Tuesday, June 02, 2015

Sule: 1960-e: Električari-priča No.8

Ipak prve velike grupe nakon Bijelih strijela i Crvenih koralja, opet su dolazile izvan Beograda: zagrbački Roboti, Zlatni akordi i Delfini, sarajevski Indexi i koparski Kameleoni.
-Roboti su bili jedna od prvih domaćih grupa koja je od samih početaka bila okrenuta rhythm i bluesu.
Doduše, bilo je očito i da u samim Robotima postoje dvije struje; jedna, koja je vukla ka R&B muzici i druga, koja je bila više okrenuta ka aktuelnijim pop trendovima.
Jedan od prvih velikih diskografskih hitova domaćeg rocka bio je sigl Robota „Mramor, kamen i željezo“, dok se njihovo učešće na beat festivalu u Beču 1965. godine i nastup u tada čuvenom rimskom Piper klubu, ocjenjuju kao značajna afirmacija na internacionalnom planu.

Naredne 1966. godine grupu je napustio ritam gitarista Ivica Percl, i posvetio se solo karijeri folk pjevača. 

Grupa Roboti

1968. godine su u Italiji imali dosta uspjeha, ali radi postojanja dva popularna italijanska benda sa tim imenom mijenjaju ime u The Five Up. Nakon toga pod imenom Wheels Of Fire pokušali su sa dve mini-turneje po Njemačkoj napraviti nešto više, ali bez ikakvog uspjeha. Zapustivši domaću publiku, nekadašnji Roboti su potom nestali sa domaće rock scene, a samo dve godine ranije bili su prema čitaocima Džuboks magazina proglašeni za najpopularniju jugoslovensku grupu.
Neko je ironično primjetio da je najveći uspjeh grupe Wheels Of Fire bilo fotografisanje sa Jimijem Hendrixom i Little Richardom.
-Zagrebački Zlatni akordi datiraju iz 1963. godine, kada su svirali po igrankama na Tuškancu. Na lokalnim smotrama beat sastava redovno su osvajali prva mjesta i lagano se penjali ka jugoslovenskom nivou.
Tokom svog desetogodišnjeg postojanja snimili su ploču sa „cover“ verzijama pjesama Rolling Stonesa i  grupe The Who.
Ubrzo nakon toga se integrišu sa grupom O'Hara, u kojoj je pjevačica bila Josipa Lisac.

VIS Zlatni akordi i Josipa Lisac

 Ona ih nakon nastupa na festivalu „Opatija 67“ napušta i počinje solo karijeru, a zamijenjuju je prvo Alenka Pintarič, pa zatim Zlatko Pejaković. No, vrijeme ove grupe kao da je naglo isteklo Josipinim odlaskom.
Zlatko Pejaković ih je na čas ponovo uzdigao na lokalnoj sceni, da bi sve nade grupe potonule Zlatkovim prelaskom u Korni grupu.
-Zagrebački Delfini prvi put su se predstavili (odabranoj) publici na koncertu grupa Mladi i Roboti u Dramskom kazalištu Zagreba, da zatim nasupili na brojnim gitarijadama i plesnim večerima, stičući afirmaciju pouzdanih instrumentalista neodređenog stilskog opredjeljenja.

VIS DelfiniI-Zagreb

 Izdali su dva singla, na prvom iz 1967. godine nalaze se pjesme „Noćas kad si otišla“, blues obrada narodnjaka „Kaleš bre Anđo“ i „cover“ velikog hita „Glorija“, dok se na drugom nalaze dve festivalske pjesme „Najljepši dan“ Nikice Kalođere, „Bebel“ Ivice Krajača“ i obrada tad velikog hita „Najljepša kuća na prodaju“.
Festivalske večeri zagrebačkih Delfina predstavljaju njihov nestanak sa jugoslovenskih rock podijuma.
-Iste godine kada su osnovani zagrebački Defini u Splitu su
osnovani splitski Delfini koji su dali dva velika muzičara bas gitaristu Antu Cetinića i bubnjara Pecu Peteja.
Kuriozitet vezan za ovaj sastav je podatak da su vrlo brzo snimili svoju prvu ploču „More i ljubav“, koja je postala hit, i to za PGP RTB, diskografsku kuću koja je tada bila otvorenija za nove muzičke pravce.

(Little Sule) 

No comments:

Post a Comment