Wednesday, December 21, 2011

Opera Safikada - 22. decembra

Kako nam javlja Zeljo Saric:

Prva banjalučka opera "Safikada" premijerno će biti izvedena 22. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS (NP RS) u Banjaluci, potvrdio je kompozitor Muharem Insanić i direktor muzičko scenske agencije "Arion", koja je izvršni producent opere.


"Odlučili smo se da operu ipak postavimo na scenu NP RS, jer izvođenje na Kastelu zahtijeva veća finansijska sredstva", objašnjava Insanić i dodaje da su im finansijska sredstva za izvođenje opere "Safikada" obećali i Kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, kao i još neke relevantne državne institucije.

Libreto za operu "Safikada" napisao je novinar i publicista Slavko Podgorelec, a muziku je komponovao profesor i dirigent Muharem Insanić.

Aranžman cijelog djela je povjeren Svetozaru - Saši Kovačeviću, profesoru muzike iz Novog Sada.

Uloga Safikade povjerena je Dunji Simić, prvakinji Frankfurtske opere.


Prema Insanićevim riječima, hor, kao i solisti vrlo uspješno i predano rade na ovom projektu, kako bi u decembru imali jedno reprezentativno umjetničko djelo koje će na pravi način prezentovati kulturu ovih prostora.

Po legendi, mlada Banjalučanka Safikada zaljubila se u vojnika koji je služio u tvrđavi Kastel. Ljubav je bila uzajamna, ali idilu je pokvario poziv na daleki front.

Safikada je teško podnijela odlazak svog voljenog, a ubrzo je do nje stigla i strašna vijest da je njen voljeni izgubio život na Dalekom istoku.

U očajanju, Safikada je obukla naljepše svadbeno ruho i pohitala pred top na tvrđavi Kastel, koji je svakog dana označavao podne.

Tačno u podne, Safikada je stala pred top i otišla u smrt da bi vječno bila sa svojim voljenim.

Operom će dirigovati maestro Ognjen Bomoštar, režiju potpisuje Aleksandar Pejaković, a kostimografiju Vanja Popović

1 comment:

  1. Iskreno se divim i radujem vrhunskom umjetničkom postignuću Dunje Simić, kćerke našeg čajavečkog kolege.
    O Bori nemam nikakvu informaciju od 1992. Vjerujem da je dobro.

    Bilo bi lijepo pročitati i o utiscima s opere.

    ReplyDelete