Wednesday, June 10, 2015

NBA play-off

Finalna serija NBA lige je u punom jeku. Dva tima, Golden State Warriors i Clivelend Cavaliers; dva najbolja igraca danasnjice, LeBron James i Steph Curry. Dva potpuno razlicita kosarkasa, jedan - snaga, vjestina i brzina; drugi - tehnika, brzina, preciznost... Mogao bih ja naredati pored svakog od njih jos mnogo atributa jer se radi o dvojici zaista velikih igraca. Ono sto je vezano za LeBron Jamesa je da gdje god da igra on stvara sampionski tim. Steph Curry je razlicit, tek treba da dokaze da svojom relativno krhkom konstitucijom i stravicnom tehnikom moze parirati misicima i snazi koji su dominantni u danasnjoj NBA.
Navijam za Curry-a.

Odigrane su tek dvije utakmice i svaki tim je u produzecima dobio po jednu. ( Pisem na dan odigravanja trece utamice)
Ali ono sto je obiljezilo ove dvije utakmice su stravicne greske sudija. Covjek prosto ne moze vjerovati sta ti ljudi vide i previde. Posto sam podugo sudio kosarku i ocjenjivao sudije, ne mogu a da ne gledam i sudije, kako se krecu, ko pokriva koji dio terena, ko odlucuje, ko se skriva, ko je posten, ko kalkulise, ko ima muda, ko nema, ko zna, ko pojma nema....

Ovo kako su sudili drugu utakmicu finala NBA ove godine je primjer kojeg se uzorna NBA organizacija treba stidjeti...
Pogledajte sliku:

Ovo, za sudije, nije bio faul! Za citav svijet koji je gledao jeste, ali za njih nije! Zanimljivo je da su ovom nesviranom faulu prethodili koraci LeBrona koji bi se svirali i u rukometu, a kamoli ne u kosarci.
Greska za greskom a sudije mrtve hladne.
"Pustaju igracima da odluce utakmicu".
To je staro, blesavo, pravilo da sudije u zadnjim minutama ( a u play-offu tokom cijele utakmice) sviraju faul samo ako odbrambeni igrac otkine ruku ( ili glavu) napadacu. Sjecam se i kod nas je bilo slicno na kraju utakmica. I sjecam se da nikada nisam bio pristalica ovog nepisanog pravila. Sudi ono sto vidis - i ne kalkulisi!


Sad sudije u NBA imaju jos jednu dodatnu pogodnost na kraju utakmice - gledanje snimka akcije. I ovo se vec zloupotrebljava. Sudije ponekad pregledaju taj snimak minutama dajuci sansu igracima i trenerima na dodatni odmor i dogovore... Kosarka je dinamican sport, sport impulsa i trenutka. Da li je ovo relativno novo pravilo u funkciji igre ili funkciji losih sudija? Greske igraca, pa i sudija, su sastavni dio igre - i trebale bi se prihvatiti tako. Ne kazem da se ponavljanje i provjera ne trebaju koristiti, ail svakako u manjoj mjeri. Na primjer nesto slicno kao u tenisu. Da svaki tim ima pravo na odredjen broj zahtjeva za ponavljanje.

Evo uzivajte u jos nekoliko nedosudjenih faula sa druge utakmice play-off-a:




No comments:

Post a Comment