenovic Igor, visestruki Prvak Bosne i Hercegovine, i Robert Simbera , oba u okolini Münchena . Na Bodenskom jezeru je Merid Zahirovic .Radi „preko grane „, u Svicarskoj a bio je i prvak Njemacke u kategoriji preko 30 godina i igrao za reprezentaciju BiH. U Gaildorfu su Dzabir Maglajlic i sin Zlatan . Zlatan se oprobao kao trener prvo u Austriji a onda u Njemackoj. Zapadnije su braca Gerdijan .

U Bonnu su treneri Denis Galijas , kci Dina a radio je i sin Deni , koji se sada nalazi u Barceloni i zeli se posvetiti psihologiji sporta . Denis je glavni trener u velikom klubu koji ima dvije sekcije , za tenis i hokej ( ili skijanje ? )

Na Bodenskom jezeru je i nas stari ucenik Beganovic- Begin , radi na univerzitetu i igra samo rekreativno. . U blizini Salzburga je nekadasnji igrac „Mladosti“ Selak Emir . On radi u struci kao vrstan lijecnik, hirurg . U Coburgu su Obrovski Zoran , kci Ivana i sin Igor .Zoran i Ivana su licencirani treneri a i Igor je radio kao trener za manju djecu .Sada ima privatnu praksu za fizikalnu terapiju a trenira i razne klubove kao kondicioni trener . Bio je aktivni kosarkas kada je bio mladji . Zoranovi najmladji ucenici su nosioci brojnih prvih mjesta u Bayernu . Kevin Krawietz, kog je trenirao do njegovih juniorskih dana , danas igra za Davis-cup reprezentaciju Njemacke u parovima .

U Coburgu je i Amir Mujakic , odlican trener i igrac. Amirov sin je jedan od najboljih mladih igraca u Njemackoj i nalazi se trening-centru Njem. Teniskog saveza u Münchenu.

Amirov brat Samir je priznati trener u Bayreutu.

U Coburgu su trening drzali i moj brat Fahro , Karanfilovic Ognjen (kao Zokin gost) i Simeunovic Sinisa ( kao Fahrin gost) .

U Frankfurtu je moj sin Vedran . Sljedece godine igra Reionalnu ligu H30 ( preko 30 godina ) .To je druga savezna liga , podijeljena u regije. Zimi je igrao do ove godine za Göttingen Verbands ligu ( Herren- nasi seniori) . Vedran je, kao Fahro i ja , B-Trainer DTB .Bio je Bezirkstrainer (pokrajinski trener ). Sada radi u struci ( posredovanje personala ).

U sredini Njemacke smo moj brat Fahro i ja. Ja sam sef-trener u velikom klubu sa oko 400 clanova. Fahro i ja „pokrivamo“ Bad Hersfeld , Bebru , Sontru i Eschwege.Moj ucenik Marek Flinner je bio u prvoligaskoj ekipi Gerry Webera iz Halle-a, Westfalen a nekoliko godina sam brinuo o Konstantinu Kravchuku , koji igra u reprezentaciji Rusije a nastupao je i za moj klub „TC51 Eschwege „( Eschwege je velicine Prijedora ). Amir Sufi , koga je trenirao Fahro u Bad Sooden-Allendorfu , igrao je poslije za „Ifitos „ München ( Bundes Liga) .

Na sjeveru , u Nienburgu je Igor Balic . Sin Sergej i kci Arijana su takodzer dobri igaci , a Igor odlican trener. . Jedno vrijeme je kod mene , u Eschwegeu bio i radio kao trener i Ensar-Ensi Bakalbasic koji je u Zagrebu , zajedno sa Petrom-Perom Bubalom , zavrsio fakultet za tenis na DIF-u.

U Kielu , na krajnjem sjeveru Njemacke su Maja Bahtijarevic i Zlatko Pletilic i oboje su takodje radili kao ten. treneri ( Maja) ili pomocnici trenera ( Zlatko) i igrali za svoje klubove .

U Danskoj je Vicic Darko, a jegova kci je jedna od najboljih teniserki u zemlji . Za sestru Snjezanu , koja je u B.Luci igrala jako dobro , nazalost , nemam informacija.

U Svedskoj , u Stokholmu je nas Jasmin-Japa Galijasevic. U Svedskoj je i nas igrac Zeljo Sejdinovic- Ceker , poznatiji kao kosarkaski sudija.

2 najbolja "proizvoda" banjalucke skole tenisa : Kevin ( sada jedan od najboljih na svijetu u parovima i clan Njemacke reprezentacije) i Ivan ( nekada treci na svijetu a sada veliki menadzer i trener  Rodjera Federera)  Javili se sa Roland Garossa prosle godine

Na Kanarskim Otocima , u Maspalomasu , je Dragan Ilic i radi kao teniski trener i muzicar . Njegov ucenik tamo je i unuk nekadasnjeg direktora pozorista Bos. Krajine Sandorova. U Engleskoj je Davor Baretic, koji je igrao Future turnire po svijetu . Kod mene je proveo oko 2 mjeseca pa sam ga vodio na par turnira u Njemackoj. Dok je zivio u Australiji , radio je kao trener u Sidneju i tamo ucestvovao u organizaciji velikog svjetskog turnira , pred Australien Open . Sada radi kao trener u Londonu , zajedno sa svojom zenom iz Slovacke , koja je isto tako teniski trener.Slucajno sam ga prije par godina sreo u Opatiji kod Nikole Pilica (sada tamo zivi i radi). Raspitivao se za mogucnosti otvaranja vlastite teniske akademije u Hrvatskoj i gdje bi se , eventualno moglo preuzeti neki teniski centar. Niko mu rece . „Bolje pitaj Seju , on to sigurno bolje zna ! „

U Londonu je Saud Muhsinovic ,sin Prof. fiskulture Ibrage Muhsinovica i zet mog bratica Kemala Hota ; nekad odlican igrac , sada radi u struci kao inzenjer.

U Londonu je radio i Plavetic Darko koji je sada trener u Beogradu u Akademiji Janka Tipsarevica .

U Beogradu je priznat trener a u Londonu je jedno vrijeme trenirao Bogdanovica koji je poslije bio jedan od najboljih igraca u Engleskoj.

U Francuskoj je jedan od nasih najvecih talenata koji je promijenio sport i kao rukometas igrao u prvoj ligi za „Mladu Bosnu“ iz Sarajeva a poslije u Francuskoj prvoj ligi . To je Borisa Majstorovic , jedan od mojih najboljih ucenika koga je poslije mene, do odlaska iz B. Luke trenirao Dule Crnogorac.

U Fracuskoj su igrala u prvoj rukometnoj ligi i djeca poznatih banjaluckih rukometasa brace Golic . Oni su pred rat takodje trenirali kod nas u Parku .

U Americi su Ana i Zana Friganovic ,kcerke Ante Friganovica , koji je bio izvanredan teniski trener. On je mogao s uspjehom trenirati svoje ucenike u bilo kom sportu. . Mile Mijuca ,priznati trener i igrac u Stuttgartu , nekad jedan od najboljih Jugoslavenskih igraca a poslije i Prvak Evrope H30 u tenisu , rekao mi je da takvog trenera u zivotu nije sreo . Njega je u djetinjstvu trenirao stoni tenis . Sjor je svoje kcerke doveo u vrh Hrvatskog tenisa . Ana je bila Prvakinja Hrvatske a poslije su bile medju najboljim igracicama prvenstva koledja u Americi .

U Americi je i jedan od najboljih igraca nase „ Mladosti“ Damir Seferovic . Prije je bio i brat Aris , koji je poslije odselio u Sarajevo . Oba su igrala tenis , prvo u Njemackoj a poslije u Americi i tenis im je mnogo pomogao za vrijeme studiranja .

U Americi je radio kao trener i Bojan Vujic , nakon Ivana Ljubicica najbolji banjalucki teniser .

Tu je , kroz tenis, upoznao i Donalda Trampa , naseg dobrog poznanika!

Poslije je dugo radio kao trener u okolini Franfurta , bio vise puta prvak Hessena a onda se vratio u B.Luku gdje je takodje radio kao trener . Sada je ponovo u Americi , na duznosti Ambasadora BiH.

U Americi su teniski treneri Djano i Denis Arnautovic , sinovi naseg Talijana . Svi zajedno su dugo zivili i igrali u Dietzenbachu kod Frankfurta , a onda su prvo djeca a potom i roditelji presli u Ameriku . Svi troje Arnautovica su odlicni treneri . Talijan i zena Nada sada ponovo zive u B.Luci.

U San Francisku je i Senad-Zuco Kulenovic , polaznik nase prve skole tenisa, poznati disk-djokej.

U Americi su i braca Kreso a mladji , Zlatko-Kreja je bio odlican igrac. Brat

Dzevad je poznati fudbaler „Borca“ i uspjesan ugostitelj.

Od tenisa je jedno vrijeme zivio i moj nestasni ucenik Goran Pecanac („ G-Dog“- na „Cafekajak-u“ ) . Veci dio godine u Americi a dobar dio po svijetu , najvise u Indiji.

Jedan od najuspjesnijih banjalucana-tenisera u Americi je bio Sven Lalic . Njegov otac Gordan je bio moj komsija, mnogo mladji , i cesto je samnom isao na tenis . Njegov sin Sven se razvio u jednog od najboljih mladih tenisera u BiH. Nakon izvjesnog vremena u Internatu Gerry-Webera u Halleu otisao je na koledz u Ameriku i bio pobjednik Prvenstva koledza Amerike . Sven i dalje igra F-turnire i trener je na Indiana Univerzitetu u USA .

U Americi je i Goran Jankovic koji je , u vrijeme kada je trenirao u nasem klubu , bio jedan od najboljih mladih tenisera u Jugoslaviji .Prije rata sam vodio jednu jugoslavensku selekciju u Schwatz kod Insbruka u Austriji. Pored Gorana u ekipi je bio dugogodisnji sparing-partner Borisa Beckera i trener sestara Vilijams Jovan Savic , Tonka Doric iz Splita i Brana Ivanovic iz Novog Sada. Pred pocetak rata Goran je otisao u Ameriku i zasigurno mu je tenis mnogo pomogao u studiranju ali mislim da se posvetio struci za koju se spremao i nemam informacija o njegovom daljnjem zivotnom putu.

Preko „velike bare „ su se isprobala i braca Mulaomerovici, sinovi Besima Mulaomerovica.

U Americi je i jedan od nekad najboljih kosarkasa B.Luke i kapiten „ Borca „ Angel Trajkovski – Gele . On se jos u B.Luci „zarazio“ tenisom i cesto se sastaje sa Majkic Branislavom-Majkom , takodjer BL-kosarkasem i oni se cesto srecu sa pozamasnom kolonijom banjalucana u Torontu – Kanada i tada se naveliko igra tenis . U Torontu igraju tenis Dujsici, Mladjo Bjelajac , Gugan Bajric, Predrag Canak - kad mu "teniski lakat" dozvoli da drzi reket. Tu negdje je bio i Kopanja Drago – Kopi , poznati kosarkaski sudija iz nasih banjaluckih vremena. Sada zivi u Istri i cujem da je redovan na teniskom terenu. 

Porodica Dujsic je posebno aktivna u tenisu . Svi su poceli igrati u B.Luci a nastavili su u Torontu . Otac Muris je dobar, supruga Ljilja igra redovno i uzima casove tenisa , kci Anela je kao juniorka bila jedna od boljih u Kanadi a njen brat Zlatan je solidan igrac.

U Sloveniji je nekoliko istaknutih predstavnika BL-tenisa . Najbolji igrac i odlican trener je Borut Granic a i njegov brat Slaven je jako dobar i bio se posvetio trenerskom poslu. Tu su i braca Stader a Terens je imao solidnih uspjeha kao igrac . Borut radi kao inzenjer a braca Stader su veoma aktivni u oblasti marketinga i medija.Terensa sam prije par godina povezao sa Ivanom Ljubicicem u zelji da Federeru predstavi zanimljiv markentiski koncept . Terens je razvio taktiku marketinga ,odgovarajucu modu i sve pratece a na poredjenju sa Federerovom teniskom taktikom , filozofijom tenisa , modom ,itd. Kada se ne bi znalo , moglo bi se predpostaviti da su mu roditelji Lelica i Josip Stader!

U Austriji je bio mozda najveci talenat potekao iz B.Luke . Trenirao sam ga zajedno sa Igorom Radjenovicem i mnogo drugih do mog odlaska na odsluzenje vojnog roka . Poslije ih je dugi niz godina vodio Denis Galijas .

Dario je mogao biti cak i prvak drzave ali njegova psiha i „ nervni kostim „ nisu bili na nivou talenta i fizickih sposobnosti . Dario je blizak saradnik jednog od najpoznatijih svjetskih trenera Güntera Breznika u Becu a njegova kcerka igra odlicno tenis. Sada je u Offenbachu i radi kao trener za „Team Dunlop „ pri klubu TC„Bieber“ .

Kada sam trenirao Dariovu grupu , brzo sam prepoznao talenat i potencijal nekoliko njih. Za sarajevske „ Sportske Novine „ i „ Oslobodjenje „ tada sam izjavio da su medju polaznicima moje skole tenisa najperspektivniji : Zoran Dimitrijevic , Dario Bitorajac , Ranko Djurovic , Igor Radjenovic , Prostran Sasa i Sonja Knezevic. Nisam se prevario ni u jednom od njih.

Nazalost , dok sam bio u vojsci , Ranko Djurovic je prestao da se bavi tenisom a Prostran se posvetio medicini.

Dometi dosad nabrojanih su mogli biti daleko veci . Nazalost , prerano su , kao i vecina nas poceli trenirati druge.

Uz Darija Bitorajca , medju prvima je u Austriji , u oblasti tenisa radila Zagorka-Zaga Simeunovic. Bila je trener u Becu i , nazalost , u saobracajnoj nesreci izgubila zivot .

Koliko znam , u Austriji se okusao i Igor Racic , jedan od najboljih takmicara koji su stvoreni kod nas u Parku..

U Austriji je aktivan i Didi Galijas , sin Edina , brata Emira i Denisa Galijasa . On je saradnik firme „ Zischka Sport Reisen „ ,preko koje i ja tridesetak godina organiziram teniske kampove u Istri .

Didi je inace profesionalni teniski trener u Daruvaru.

U Austriji je i nas Seid Maglajlic ali se bavi tenisom samo rekreativno .

U hrvatskoj su uz spomenutog Didija ,povremeno aktivni kao teniski treneri Papic Srdjan-Papara i Ensi Bakalbasic, Marko Despot a vjerovatno i Palikuca …

Ipak , najznacajniji je Bubalo Petar , koji je u B. Luci bio najveci konkurent Meridu Zahirovicu , dok se nije razbolio od mononukleoze i izgubio sanse za veliku karijeru . Zbog rata je kao dijete napustio B.Luku i stanovao u Teniskom Klubu „Metalac“ na Tresnjevci u Zagrebu gdje je radio i

kao trener.Poslije je zavrsio fakultet za teniskog trenera i otisao u Njemacku u Hünfeld , gdje je proveo nekoliko godina kao trener . Tamo je , izmedju ostalih , trenirao i prvaka Njemacke za juniore Andija Webera . Nakon toga se vraca u Hrvatsku, u Split , zeni Dansku teniserku hrvatskog porijekla , s kojom ima aktualno , cini mi se 5 djece . Kci je jedna od najboljih u Hrvatskoj .

Petar je nekoliko godina bio glavni trener bivseg kluba Gorana Ivanisevica , Nikole Pilica , Zeljka Franulovica i mnogih drugih velikana naseg tenisa na Firulama , u Splitu Radio je i u privatnom teniskom kampu Deana Vulete u Stobrecu ( Split ).

Bio je nekoliko godina i izbornik zenske juniorske reprezentacije Hrvatske .

U Zagrebu je bio Marko Despot . Odrastao u Parku , kao dijete , zbog rata sa majkom i sestrom presao u Zagreb , kao junior jedan od najboljih u Evropi ali bez potrebne podrske svake vrste , obreo se kao student u Americi i igrao za koledz na prvoj poziciji . Nakon zavrsenog fakulteta , vratio se u Zagreb gdje povremeno radi kao trener . Prosle godine je bio Fahrin i moj gost u Njemackoj a nakon toga je nekoliko mjeseci radio za ekipu Roberta Simbere u Unterschleisheimu pokraj Münchena.Sada je sa Rokom Karanusicem , jednim od najboljih hrvatskih tenisera u Baden-Badenu kod Stuttgarta. Nedavno je umro njegov otac u B.Luci , divan covjek , Dr Despot.

U Zagrebu je i Martinovic Marko , sin naseg istaknutog clana kluba „Mladost“ i prijatelja ,pokojnog Miroslava-Cine. Marko je kao trener radio u vise klubova pa i kampu kod Vulete . U Bosni , van Banja Luke je malo nasih izdanaka . Na Kosevu , u Sarajevu , je teniski trener Damir Jusufbegovic-Jusko . Jedan od prvih trenera naseg poznatog igraca Mirze Basica bio je poznati banjalucki profesor fiskulture , gimnasticar i sportas , Husedzinovic Salih - Ciba.

Aktivni u tenisu u Sarajevu su i poznati banjalucki arhitekt Besko Seferovic i njegov sin Aris. U Banjaluci su mnogi nasi bivsi ucenici i ucenici nasih ucenika . Nazalost , mnogi su „ zaboravili „ sta je bilo prije rata ili se sjecaju „jako selektivno „ ...

U Australiji je, u Melburnu , nas Granolic Miroslav . Njegov sin je , kao junior , bio medju 8 najboljih u Australiji.

U Perth-u je Zlatan Ibrahimbegovic , nas poznati kajakas i skijas . Radi kao trener Kajakaske reprezentacije Australije i aktivan je u tenisu , kojim se „ inficirao „ jos u B.Luci.

U Bangkoku ima svoju skolu tenisa Demiraca, teniser iz Parka.

Ucenici nasih ranijih ucenika cesto su dolazili i sada dolaze u Njemacku da treniraju sa nasim kolegama iz B.Luke i drugih dijelova Bosne i Jugoslavije ili da igraju za njihove klubove ( Maric, Antonijevic, ...)

Vjerovatno nas ima jos na mnogim tackama zemaljske kugle . Mnogo je onih koji su u B.Luci samo okusili tenis pa se poslije negdje aktivirali a da mi to i ne znamo.

Na turniru u Halle-u sam upoznao Radmana iz B.Luke (Trna ) koji je prije radio na fizickoj spremi fudbalera Dinama a onda je otisao u Bec da radi doktorat . Bio je u ekipi jednog od najboljih svjetskih igraca u parovima , Mate Pavica , zajedno sa nekada poznatim austrijskim igracem , sada trenerom Salerom ( Schaller ).

Proslog ljeta sam slucajno na brodu upoznao zubara iz B.Luke koji je studirao u Grazu , u Austriji, a sada zivi u Becu. Internacionalni je teniski sudija a ima ih jos ali ih ne poznajem.

Znam da je jedno vrijeme i brat Ivana Ljubicica bio u toj „ bransi „ .

Bilo bi mi drago da se jave i ostali koji su clanovi teniske familije , bilo gdje na svijetu.

A ima nas svugdje ! Jedan rece da zivi pokraj onog gore sarafa na globusu.....

No comments:

Post a Comment