Friday, June 12, 2015

Svetislav Basara: Demokratska stranka, istorija raspadanja




Da li se možda uzrok demokratskostranačke nestabilnosti krije u nepomirljivom ideološkim razlikama? Uopšte ne! Za jednu demokratsku stranku u pravom smislu reči ne bi bio nikakav problem da objedini ideje (i simpatizere) DSS-a i LDP-a - suština demokratije i jeste usklađivanje različitosti - ali u tom slučaju mnogi dilberi, od kojih većina ne zaslužuje da budu ni predsednici kučnog saveta - nikada ne bi postali predsednici, "drage vođe", "vizionari" i "mudri državnici". 
 Leve i desne populističke stranke nisu sledile DS-ov primer. SPS je uprkos stravičnim postpetooktobarskim turbulencijama uspela da opstane i da se relativno brzo konsoliduje i to - viđi vraga - upravo zahvaljujući "mudrosti" Demokratske stranke. Ista ta "mudrost" je značajno doprinela nastanku i usponu SNS-a, poniklog iz (jedinog) raspada SRS-a. Da sve bude komplikovanije, SNS je preuzeo DS-ovu politiku, ali za razliku od DS-a, koji je imao ljudske resurse da tu politiku realizuje, SNS ga nema. Džaba Overlord kreči. I tek će džaba krečiti.
 Našavši se saterana uza zid, DS se upustila u potragu za političkim alternativama, što je - u okruženju u kome je više nema alternativa - rezultiralo serijom neopisivih brljotina i ideoloških papazjanija. I kako to u Srbiji već ide, ambiciozni Borko Stefanović je u tom zamešateljstvu video svoju šansu, pa je - po svemu sudeći - rešio da uz asistenciju Jove Bakića osnuje još jednu stranku.
 Kratki program koji će Borko podastreti Glavnom odboru DS-a - sve se nadajući da će biti odbačen - ne zaslužuje ni najkraći preprič. Dim i prašina! Luk i voda! Sviranje Crvenom Banu. A kakav je, osim što je ambiciozan, "novi lider u regionu", Borko? Ume, fakat, lepo da veže čvor na mašni i dobro je potkovan u politici, u srpskom značenju te reči, što će reči zna da palamudi, da spletkari, da zamajava, da drži trogatelne govorancije, ali da ima pojma šta je to politika u pravom smislu reči, u to čisto sumnjam. Olakšavajuća okolnost mu je što o tome pojma nemaju ni ostale političke personae dramatis. A tek mi nije jasno šta u svemu tome traži Jovo Bakić, odličan teoretičar, još bolji analitičar, apsolutno nekompromitovana ličnost, ali nažalost bez ikakvog praktičnog političkog iskustva. Politika, đuturumi, izvorno znači - uređenje grada. Sledstveno, kad vidite da je iz vaših varoši i palanki uklonjeno đubre, a da su fasade okrečene, znaćete da smo dobili pravu politiku. Sve ostalo je goli Crven Ban.


(Kolumna iz e-Novina preuzeta iz Danas)

No comments:

Post a Comment