Sunday, December 04, 2011

Preminuo prof. dr DJemal Kolonic


Bio je covjek sa kojim je bilo prijatno susresti se i popricati. Sjecam se naseg poslednjeg susreta, prije par godina, mislim u blizini Medicinske elektronike.
Uvijek je hodao lagano, pomalo ljuljajuci se. Svakim korakom kojim je prilazio, sirio je i svoj dobronamjeni osmijeh i toplinu. Uz obavezan razgovor o zdravlju i porodici, on bi dodao i poneko sjecanje na dogadjaj koji nas povezuje, bilo sa fakulteta, bilo o zajednickom kolegi... Nas zadnji susret pamtim i po njegovom, pomalo odsutnom pogledu...

Pocivaj u miru profesore....

*****************

Obavjestavamo prijatelje, radne kolege i sve koji su ga poznavali da je 3.12.2011. godine u 70-oj godini zivota preminuo prof. dr DJemal Kolonic. Sahrana ce se obaviti u ponedeljak 5.12.2011. godine u 14.30 casova na mjesnom groblju u Donjoj LJubiji, a Komemoracija takodje u ponedeljak, 5.12.2011. godine u 11 casova, u Banskom dvoru u Banjoj Luci.
DJemal Kolonic je upisao studije elektrotehnike 1962. godine, na Tehnickom fakultetu u Banjoj Luci, sa prvom upisanom generacijom ovog Fakulteta. Prvi je diplomirao iz ove generacije studenata i istovremeno bio student generacije. Odmah po zavrsetku studija je 1966. godine zaposlen na Odsjeku za elektroniku i telekomunikacije, na Tehnickom fakultetu u Banjoj Luci. 1974. godine je biran u zvanje docenta na istom fakultetu na predmetu Digitalni prenos informacija. U zvanje vanrednog profesora izabran je 1984. godine na predmetima Teorija komunikacija i Teorija informacija i i sistemi za prenos na Elektrotehnickom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.
Doktorsku disertaciju odbranio je na Elektrotehnickom fakultetu u Beogradu, 1978. godine.
U toku rada na Fakultetu bio je autor/koautor preko 70 naucnih radova publikovanih u casopisima ili na konferencijama nacionalnog ili medjunarodnog znacaja. Vodio je i ucestvovao u realizaciji velikog broja projekata, od kojih su mnogi implementirani u praksi.
U toku rada na Fakultetu obavljao je funkcije: sefa Katedre za telekomunikacije, prodekana, dekana, clana Savjeta Fakulteta i Senata Univerziteta u Banjoj Luci.
Penzionisan je 1.10.2010. godine na Elektrotehnickom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.
Pored rada na Elektrotehnickom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Obavljao je i druge drustvene funkcije, od kojih izdvajamo: clan Senata Republike Srpske, ministar Ministarstva nauke i tehnologije, clan Savjeta za nauku Republike Srpske.
Kolektiv Elektrotehnickog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Pred komemoraciju prof. Djemalu Kolonicu

3 comments:

  1. Jedan od najvećih ljudi koje sam ikada upoznao. Zbog ovog čovjeka sam, kao student na smjeru INFORMATIKA I RAČUNARSKA TEHNIKA, izabrao da diplomiram na predmetu sa katedre ELEKTRONIKA I TELEKOMUNIKACIJE. Vječna ti slava profesore.

    ReplyDelete
  2. Iako sam pri nedavnom susretu primjetio očigledne promjene, sada si ne uspjevam prizvati to lice bez rumenila, sliku prof Djeme kako se fizički urušava. Jednostavno, ne mogu zamisliti da ta poznato krupna figura, koja svojom stamenošću odaje čovjeka velikog i srca i intelekta, nema onu poznatu vedrinu. Dogodilo se da zaista naglo nestane, da nam ode jedan od najdražih profesora. U moje vrijeme njegov kabinet je bio otvoren studentima za konsultacije iz svih predmeta. A on bi sve rješavao jednostavno, sa svojom karakterističnom lakoćom. Širio je optimizam i ne znam da je ikada bio nervozan. Voljeli smo ga.
    U jednom razgovoru, par godina poslije diplomiranja, oslovi me prof Djemo sa ’kolega’. Učinilo mi se da to ’kolega’ malo drukčije zvuči. U tom smislu priupitam, a vrati mi se toplim: ’’Ja zaista cijenim svoje kolege.’’ I zaista, profesor Kolonić je uvažavao (baš sve)svoje studente i mogu posvjedočiti da je s oduševljenjem nevjerovatno veliki broj njihovih imena, nadimaka, anegdota... po potrebi vrlo lako vadio iz svoje memorije.

    ReplyDelete
  3. Nek mu je rahmet dusi...

    ReplyDelete