Friday, February 08, 2013

Toronto, 8. februara 2013.


Snijeg u Torontu pada od sinoc. Kazu i u cijelom Ontariu, dobrom cijelu Kanade i USA.
Na posao nisam otisao. Uzivao ( ali zaista!) u prvoj turi ciscenja snijega. Otprilike oko 2.5 sata.
A on i dalje pada nesmanjenom zastinom. Vec je pokrio staze i parking koje sam ocistio.
Ne marim. Kad prestane , laksa ce mi biti druga tura ciscenja.
Masine za ciscenje snijega su podesene da ciste do visine od 25 cm snijega.
Sve preko toga - muka za masine. Zato je bolje na vrijeme smanjivati visinu.
Tako je to u Kanadi. Bili smo sretni zadnje dvije godine. Pretprosle zime masinu sam palio samo dva puta. Prosle - ni jednom. Lani - bingo.
Posto nas je ova snijezna oluja sprijecila da odemo na koncert Erika Burtona i Animalsa, poslusajmo i pogledajmo zajedno njihovu Kucu izlazeceg sunca:
Animals: House Of The Rising Sun, 1964.
Isto to - snimljeno 2011

I dalje pada...

Moja baza, dok snijeg pada

3 comments:

  1. Vidim da u Torontu pada snijeg kao na današnji dan prije 29 godina u Sarajevu. Sjećam se anegdotične situacije sa konferencije za štampu dan uoči otvaranja ZOI. Pitanje novinara je glasilo otprilike ovako: 'Dobro, sve je to lijepo, ali gdje je snijeg?', a Pavle Lukač odgovori sigurno i sa smiješkom: 'Mi želimo prvenstveno biti dobri domaćini, nakon što svi gosti dođu i smjeste se, snijeg će pasti.' I stvarno, slijedeći dan snijeg zapada kao danas u Torontu.
    Pozdrav,
    Mario
    P.S. Čanak, nije valjda da nemaš lopatu za snijeg?

    ReplyDelete
  2. Ne jednu, Mario moj! Cetiri! Kad ledja zabole pod jednim uglom, uzmes onu sa drugim uglom i da znas koliko je lakse. Jos je lakse kad neko drugi uzme drugu lopatu, ili jos bolje i trecu. Danas mi je Bojana pomagala. Upravo sam se vratio sa druge runde ciscenja. A on pada, pada i ne misli prestati. Vec je napadalo blizu 35-40 cm u ovom nasem dijelu grada.

    ReplyDelete
  3. Neka lopate, ma neka i mašine, ali od ljudi s naših prostora koji su ‘milom ili silom’ naselili tamo neke prekomorske tehnicizirane prostore očekujem da nisu zaboravili da se može I drukčije. I nemoj osjećati ovisnost od te mašiname za čišćenje snijega. Čuj, mašine za snijeg… Dok je lopata ne boj se zatrpavanja. Igraj se s unukom, pravi joj snješka, pričaj joj priče i pričekaj da otopli. Znaš I sam da prirodu ne treba pobjeđivsati na silu… Budi malo Balkanac i uživaj u zimi!
    Pozdrav,
    Mario

    ReplyDelete