Sunday, September 09, 2012

Zapadni Nil virus


"Picin park uzvraca udarac"
Oni kojima je protest banjalucana, u pocetku vezan samo za jedan hrast i Picin park, a kasnije i za mnogo sire teme i probleme, izgledao kao nesto sto ce "uskoro ispiriti" - nisu bili u pravu.

Nije "ispirio" jer problemi sa kojima se ljudi, oni  koji protestuju ( kao i mnogi oni koji su se pomirili ili nemaju hrabrosti za to pa stoga - ne protestuju), svakodnevno suocavaju, isto tako nisu "ispirili".
Oni su svakodnevni, postoje, tu su, ne rjesavaju se vec se povecavaju i od njih se ne moze pobjeci, na njih se ne moze zazmiriti jer i kad zazmiris oni su i dalje tu...
Gradjani , ovog puta njih nekoliko stotina, demonstrirali su svoj odnos prema vlasti i na dan  kada je zvanično počela predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH.


Izašli su na ulice Banjaluke , kako bi iskazali svoj revolt prema vlasti, koja se udruzila sa kriminalom , okruzila korupcijom , a u isto vrijeme okrenula ledja i ignorise bas one za cije glasove sada ponovo organizuju politicke skupove izvikujuci nove i stare lazne parole i ocekujuci od tih istih glasaca da im jos jednom ukazu povjerenje. 
Šetači, znajuci koliko je to tezak zadatak, pozivaju i druge pokusavaju da i kod njih  pobude svijest o potrebi da se nesto mijenja.

Stari hrast
Sastali su se ispod Starog hrasta i krenuli svojom trasom, ulicama Banjaluke,  karačajući za svoj grad! Prolazeći pored zgrade RTRS-a ,  zvižducima su pokazali šta misle o javnom servisu.
Pored Administrativne zgrade Vlade uzvikivali su  : Lopovi! Lopovi!
Šetace je nakon Trga Krajine u Gospodskoj ulici  zaustavila policija  koja nije dozvolila prolaz prema Palati predsjednika RS.

I stari gradonacelnik stavio bedz "Park je nas"
Da li ih je vlast uopste i primijetila ili su im, sa visina na koje su sebe, onako umisljeni postavili, toliko sitni i beznacajni da se mogu ignorisati.
Vjerovatno ih ovi protesti uznemire koliko i ubod komarca.
Zanemaruju  da bas komarci prenose i smrtonosni virus nazvan po zapadnom Nilu.


Kad- tad i virus istinske demokratije doci ce i do Balkana. 

No comments:

Post a Comment