Thursday, February 06, 2014

Vasina torta

Na danasnji dan obicno sam jeo tortu. Stefaniju ili Vasinu. Nije bitno, ne znam koja je bolja.
Evo, Mario i Ljilja mi poslase Vasinu tortu. Pa rekoh, hajde da je podijelim s vama.
********************************

Vasina torta je mitska torta srpske kujne. Svoj trijumfalni po­hod počela je sa stranica kuvara koji je pre Drugog svetskog rata objavila "Politika", a sastavila gaje Spasenija Pata Arsenijević. Čim je objavljen, postao je hit među srpskim domaći­cama koje su počele da kuvaju po receptima iz Patinog kuva­ra. Zašto se među stotinak recepata za torte koje su objavlje­ne u Patinom kuvaru izdvojila baš Vasina torta? Tajna leži u njenoj specifičnosti: sastoji se od jedne kore koja se prekriva sa dva krema koji Vasinoj torti daju raskošan ukus.
Pre Drugog svetskog rata bila je torta građanske Srbije. Njen visoki status potvrđen je i u komunizmu jer je tada Patin kuvar doživeo mnogobrojna izdanja pod nazivom "Veli­ki narodni kuvar", a Vasina torta preko tog kuvara nastavila je da se širi Srbijom.
Postoji više teorija o tome kako je Vasina torta dobila ime. U vreme kada je Pata objavila kuvar, mislilo se da je torta do­bila ime po Vasi Pelagiću, autoru knjige Narodni učitelj, u ko­joj je objavio niz recepata za narodne lekove po kojima su lečene mnoge generacije. Druga priča kaže da je torta dobila ime po Vasi Čokrljanu iz Paraćina. Njegova žena Jelena bila je trudna i lekari su mu rekli da nisu sigurni da će ona i dete preživeti porođaj. Vasa je ženu odveo u Beč, gde se porodila 1908. godine. Jelenina majka je u znak zahvalnosti zetu tor­tu koju je zamislila nazvala njegovim imenom.
U "Zabavniku" je svojevremeno objavljena i ova priča o tome kako je torta dobila ime. Spasenija Pata Arsenijević bila je urednica "Ženske strane" u "Politici". Sedela je za svo­jim stolom u redakciji i sređivala recepte za kuvar koji je nameravala da objavi. Pred njom se nalazio recept za tortu koja nije imala ime. U redakciju je ušao neki čovek i prišao Pati­nom stolu. Kazao joj je koga traži i predstavio se. Ime mu je bilo Vasa. Pata je iznad recepta napisala "Vasina torta" i po­tom odvela čoveka do onoga koga je tražio. Ne znam koja je od ovih priča o tome kako je Vasina torta dobila ime tačna, ali one svedoče o tome koliko je ova torta bila popularna i da ljude zanima kako je dobila ime.
Decenijama nisam jeo Vasinu tortu. Teško da bih je jeo i sada, da moja drugarica Anđa nije insistirala da mi napra­vi tortu za rođendan. Objašnjavao sam joj da je glupo pravi­ti tortu nekome ko puni četrde­set osam godina, ali je ona bila uporna. Na kraju sam pristao i rekao joj da mi napravi Vasinu tortu. Kada je videla recept, ne samo da nije bila impresioni­rana, već mi je rekla da Vasina torta u stvari i nije torta jer ima samo jednu koru, a prave torte imaju više kora. Bilo je to sveto­grđe koje sam pripisao tome što je Anđa mnogo mlađa od mene i ostao sam uporan u svojoj želji da za rođendan dobijem baš Va­sinu tortu.
A kada sam je probao, u istom trenutku sam ponovo bio onaj mali dečak koji je za rođendan dobijao tu blještavo belu posla­sticu jedinstvenog ukusa.
Ponovni susret sa ovom tor­tom otkrio je još toga. Anđa nam je odsekla parčad kao što se da­nas seku torte. Jedva smo ih pojeli jer su bila prevelika. Vasi­na torta je "jaka" torta i seče se u tanjim parčićima. Zbog toga je i bilo moguće da se na rođendanima mog detinjstva bulu­menta dece nahrani samo jednom tortom. Kome god sam se pohvalio da sam za rođendan dobio Vasinu tortu, sa setom je konstatovao da je već dugo nije jeo. Razmišljao sam o tome i shvatio da je Vasina torta nestala sa naših trpeza devedese­tih godina, jer je u vreme inflacije njeno pravljenje bilo pre­skupo. Kada su devedesete prošle, već smo se navikli na neke druge, jeftinije torte. Anđina primedba da Vasina torta nije prava torta, jer ima samo jednu koru, navela me je na istraži­vanje. Najstarija poznata torta, Lincer torta, ima samo jednu koru baš kao što je jednu koru nekada imala i Saher torta, što govori o tome da je Vasina torta stara poslastica.
Izgleda da većina današnje dece nikada nije probala Va­sinu tortu, a to je šteta. Vasina torta je jedan od gastronom­skih simbola Srbije, baš kao što je to i Karađorđeva šnicla. Napravite Vasinu tortu svojoj deci ponekad, ali se držite originalnog recepta. Samo tako ćete dobiti taj neponovljivi ukus.     

VLADAN STOŠIĆ

1 comment:

  1. Sretan rodjendan i dobro zdravlje, 'ono' zele ti

    Andrej i vjeko

    ReplyDelete