Sunday, March 25, 2012

Slab odziv fašista na skupu u Beogradu

Vijest da bilo gdje na svijetu postoje fasisti je negativna; vijest da se negdje na Balkanu skupljaju fasisti je vrlo negativna. Ali vijest da se na organizovani skup fasista u Beogradu odazvalo par stotina izgubljenih - ne znam kako da ih nazovem- je pozitivna vijest. Zato je preuzimam iz e-Novina, zajedno sa slikama i ikonografijom koji je potvrdjuju.

***********************
(Goran Necin, e-Novine)
Fašistička falanga Naši iz sastava srbijanskih borbenih snopova i klerofašistička udruga Obraz organizovali su miting na Trgu Republike, u Beogradu, zajedno sa još nekoliko njima ideološki bliskih manjih organizacija. Međutim, broj onih koji zastupaju tezu da je Kosovo bitan vitalni organ Srbije je bio tek simboličan, što je automatski najedilo organizatore bahanalija.


Mršavo, mršavo: Slučajni prolaznici i srbijanski fašisti na Trgu Republike, đuture
Skupu koji su organizovali srbijanska fašistička falanga Naši, Pokret za Srbiju, Srpski sabor Zavetnici, Srpski Slobodari, klerofašistički Obraz i Udruženje Složni prisustvovalo je tek dve do tri stotine njihovih ideoloških istomišljenika. Povod za poslednje okupljanje srbijanskih ekstremista bilo je obeležavanje godišnjice nasilja nad Srbima u izvedbi albanskih ekstremista na Kosovu, koji se dogodio 2004. godine, nakon čega je usledio odgovor njihovih srbijanskih kolega u vidu paljenja i rušenja džamija u Beogradu i Nišu.

Kad nema Kosova dobra je i ćirilica: Držači velikih slova
Okupljeni su vitlali zastavama svojih falangi i nosili plakate sa likovima ratnog zločinca Ratka Mladića i ruskog diktatora Vladimira Putina, takođe, istakli su i transparente popunjene sa poslovično ingenioznim sadržajem, poput: "Dogodine u Prizrenu", "Od Sv. Save nam je zavet ostao da baranimo naše Kosovo", "Srbija – Rusija ne treba nam unija", i slično.


Bahanalije su otpočele intoniranjem himne "Bože pravde", a potom je izvesna domaćica skupa, lamentirajući zbog slabog odziva, između ostalog besno poručila: "Sram te bilo Beograde, sram te bilo Srbijo izdajnička i ustaška".

Odmah nakon uvodničarkinog kritičkog osvrta i poruke Beograđanima, pred mikorfon je istupio izvesni Vasilije Galjak, predstavnik Udruženja rusko-srpskog prijateljstva. Vasu su tokom obraćanja malobrojnoj publici ponele emocije te je bio nadasve iskren i između ostalog predložio da je "bolje da svi Srbi izginu nego da postanu Kosovari".
"Dogodine se vidimo u Prizrenu", usklinuo je s ljubavlju Vasilije Vasa i netom se razišao sa mikrofonom.

Sledeći govornik je bio mladi čovek iz Udruženja Složni. On je, pored ostalog, nekako konstatovao da su Srbi ubijani na Kosovu samo zato što su Srbi, kao i to da "Srbe tuku na Kosovu, u Crnoj Gori, Vojvodini, U Beogradu, samo zato što su Srbi", naravno.

Potom su se okupljenima bratili urednik nekakvog "patriotskog" internet foruma, koji nije rekao ništa posebno vredno pomena, i izvesni Ljubinko Đurković, kojeg su organizatori predstavili kao pukovnika a koji je, uzgred, prema njihovim rečima, vojevao u svim ratovima braneći Srbe. Đurković se obratio okupljenima i, između ostalog, rekao da su "nas (Srbe, prim. aut.) izdali svi, Evropska unija, Amerika, Engleska, i da tamo (EU, Amerika, Engleska, prim. aut.) - nema demokratije" i da "hoće da ubiju i unište svakog Srbima" (logično, prim. aut.).

Gde su svi: Fašisti u dubiozi
Odmah nakon Ljubinkovog izlaganja domaćica skupa je pozvala prisutne da krenu u šetnju do hrama svetog Save na Vračaru. Ubrzo je formirana povorka koja je uz vesele pokliče "ubij, zakolji da šiptar ne postoji" i slično, a kako već nalaže dugogodišnja tradicija, krenula centralnim beogradskim ulicama ka krajnjoj destinaciji svakog fašističkog skupa. "Aktivisti", kako im već tepaju srbijanski mediji, zastali su na Terazijama podno pendžera Glavnog odbora Demokratske stranke i skandirali dirljive stihove "spasi Srbiju i ubij se, Borise (Tadić, predsednik Srbije, prim. autor)", "Tadiću ustašo" itd. Špalir je potom nastavio dalje uz skandiranje "ubij Hrvata, da šiptar nema brata", klicalo se u ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću ali i Vojislavu Šešelju, što je donekle raritet jer se ime tog zlikovca nije pominjalo na predhodnim skupovima u organizaciji ovih fašističkih družina.

Šetači su usput dokazivali svoj "patriotizam" tako što su sa obližnjih bandera iskidali par stranačkih plakata Liberalno demokratske partije. Tokom skupa i šetnje nije bilo većih incidenata, osim ako izuzmemo to što je opskurni publikom svojom pojavom preplašio zatečenu decu koju su roditelji izveli u šetnju s naivnom namerom da zajedno provedu prijatno subotnje popodne u centru njihovog i svog grada.

No comments:

Post a Comment