Saturday, March 05, 2016

Kampanja za predsjednika USA 2016...

...postaje sve zanimljivija; I sve manje kampanja za predsjednika najmocnije drzave na svijetu, a sve vise putujuci cirkus.  I ranije su kampanje za predjsednika Amerike, kao i kampanje bilo gdje na svijetu, imale vruce debate, optuzbe, protiv-optuzbe, odbrane, napade, ali su uvijek (od kada ih ja pratim) bile u granicama civilizovanog ponasanja. Ovogodisnja kampanja Demokrata je i dalje u tim granicama.

Ali je zato Republikanska kampanja presla sve granice fer politicke debate, korektnosti.. Nema tu vise  ni uvazavanja politickog konkurenta, ni malo fer-pleja, nicega civilizovanog. Kampanja zapravo vise lici na kampanju u nekoj od drzavica nastalim na zgaristu bivse nam domovine.



Sve to, najvise zahvaljujuci Donaldu Trampu, koji u ovom momentu ubjedljivo vodi. Medjutim, ono sto iznenadjuje je da su i Kruz i Rubio prihvatili ovaj nivo "diskusije". Kampanja se zapravo pretvorila u cirkus u kome je, vec do sada, svasta vidjeno. Spustila se na najnize grane. Diskusija republikasnkih predsjednickih kandidata, izuzimajuci vrlo korektnog Dzona Kasica, pretvorila se u naobicniju kafansku, pa i gore od toga, svadju.  Nema tu vise ni zrnce postivanja tudjeg vremena za iznosenje misljenja, postivanja tudjeg misljenja, tudje licnosti. Samo, djonom na djon.


Ponekada po trojica pricaju svoje bizarne price pokusavajuci time onemoguciti onog drugog ili treceg da se cuje. Obicna stocna pijaca!

A sada da malo pokusam predvidjeti buducnost i rezultate ove kampanje.

Po svim dosadasnjim rezultatima kao i po svim istrazivanjima, Donald Tramp ubjedljivo vodi. To vec samo po sebi razocarava ali i govori o nivou svijesti onih koji ga podrzavaju, kao i broju takvih u drzavama USA u kojima se vec glasalo.


Kod Demokrata su ostala samo dva kandidata: Hilari Klinton i Berni Sanders. Hilari prilicno ubjedljivo vodi i ona ce vjerovatno biti kandidat Demokrata za predsjednika USA. Sanders nema nikavih sansi.  Iznenadjujuca je zapravo ogromna podrska koju Sanders dobija, jer sigurno je da Amerika jos uvijek nije spremna za predsjednika toliko lijeve orijentacije. Ono sto Sanders zagovara je socijalizam zapadnog tipa. Siguran sam da Amerika nije spremna za toliku promjenu. Zbog toga ce vjerovatno u narednim glasanjima Klintonovka lako dobiti nominaciju. Ali i kada se to desi, ostace cinjenica da je Sanders napravio istorijski pomak i pokazao da u Americi postoji ogroman broj ljudi koji podrzavaju njegov lijevi program.
Slicno tome, Amerika nije spremna ni za Donalda Trampa, klovna od predsjednickog kandidata, covjeka koji je sigurno dobar privrednik, ali o politici kao i korektnoj komunikaciji sa ljudima ne zna mnogo. On neprestano ponavlja svoje plitke replike na svaku temu i ocigledno je da nema pojma kako, kad, s kim i s cim ostvariti to o cemu govori. Facama koje pravi veoma lici na "slatkoga"  Musolinija. Mislim da ce se sami Republikanci pobrinuti da on ne dobije njihovu nominaciju.
U tom slucaju moguce je cak da on sa sobom povuce Kruza i Rubija. Isto tako kao sto ih je uvukao u nezapamceno prljavu kampanju, on ih veoma lako moze dovesti u kategoriju neprimjerenih republikanskih kandidata. U tom slucaju umjereni i iskusni politicar Kasic, totalni autsajder u ovom momentu, bi mogao isplivati na povrsinu i postati Republikanski predsjednicki kandidat.


Jos je dug put do nominacija, ali ako Republikanci ocijene da Kasic ima realne sanse da pobijedi Hilari, ono sto danas izgleda nemoguce, moglo bi se u skoroj buducnosti pokazati  vrlo realnim.

No comments:

Post a Comment