Saturday, March 31, 2012

MARIO: INICIJAL

U ona rukopisna vremena, kada su se knjige pisale i prepisivale guščijim i drugim perima, kada se pisalo na ručno izrađenim papirima i pergamentima, rukopisi su često oslikavani. Mnoge stare tekstove iz tih vremena su odnijela surova vremena, a njihovi pisci su pali u zaborav. Autorski krasnopis se izuzetno cijenio, kao i stil prepisivača tekstova. Neki pergamenti bi se struganjem osposobljavali za ponovno ispisivanje. Tako su nastajali palimpsesti, tekstovi sa nekim novim istinama i nekim ljepšim slovima. Obojeni i ukrašeni iluminiranim rukopisom, oslikani, pergamenti sa istaknutim posebno oblikovanim, originalno dekoriranim inicijalima imali su više šansi da se sačuvaju od pretvaranja u palimpsest.

Danas se knjige ukrašavaju kliširanim, rijetko originalnim inicijalima. Banjalučki slikar Lojzo je neke tekstove ukrasio autentičnim početnim slovima. U jednom svom fasciklu s kojim se inače bježi pred požarom pronašao sam i jedan Lojzin crtež, inicijal banjalučki, meni poklonjen. Znajući da je vatra često brža od nauma, a i da sam poklon postaje univerzalniji kada se ne zadrži samo za sebe, onako sebično, odlučio sam da ga podijelim sa posjetiocima Parkića. Uostalom, radi se o inicijalu Parkića.
  
arkić je renovirana konoba u kojoj se sastaju prijatelji koji uživaju u šali, muzici, plesu, priči i pomalo piću, i koji vjeruju da za ljubav u ljudima, radost i sreću nikad nije kasno.

 Na današnji dan prije pet godina je Lojzo otputovao, zauvijek.


                                                                                  Mario

4 comments:

  1. Mario sviđa mi se i prilog i inicijal, mogao bi se ugraditi u blog.
    Podsjetio si me ovim prilogom na izvanrednu knjigu Zovem se Crvena, Orhana Pamuka.

    ReplyDelete
  2. Na najljepsi nacin si se sjetio svog prijatelja a i naseg Lojze. Obradovao si nas ovim finim prilogom.

    ReplyDelete
  3. Nemam ništa protiv, Nataša, da se Inicijal ugradi u blog, ovaj naš. Lijepu asocijaciju izazva prilog, nema šta... Tebe i Parkadžije pozdravljam,
    Mario

    ReplyDelete
  4. Mario obradovao si me s ovim – naš parkić.

    Male promjene su uvijek dobro došle, a i Bruja je tu, tko će bolje od njega pomoći u vizualnom rješenju Parkića. Eto uskoro i prilike da u živo o tome porazgovaraš s Predragom.

    Pozdravljam te, naravno i sve Parkadžije, kad si nas tako nazvao.
    Nataša

    ReplyDelete